Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İstanbul-Kadıköy’deki “Las Tesis” eyleminde gözaltına alınan altı kadının tutuksuz yargılandığı davada, mahkeme tüm sanıklar için beraat kararı verdi

İstanbul Kadıköy’deki “Las Tesis” eyleminde gözaltına alınan altı kadının tutuksuz yargılandığı davada mahkeme, tüm sanıklar için beraat kararı verdi.

İstanbul-Kadıköy’de 8 Aralık 2019’da düzenlenen “Las Tesis” eyleminde erkek şiddetini protesto ederken gözaltına alınan altı kadın hakkında “kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama” suçlamasıyla açılan davanın dördüncü duruşması bugün (10 Haziran) Kartal’daki İstanbul Anadolu Adliyesi 29. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

“Suç oluşmadığından beraat”

Duruşmaya, yargılanan kadınlardan Ayşen Ece Kavas, Fidan Ataselim ve Sevda Yeniköylü ile avukatları Tuba Torun katıldı. Savcı, esas hakkındaki yazılı mütalaasında beraat talep etti. Avukat Torun da suç işleme kastıyla hareket etmediğini söylediği müvekkillerinin beraatını talep.etti.

Hakim sanıklara son sözlerini sordu. Kavas, “Anayasal hakkımı kullanmak suç sayılmamalı” derken Ataselim, “Kadınların eşit ve özgür yaşaması, 6284 sayılı kanunun uygulanması, sözleşmenin uygulanması mücadelesi çok önemlidir. Anayasal hakkımı kullandım. O gün oradaki haksız engelleme ile karşılaştığımız düşünüyorum” dedi. Yeniköylü de anayasal hakkını kullandığını, tüm dünyada düzenlenen performansı Türkiye’de yaptıklarını söyledi. Sanık olarak yargılanan kadınlar beraatlarını talep etti.

Hakim, suçun oluşmadığını belirterek, atılı suç tipine uymayan eylem nedeniyle tüm sanıkların ayrı ayrı beraatına karar verdi.

Duruşma sonrası yapılan açıklamada, 6284 sayılı kanunun ve İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanması talepleri yinelendi.

Ne olmuştu?

Şilili feminist kolektif Las Tesis’in protesto dansı kısa sürede birçok ülkede karşılık bulmuştu. İstanbul’da da 8 Aralık 2019’da Kadıköy’de yapılan Las Tesis eylemine polis müdahale etmiş, Ayşen Kavas, Fidan Ataselim, Nisa Kör, Seda Elhan, Sevda Yeniköylü ve Yaprak Okatalı gözaltına alınmıştı. Bir gün sonra adli kontrol kararıyla serbest bırakılan altı kadın hakkında “kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama” suçlamasıyla dava açılmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.