Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Marmara Denizi’nde müsilaja karşı temizlik seferberliği başlatıldı – İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu: “Esas olan kirlenmenin kaynağını çözmek“

Marmara Denizi’ni istila eden müsilaj ile mücadele kapsamında bugün (8 Haziran), en büyük deniz temizliği seferberliği başlatıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Marmara Belediyeler Birliği Başkanı ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın ve Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, İstanbul’un Caddebostan Sahili’nde bir araya geldi. 

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, etkinlikte şöyle konuştu:

“Bu büyük operasyonu yedi gün 24 saat aralıksız sürdüreceğiz”

“2021 yıl sonuna kadar Marmara Denizi’nin tamamını koruma alanı ilan ederek tarım ve sanayi kaynaklı kirliliği durduracağız. Atıksu arıtma sistemlerimizi en ileri teknolojiye taşıyarak deniz suyu kalitesini yükselteceğiz. Kaçak balıkçılığa geçit vermeyecek, hayalet ağları temizleyeceğiz. Marmara’yı kurtarmakta kararlıyız ve kurtaracağız. Bugün tam 15 bölgede: Kadıköy-Caddebostan, Tuzla Tersane, Yenikapı açıkları, Kartal Sahil, Maltepe Dolgu Alanı, Beylikdüzü-Gürpınar Sahili, Kurbağalıdere, Pendik Sahil, Kocaeli-Körfez, Bursa-Gemlik, Balıkesir-Bandırma, Çanakkale Marina Bölgesi, Gelibolu, Yalova Aksa Önleri ve Yalova Tersaneler Bölgesi’nde hem karadan hem denizden temizlik çalışmamıza başlıyoruz. 25 deniz yüzeyi temizleme teknemiz, kirlilik dağılmasını önlemek için bariyer serme teknelerimiz, 18 destek botumuzla harekete geçiyoruz.

Topladığımız tüm atıkları karaya getirip sızdırmasız kamyonlarla, belediyelerimizin bertaraf tesislerine göndereceğiz. Tüm operasyon boyunca yaklaşık bin kişilik ekip çalışacak. Yine daha önce hem deniz suyu hem de müsilaj numunelerini, bilimsel olarak incelenmesi için TÜBİTAK’a gönderdik. Farklı noktalardan yeni numuneler de alıp göndermeye devam edeceğiz. Yaklaşık iki aydır çeşitli aralıklarla başlattığımız bu büyük operasyonu yedi gün 24 saat aralıksız sürdüreceğiz.”

Konuşmalar bittikten sonra Bakan Kurum, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve beraberlerindeki heyet temizliği başlatmak üzere tekneyle denize açıldı.

7d88bb72-cd8a-4928-9ac1-a0f2619bbf96.JPG

“Esas olan kirlenmenin kaynağını çözmek“

Teknede Medyascope’a konuşan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, bugün (8 Haziran) bir temizlik yapıldığını ancak bunun çözüm değil moral ve belli bölgeleri toparlama çalışması olduğunu belirtti. İmamoğlu, “Esas olan kirlenmenin kaynağını çözmek. Sanayi atıklarından evsel atıklara Marmara’nın her tarafında alınması gereken bir tedbir, stratejik yol haritası var, hep birlikte ona çalışıyoruz” dedi. Öncü eylem planının bir hafta içinde, esas planın da üç ay içinde açıklanacağını söyleyen İmamoğlu, “Bu eylem planına hepimiz sıkı bir ev ödevi gibi çalışmalıyız ve asla taviz vermeden süreci yönetmeliyiz. Çok önemli bir görev yapıyoruz” diye konuştu.

8020c1bc-09b6-4483-b0cc-ac02498bd915.JPG

Deniz yüzeyi vakum ile temizlenmeye başlandı

Deniz yüzeyindeki müsilaj, bariyerlerle çevrilerek “prebuming” adı verilen vakum sistemi ile vakumlandı. Vakumlanan müsilaj, IBC tanklarında biriktirildi. Biriktirilen müsilaj ise imha edilmek üzere bir merkeze gönderilecek.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.