Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Atina Akropolü’ne engelliler için yapılan yeni beton yol tepki çekti: “Restorasyonda ‘fazla ileri’ gidildi, asıl amaç alanın ticarileştirilmesi”

Yunanistan’ın başkenti Atina’da bulunan ve ülkenin en çok ziyaret edilen turistik noktası olan tarihi Atina Akropolü’ne engellilerin erişimini kolaylaştırmak için yeni bir beton yol yapıldı ve asansör eklendi. Arkeologlar kamuoyunun tepkisini çeken değişiklikleri “skandal” olarak nitelendirirken 3 bin 500 kişi, imzaladıkları açık mektup ile beton yolun kaldırılması için çağrıda bulundu.

The Guardian’ın haberine göre, koronavirüs salgını sebebiyle tapınakların ziyarete kapalı olduğu altı aylık karantina döneminde Atina Akropolü’ne engelliler için yeni bir beton yol döşendi. Yapılan yol, boyut olarak daha dar olan eski bir patikanın yerini alırken Akropol’deki bozuk asansör yenilenerek iki tekerlekli sandalye taşıyabilen yeni bir asansör yerleştirildi.

Ancak Atina’nın simgesi konumundaki tarihi mekanda son yüzyıldaki en kapsamlı değişiklerin yapıldığı çalışmalar kamuoyu tarafından tepkiyle karşılandı. Yapılan beton yol, restorasyonda “fazla ileri gidildiği” gerekçesiyle halk ve uzmanlar tarafından yoğun biçimde eleştirildi.

Tepkilerin artmasıyla 3 bin 500’den fazla kişi, imzaladıkları açık mektup ile yeni yolun kaldırılması için çağrıda bulundu. Mektupta, kuzey ve doğudaki yürüyüş yollarının tamamlanmasının ardından yolun, batı ve güneye doğru genişletilmesini öngören değişikliklerin iptal edilmesi de talep edildi.

“Değişiklikler, küresel boyutta bir skandal”

Bölgenin zamanla oluşan tahribattan korunması için değil, kitle turizmine hitap edecek şekilde değiştirildiğini belirten Yunan Arkeologlar Derneği Başkanı Despoina Koutsoumba, değişikliklerde “ticari baskıların” payına vurgu yaparak “Özellikle kruvaziyer endüstrisinden daha büyük kalabalıkların ağırlanabilmesi için ziyaretçi kapasitesini artırma konusunda büyük bir baskı vardı” diye konuştu.

Yakın zamana kadar, Atina Akropolü’nün giriş kapısı Propylaia’daki restorasyonların başında bulunan Dr. Tasos Tanoulas, tarihi alanların ekonomik çıkarlar için feda edilmesini engellemeyi hedefleyen Berlin merkezli bir kuruluşa mektup yazdı. Tanoulas, mektupta değişikliklerin, anıtların “mimari ihtişamını” azalttığını savundu.

Brown Üniversitesi‘nden arkeoloji ve modern Yunan çalışmaları profesörü Yannis Hamilakis ise hisarın bir dünya mirası olarak önemi göz önüne alındığında, değişikliklerin, “küresel boyutlarda bir skandal” olduğunu söyledi.

Hamilakis’e göre değişiklikler kapsamındaki bir diğer dehşet verici ayrıntı, yenilemenin planlı ön çalışmalar olmadan yapılması: “Bu açıkça, hükümetin alanın ticarileştirilmesine yönelik gündemiyle örtüşen, neoklasik sömürgeci ve milliyetçi bir rüya olan MÖ 5. yüzyıla ait hayali bir Akropol’ü yeniden yaratma girişimidir.”

“Kararlar, alanda yetkin kişiler tarafından alındı”

Atina Akropolü’ndeki değişiklikler için, kararların alanında yetkin kişiler tarafından alındığını söyleyen Yunanistan Kültür Bakanı ve arkeolog Lina Mendoni ise yenileme çalışmalarının arkasında olduğunu söyledi.

“2004’ten beri (Atina Olimpiyat Oyunları’nın düzenlendiği yıl) engelli insanların çeşitli noktalara erişimini iyileştirmekten bahsediyoruz” diye konuşan Mendoni, her yıl yaklaşık 150 kişinin alandaki kaygan kireçtaşı yüzünden ciddi şekilde yaralandığının altını çizdi.

Eleştirilerin sürpriz olmadığını belirten Mendoni, “Akropol söz konusu olduğunda ne yaparsanız yapın, yeni bir tartışma alevleniyor. Bir şey yapsanız da yapmasanız da eleştiriliyorsunuz” diye konuştu.

Derleyen: Ayşen Yaman

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.