Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Endonezya’nın başkenti Cakarta’daki bir kanalın yüzeyini kaplayan gizemli köpüğün sebebi araştırılıyor

Endonezya’nın başkenti Cakarta’daki sel kanalının yüzeyi bir süre önce köpükle kaplandı. Yetkililerin ilk açıklamasında köpüğün nedeninin henüz tespit edilemediği belirtilirken şubat ayında şiddetli yağış sonrası yaşanan sel felaketinden sonra kanalın yüzeyindeki köpüklerin arttığı görüldü.

Başkent Cakarta’daki Marunda semtinde bulunan bir kanalın yüzeyi, kara benzeyen kalın bir köpükle kaplandı. Marunda’da geçen şubat ayından yaşanan sel felaketi sonrası “gizemli köpüğün” arttığı belirtildi. Yetkililer köpüğe neyin yol açtığının tam olarak bilinmediğini açıkladı.  

Cakarta’daki kanala evlerden ve fabrikalardan sıvı atık bırakıldığını söyleyen uzmanlar, bu durumun kanalda oluşan köpükle doğrudan bir ilişkisi olabileceğini belirtti.  Greenpeace Endonezya için kampanyalar yürüten Muharram Atha Rasyadi, kanalda meydana gelen köpüğün nedeninin tam olarak bilinmediğini ancak Cakarta’daki nehir kirliliğine neden olan etkenlerin en başında evsel atık ve çöplerin geldiğini söyledi.

Rasyadi, “Yağmur mevsimi boyunca, nehirdeki plastik atıklar genellikle yağmur nedeniyle yaşanan yüksek akışla artar. Şehir içinde daha fazla ileri düzey atık su arıtma tesisine ihtiyacımız var. Ayrıca, çöp atılmaması için yaptırım uygulamak için daha güçlü politikalara ve bu politikaların kesinlikle uygulanmasına ihtiyacımız var” dedi. 

Endonezya hükümeti yetkilileri, daha önce kanaldaki atıkların denize akmaması için bir temizlik çalışması başlatmış ve kanala atık bırakılmasının yasaklandığını açıklamıştı. Ancak kurallara uyulmadığı için Cakarta’daki nehirlerdeki kirlilik, tek kullanımlık yüz maskeleri gibi tıbbi atıklardaki artışla daha da kötüleşti. Yakın zamanda yapılan bir araştırma, Clincing ve Marunda nehirlerinde maske, eldiven ve tıbbi kıyafetler şeklindeki tıbbi atığın yüzde 5 arttığını ortaya koydu. 

Çevresel Risk Görünümü 2021 raporunda ise 10 milyonu aşkın nüfusu ile dünyanın en kalabalık şehirleri arasında olan Cakarta’nın en riskli şehir olduğu, şehrin hava kirliliği, sismik aktivite ve selden kaynaklanan sürekli tehditlerle karşı karşıya kaldığı belirtildi. 

Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo geçen aylardai başkenti Endonezya’nın ana adası olarak bilinen Java‘dan Borneo Adası’ndaki Doğu Kalimantan‘a taşımayı önermişti. Ancak uzmanlar ve çevre aktivistleri, kenti başka yere taşımanın kesin çözüm olmadığını ve hükümetin yeşil şehir planlamasına bağlı kalmadıkça aynı çevresel krizlerin yeniden ortaya çıkacağını belirtti.

Öte yandan benzer bir durumla Hindistan’ın Delhi şehrinin kutsal kabul edilen Yamuna Nehri de dahil bu ülkede bulunan birçok deniz ve nehirde de karşılaşıldı. Yetkililer sularda oluşan köpüğe kirlilik, işlenmemiş atıklar, kimyasalların neden olduğunu söyledi.

Kaynak: The Guardian

Derleyen: Zelal Direkçi

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.