Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: Dünya genelinde uygulanan aşı dozu sayısı 2,22 milyarı aştı, Çin, ülke genelinde görülen Hindistan varyantından sonra kısıtlamaları yeniden artırma kararı aldı

İngiltere’de bulunan Oxford Üniversitesi’nin Our World in Data (Verilerle Dünyamız) veritabanına göre, 10 Haziran itibarıyla dünya genelinde uygulanan aşı dozu sayısı 2 milyar 220 milyona ulaştı. İskoçya’da yapılan yeni bir araştırmaya göre, AstraZeneca koronavirüs aşısını olan kişilerdeki kanama bozukluğu ve kan pıhtılaşması riskinde artış görüldü. Charité Üniversite Hastanesi Viroloji Bölüm Başkanı ve Alman bilim insanı Dr. Christian Drosten, koronavirüsün zamanla mevsimsel bir salgına dönüşeceğini söyledi. Almanya’da, aşılanmamış kişiler için hızlı koronavirüs testi yapan birçok tesis kuruldu. Çin, koronavirüs salgınında yaşanan vaka artışlarından sonra kısıtlamaları yeniden artırma kararı aldı. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi.

Dünya genelinde uygulanan aşı dozu sayısı 2,22 milyarı aştı 

İngiltere’de bulunan Oxford Üniversitesi’nin Our World in Data (Verilerle Dünyamız) veri tabanına göre, 10 Haziran itibariyle dünya genelinde uygulanan aşı dozu sayısı 2 milyar 220 milyona ulaştı. Veriler, birçok ülkenin henüz aşılamaya başlamadığını ve aşılamaya başlamayan ülkeler ile kıtalararası aşılama programları arasında ciddi bir farklılık olduğunu ortaya çıkardı. Afrika’nın aşılama programında diğer kıtalara göre geride kaldığı görüldü.

Dünya genelinde kullanılan aşılar iki doz halinde yapılırken şubat ayında, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından acil kullanım izni alan Johnson & Johnson aşısı tek doz olarak uygulanıyor. Yoksul ülkeler, COVAX aşı programı ile 2021 yılının sonuna kadar 2 milyar doz aşı almayı umut ediyor.

AstraZeneca aşısı olan kişilerde, kanama bozukluğu ve kan pıhtılaşması riskinde artış görüldü

AstraZeneca veya Pfizer-BioNTech aşılarının ilk dozlarını alan 2,53 milyon yetişkinin katıldığı İskoçya‘da yapılan yeni bir araştırmada elde edilen bulgular, Nature Medicine dergisinde yayımlandı. Araştırma sonuçlarına göre, AstraZeneca aşısı olan kişilerdeki kanama bozukluğu ve kan pıhtılaşması riskinde artış görüldü. Çalışmada incelenen Pfizer-BioNTech aşısının ise kan hastalıkları riskinde artış olmadığı gözlemlendi.  

Aşı ile ilgili yeni yapılan çalışmada ise AstraZeneca aşısının, bazı durumlarda morarmaya ve ciddi kanamaya neden olabilen “immün trombositopenik purpura” (İTP) adı verilen bir kanama bozukluğunda artışa neden olduğu ortaya konuldu.

ABD’de acil kullanım onayı alamayan AstraZeneca aşısı, Avrupa İlaç Ajansı (EMA) ve birçok ülke tarafından kullanım onayı almıştı. Ancak aşı ile ilgili genç yetişkinlerde nadir görülen pıhtılaşma ve kanama bozukluklarına ilişkin raporlardan sonra bazı ülkeler, aşıların kullanımını yaşlılarla sınırlandırmaya, bazıları ise kullanım onayının iptal edilmesine karar verdi.

Alman bilim insanı Christian Drosten: “Koronavirüs vaka sayısı yazdan sonra artacak”

Charité Üniversite Hastanesi Viroloji Bölüm Başkanı Dr. Christian Drosten, yazdan sonra koronavirüs vakalarının sayısının artacağını öngördüğünü ancak koronavirüsün zamanla mevsimsel bir salgına dönüşeceğini söyledi.

Alman virolog Drosten, The Guardian’a verdiği demeçte, “Koronavirüs vaka sayılarındaki artış muhtemelen ‘dördüncü dalga’ olarak tanımlanacak ve bu durum birkaç yıl devam edecek. Ancak salgın aşılarla kontrol altına alınabilir. Şu anda bir geçiş dönemindeyiz. Bu yeni dönem ‘epidemik aşamanın’ veya mevsimsel bir salgının başlangıcı” dedi.

Alman radyosu NDR‘deki Corona Update isimli podcast yayınına katılan Drosten, “Toplum olarak bir sonraki hedefimiz, yetişkin nüfusun yüzde 80’ini tam olarak aşılamak. Beklenti Almanya’nın, bu hedefe ağustos sonu veya eylül ortasına kadar ulaşması” diye konuştu.

Drosten yaptığı açıklamada, virüsün giderek daha fazla kontrol altına alındığını ancak ikinci doz aşısını yaptırmayanların ve aşı karşıtlığı yapanların süreci baltaladığını söyledi.

Almanya’da hızlı koronavirüs test merkezleri kuruldu

Koronavirüs salgını ile mücadelede aşılamanın yanı sıra koronavirüs testlerini de artıran Almanya’da henüz aşılanmamış kişiler için hızlı koronavirüs testi yapan birçok tesis kuruldu. Almanya, bu tesisler ile koronavirüse yakalanan kişileri daha hızlı tespit etmeyi amaçlıyor.

Almanya’da şu anda 15 bin hızlı test merkezi bulunuyor ve yalnızca başkent Berlin’de, bin 300’den fazla test merkezi olduğu açıklandı. Kişilerin, kendilerine yapabilecekleri koronavirüs test kitleri de bu yılın başında eczane, süpermarket ve benzin istasyonlarında satılmaya başlanmıştı.

Alman sağlık uzmanları bu yöntem sayesinde vaka sayılarının daha hızlı bir şekilde düşürüleceğini söyledi. Virolog Prof. Ulf Dittmer, “Burada enfeksiyon oranının, benzer aşı sayılarına sahip diğer ülkelere göre daha hızlı düştüğünü görüyoruz ve bunun koronavirüs testleriyle ilgisi olduğunu düşünüyorum” dedi. Prof. Dittmer, PCR testlerine oranla daha az kesin sonuç veren hızlı test kitlerinin, yüksek viral yükü olan ve başkalarına bulaştırma riski daha yüksek olan kişilerde virüsü tespit ettiğini de belirtti.

Almanya’da şu ana kadar 57,9 milyon kişi aşılandı. İki doz aşısını olan kişi sayısı ise 19,9 milyon olarak açıklandı.

Çin, koronavirüs vaka artışlarından sonra kısıtlamaları yeniden artırma kararı aldı

Çin, koronavirüs salgınında yaşanan vaka artışlarından sonra kısıtlamaları yeniden artırma kararı aldı. Çin’de birçok mahalle tecrit altına alınırken yurtdışından Çin’e gelenlerin, haftalarca ve bazı durumlarda aylarca karantinaya girmeleri zorunlu hale getirildi.

Pekin yetkilileri, yolculardan Çin’e gelmeden koronavirüs testi yaptırmalarını, gelmeden iki hafta önce ise karantinaya girmelerini talep etti. Talepleri yerine getiren yolcular, iki doz aşı yaptırmış olsalar dahi Çin’e giriş yaptıktan sonra hükümet kontrolünde en az iki hafta daha karantinaya alınacak.

Koronavirüs testi negatif olan bir Almanya vatandaşı, Çin’e gittikten sonra yaklaşık 11 gün hükümet tarafından denetlenen karantina merkezinde kaldığını söyledi. Çin’deki Avrupa Birliği Ticaret Odası‘nın üst düzey politika ve iletişim müdürü Jacob Gunter, “Çin’e gelen birçok turist, buradaki uygulamalardan dolayı gerçekten yoruldu” dedi.

Çin’de yaşanan vaka artışlarına, Hindistan varyantı olarak bilinen Delta varyantının neden olduğunu belirten uzmanlar, özellikle Guangzhou’da Delta varyantının çok fazla kişide tespit edildiğini açıkladı. Guangzhou Hastalık Kontrol Merkezi Müdür Yardımcısı Zhang Zhoubin, “Guangzhou’nun bu kez karşı karşıya kaldığı salgın, öncekilerden çok farklı. Bu varyant daha hızlı yayılıyor ve bununla başa çıkmak için daha kararlı ve sıkı önlemler almalıyız” diye konuştu.

Derleyen: Zelal Direkçi

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.