Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sezgin Baran Korkmaz hakkındaki iddianamenin gizliliği kaldırıldı: 133 milyon dolar kara para aklandı, Türkiye’de şirketlere yatırım yapıldı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Adalet Bakanlığı, Sezgin Baran Korkmaz hakkında hazırlanan iddianamenin gizliliğini kaldırdı. 15 sayfalık iddianamede, Korkmaz’ın 133 milyon dolarlık kara parayı akladığı ve ABD’den gelen bu parayla birçok şirkete yatırım yaptığı yer aldı. İddianame Korkmaz’ın, Avusturya’da tutuklanmasına gerekçe olarak gösteriliyordu ancak 21 Haziran’a kadar kamuoyu ile paylaşılmamıştı.

Sezgin Baran Korkmaz hakkında “kara para aklamak” suçlamasıyla ABD’de dava açıldı. Utah Savcılığı iddianameyi 28 Nisan’da hazırladı ancak Korkmaz’ın, Avusturya’da tutuklanmasıyla iddianamenin üzerindeki gizlilik kararı kaldırıldı.

Korkmaz’ın suçlandığı asıl konu 133 milyon dolar kara para akladığı iddiası. 15 sayfalık iddianameye göre Korkmaz, yolsuzlukla elde edilen paralarla Türkiye’de bir, İsviçre’de iki otel, bir yat, bir villa, daire ve Borajet’i satın aldı. 

Paranın aklanmasına dahil edilen söz konusu şirketler ise SBK Holding AŞ, Biofarma İlaç, Isanne Sarl, Komak Isı Yalıtım, Setap Teknoloji Sistemleri, Blane Teknoloji Sistemleri, Mega Varlık Yönetim, Washakie Renawable Energy, Washakie Renewable Energy.

2011’den 2016’ya kadar Levon Termendzhyan ile Jacob ve Isaiah Kingston kardeşlerin, şirketleri için vergi teşviklerinden faydalanmak için sahte belgeler hazırladıkları iddia ediliyor. Örneğin Washakie Renewable Energy ve United Fuel Supple için hazırlanan 1 milyar dolarlık beyannameye ilişkin ABD Hazinesi, Kingston kardeşler ve Termendzhyan’a 470 milyon dolar teşvik ödemiş.

Sezgin Baran Korkmaz ise bu kişilerin elde ettiği yaklaşık 133 milyon doların aktarıldığı kişi. Bu işlem ise Lüksemburg ve Türkiye’deki banka hesapları üzerinden gerçekleşiyor. Daha sonra ise bu para Türkiye’de Biofarma, Blane, Mega Varlık’ta yatırım amaçlı kullanılıyor. Borajet’in alımı da yine iddianamede yer alan olgulardan biri.

“Dede” muamması

İddianamenin dikkat çeken bir tarafı ise Jacob Kingston ile “Tanık A” olarak isimlendirilen birinin arasında geçen telefon konuşmalarının yer alması. Çünkü bu telefon konuşmalarında, aralarında “Dede” lakaplı birine işaret ediliyor ancak bu kişiye dair ayrıntılı bir bilgi bulunmuyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.