Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Diyarbakır’da medikal sektörü iflasın eşiğinde, İl Sağlık Müdürlüğü ihaleleri gerekçesiz iptal ediyor, tıbbi cihaz ihalesinde kamu zarara uğratıldı

Diyarbakır’da Aralık 2020’de yapılması planlanan kiralık araç ihalesi gerekçe gösterilmeksizin üç kez iptal edilirken iki hastaneye alınması gereken tıbbi cihaz ihalesinde ise kamunun 1 milyon 700 bin lira zarara uğratıldığı ortaya çıktı. Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya, kamu hastaneleri tarafından alacakları 540 gündür ödenmeyen medikal firmalarının iflasın eşiğine geldiğini söyledi.

Üç kez gerekçesiz iptal edilen araç kiralama ihalesi

Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğü, geçen yıl aralık ayında 40’ı şoförlü, 45 kiralık araç için ihaleye çıktı. Yaklaşık 7 milyon tutarındaki ve 22 aylık olan ihale, yapılmadan bir gün önce “dokümantasyon hatası” gerekçe gösterilerek iptal edildi. 22 Ocak’ta bir daha yapılması kararlaştırılan ihale, yapıldıktan dört gün sonra itiraz olmamasına rağmen yine gerekçesiz bir şekilde iptal edildi. Bu kez 18 Mayıs’ta yine yapılması kararlaştırılan ihale, bir kez daha belirlenemeyen ve açıklanmayan gerekçelerle sadece “dokümantasyon hatası” denilerek iptal edildi.

İhalelerin sürekli iptal edilmesi ile ilgili firmalara bir açıklama yapılmazken, ihale yapılmaması nedeniyle araç kiralama ihtiyacının da mevcut firmadan pazarlıkla yahut doğrudan temin ile karşılandığı ve bu nedenle kamunun zarara uğratıldığı ileri sürüldü. İhalelerin iptal edilmemesi nedeniyle mevcut araçların bir kısmının, Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğü’nde çalışanların araçları olduğu ve bunları bir firmadan göstererek kiraladıkları iddia edildi.

“Maliyetin üzerinde fiyat geldiği için iptal ettik”

Üç kez iptal edilen araç kiralama ihalesiyle ilgili konuşan Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri, ihaleyi yaklaşık maliyetin üzerinde fiyat geldiği için iptal ettiklerini belirtilerek, “Rakam bellidir, kasko bedelinin yüzde 2’sini geçemez. Kasko bedelinin yüzde 2’sini geçtiği için konu KİK’e (Kamu İhale Kurumu) taşındı. Yani iptal edilmedi, KİK’ten sonuç bekliyoruz” dedi. Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğü personelinin araçlarının kiralandığı iddiası üzerine ise yetkililer şu açıklamayı yaptı: “Biz ihale yapıyoruz ve firma bize araç getiriyor. İhale şartnamesinde de araçlarının firmanın üzerinde olması şartımız var. Yani bir başkasından alıp kendi üzerine geçirmişse bir şey diyemem. İşin o kısmını bilmiyoruz. Bizim temel şartımız araçların, firmanın öz malı olmasıdır. Bu konuda da zaten kendi öz mallarıyla müracaat ediyorlar. Biz doğru bildiğimizi yapıyoruz, kamu zararı oluşmayacak şekilde.”

Tıbbi cihaz alımında 1 milyon 700 bin liralık kamu zararı

Araç ihalesini üç kez iptal eden Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğü’nün, iki hastaneye alınacak tıbbi cihaz ihalesinde de kamuyu zarara uğrattığı ortaya çıktı. Yaklaşık maliyeti 20 milyon 946 bin 304 lira olarak belirlenen tıbbı cihaz ihalesi, 21 milyon 593 bin liraya yapıldı. Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğü, ihaleyi, “yaklaşık maliyetin üstünde olduğu” gerekçesiyle iptal etti. “Maliyet artırıcı unsur” olarak değerlendirilen 2 milyon liralık MR uyumlu anestezi cihazı çıkarılarak yeniden yapılan ihaleyi, katılan tek firma 21 milyon 256 lira ile kazandı. Böylelikle kamunun 1 milyon 700 bin lira zarara uğratıldığı ortaya çıktı. İhaleye muhalefet şerhi koyan ihale komisyonunun bir üyesinin ise işi daha ileri taşımaması için bir kamu hastanesinde müdür yapıldığı iddia edildi.

Kaya: “Medikal sektörü iflasın eşliğinde”

Kentte sağlık sektörü ile ilgili yaşanan bir gelişme de Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Mehmet Kaya tarafından açıklandı. Kaya, kamu hastanelerinin alacaklarını 540 gündür ödemediği medikal firmalarının iflasın eşiğinde olduğunu, bu yüzden halk sağlığının da risk altına girdiğini söyledi. DTSO Başkanı Kaya, kamu hastanelerinin tıbbi malzeme ve hizmet alımı yaparken, üstlenici medikal firmaları ile yaptıkları sözleşmelerde yer alan ödeme süresi hükümlerine uymadıkları için, Diyarbakır’da faaliyet yürüten medikal firmalarının ciddi sıkıntılar yaşadığını belirtti:

“Ülkemizde ve dünyada etkili olan koronavirüs salgını döneminde bile tüm kamu hastanelerin malzeme ve hizmet desteğini devam ettiren sektör, artık durma noktasına gelmiş durumdadır. Son üç yıl kendi olanaklarıyla malzeme tedarik eden medikal firmaları, bankaların kredi limitlerini askıya almaları ve kredi limitlerini düşürmeleri nedeniyle ürün temin ve tedarikinde zorlanmaktadır. Medikal firmalarının kamudan alacaklarının vadesi 540 günü (18 ay) aştı. Geriye dönük ödemeler yapılamadığından daha önce hastaneler alacaklı firmalara alacaklarının yüzde 25’inden feragat etmeleri halinde ödemelerini alabilecekleri belirtilmiştir. Kamu hastanelerinin bu tutumlarına karşılık birçok firma çaresiz kalıp feragatı kabul etmelerine rağmen alacaklarını alamamışlardır. İdarelerin sözleşme hükümlerinde yer alan ödeme, vadelere uymadıklarından dolayı malzeme teminindeki sıkıntılar çığ gibi büyümektedir. Tıbbi malzemelerin tümü dövize endeksli olduklarından üstlenici firmaların zararı da her geçen gün artmaya devam etmektedir. Tıbbi cihaz üretici ve tedarikçi firmaların bu mağduriyetlerinin giderilmesi için medikal firmalarının 2020 yılından kalan bütün alacaklarının acilen ödenmesi, bundan sonra yapılacak mal ve hizmet alım sözleşmelerine riayet edilerek ödeme vadelerinin makul süreye çekilmesini talep etmekteyiz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.