Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Galatasaray Üniversitesi’nin Türkçe dil şartı getirilen Fransız öğretim görevlileri: “Sadece bizim mesleki geleceğimiz değil, Türk-Fransız eğitim işbirliği de tehlikede”

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), geçen şubat ayında aldığı bir kararla Türkiye’deki Fransız öğretim görevlilerine B2 düzeyinde Türkçe bilme zorunluluğu getirmişti. Galatasaray Üniversitesi’nin Fransa vatandaşı öğretim görevlileri, konuyla ilgili yeni bir açıklamada bulundu. Açıklamaya göre, çalışma izinlerinin yenilenmesi için şart koşulan B2 belgesinin en geç 1 Haziran’a kadar ibraz edilmesi istenirken, söz konusu düzenlemenin öğretim üyelerine 8 Mart’ta tebliğ edildiğine dikkat çekildi. YÖK’ün TÖMER, Yunus Emre Enstitüsü, DİLMER ve İstanbul Üniversitesi harici kurumlardan alınan sertifikaları kabul etmediğini belirten akademisyenler, getirilen zorunluluğun Türkiye ve Fransa hükümetleri arasındaki anlaşmaya da aykırı olduğunu vurguladı.  

İki yılda ulaşılabilecek dil seviyesinin, üç ayda sağlanması bekleniyor

Fransız öğretim görevlileri, Türkçe B2 seviyesine ulaşmak için toplam 720 saatlik yoğunlaştırılmış bir ders programı gerektiğini, çalışanlar içinse bu eğitimin iki yıllık bir programa yayıldığını vurgulayarak YÖK’ün kendilerine tanıdığı süre içinde bu belgeyi elde etmenin imkânsız olduğunu belirtti. B2 belgeleri olmadıkça çalışma izinleri yenilenmeyecek olan akademisyenler, üniversitedeki görevlerini kaybetme ihtimaliyle karşı karşıya. 

Söz konusu uygulamanın geri çekilmesi ya da sertifika zorunluluğunun “daha makul” bir tarihe ertelenmesiyle ilgili Fransız yetkililerinin girişimleri sürüyor. Ancak Galatasaray Üniversitesi’ndeki Fransız hocalar, Fransa’nın Ankara Büyükelçisi ile yaptıkları son görüşmenin herhangi bir umut vaat etmediğini belirtti. Galatasaray Üniversitesi’nden görüştüğümüz Türk bir öğretim görevlisi, meselenin belirsizliği sebebiyle bazı Fransız meslektaşlarının şimdiden üniversitedeki görevlerinden ayrılıp Fransız liselerinde çalışmak üzere anlaşma yaptığını aktardı.

“YÖK düzenlemesi, Galatasaray’da Fransızca eğitimi bitirebilir”

Bir kamu kurumu olan Galatasaray Üniversitesi’nde eğitim, lisansın son yılına kadar büyük ölçüde Fransızca olarak veriliyor. Türkçe B2 belgesi olmayan Fransız öğretim görevlilerinin çalışma izinlerinin yenilenmemesi ise Galatasaray Üniversitesi’ndeki birçok fakültede bu dilde eğitimin sürdürülemeyeceği anlamına geliyor. Fransızca’nın dünyada ve profesyonel yaşamda avantajlar sağladığını belirten akademisyenler, öğrencilerinin bu avantajdan mahrum bırakılmasına da karşı çıkıyor. 

Açıklamaya göre YÖK kararı, hocaların mesleki güvencelerinin yan sıra, Türkiye ve Fransa arasındaki bilimsel işbirliğini de tehdit ediyor. İki ülkeyi birbirine eğitim aracılığıyla bağlayan Galatasaray Üniversitesi’nin Fransızca eğitim niteliği ve geleneğinden yoksun bırakılması, çift diploma, misafir hocalar ve araştırma hareketliliği gibi uluslararası işbirliğine dayalı projelerin de sona ermesine yol açabilir.

Galatasaray Üniversitesi’ndeki Fransız öğretim üyelerinin bir kısmı fakültelerde eğitim verirken, büyük çoğunluğu hazırlık sınıflarında Fransızca öğretiyor. Fransız eğitimciler buna dayanarak söz konusu dil şartının geri çekilmesini talep ederken, Fransa ve Türkiye arasında 1992’de imzalanan ve Galatasaray Üniversitesi’ni kuran anlaşmaya saygı çağrısı yapıyor. 

Siyasi boyut: ELCO’lar ve ötesi

Fransız öğretim görevlilerinin Fransızca olarak yayımladığı açıklama, kendi hükümetlerine de baskı amacını güdüyor. İşlerini kaybetme riskiyle karşı karşıya olan öğretim görevlileri, Fransa’nın da çabalarıyla meselenin iki devlet arasında çözülmesini umuyor. 

2020 senesinde Fransa, ELCO adı verilen programlar kapsamında göçmen ailelerin çocuklarına dil dersleri veren öğretmenler için B2 düzeyinde Fransızca’yı zorunlu kılmıştı. YÖK Başkanı Yekta Saraç, şubat ayında yaptığı açıklamada B2 zorunluluğunun mütekabiliyet çerçevesinde alınmış bir karar olduğunu söylemişti. Öte yandan Fransa’daki uygulama, sadece ilk ve ortaöğretimi kapsıyor. Fransa’daki üniversitelerde yabancı dilde eğitim veren öğretim üyelerinde Fransızca bilme şartı aranmıyor. 

Galatasaray Üniversitesi’nde daha önce görev almış bazı akademisyenler, YÖK kararını bir “misilleme” olarak değerlendirirken, iki ülke arasındaki güncel çıkar çatışmasının eğitim alanına yansıması olarak yorumluyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.