Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: Delta varyantı ağustos sonuna kadar Avrupa’daki vakaların yüzde 90’ını oluşturabilir, Rusya düşük aşılama oranı nedeniyle yeni bir dalgadan endişeli

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) bir bilim insanı, çevrimiçi bilimsel veritabanlarından silinmiş salgın öncesi koronavirüs bulgularını ortaya çıkardı. Rusya, hızla bulaşan ve ölümlere yol açan Delta varyantının “patlama” yaratacak şekilde yayılmasından endişeli. Japonya’da önlemler kapsamındaki alkol satışı yasağı sürerken olimpiyat yerleşkelerinde içki satılması kamuoyundan gelen tepkiler üzerine yasaklandı. Delta varyantı ağustos sonuna kadar Avrupa’daki vakaların yüzde 90’ını oluşturabilir. ABD, Başkan Joe Biden’ın ay sonuna kadar 80 milyon doz aşıyı yurtdışına gönderme taahhüdü çerçevesinde 3 milyon doz Johnson & Johnson aşısını Brezilya’ya gönderecek. Pfizer-BioNTech ve Moderna aşıları, 500’ü 30 yaşından genç olmak üzere bin 200’den fazla ABD’lide kalp problemlerine yol açmış olabilir. İngiltere’de 2 milyondan fazla yetişkin, 12 haftadan uzun süre koronavirüs belirtileri gösterdi. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizler için derledi.

ABD’li bilim insanı, veri tabanlarından silinmiş salgın öncesi koronavirüs bulgularını ortaya çıkardı

Yaklaşık bir yıl önce, Çin’in Vuhan kentinde 200’den fazla erken koronavirüs vakasından alınan örneklerle oluşturulan genetik diziler, bir çevrimiçi bilimsel veri tabanından silindi. ABD’li bir araştırmacı, Google Cloud’da depolanan dosyalar arasından, bu orijinal dizilerden 13’ünü kurtardığını açıkladı. Kurtarılan bilgiler virüsün bir yarasadan veya başka bir hayvandan insanlara ne zaman ve nasıl bulaştığını anlamak açısından önem taşıyor.

ABD’de Biden yönetimi koronavirüsün tartışmalı kökenlerini araştırırken, çalışmalar virüsün Vuhan’daki bir laboratuvardan sızdığı hipotezini güçlendirmiş ya da çürütmüş değil. Ancak kurtarılan veriler, orijinal genetik dizilerin neden silindiğine dair soruları gündeme getiriyor.

Koronavirüsün ortaya çıktığı en erken örnek, Aralık 2019’da Vuhan’daki Huanan Balık Pazarı’ndan geliyor. Ancak bu pazardaki virüslerin, bulunan erken virüs örneklerinde olmayan üç ekstra mutasyonu var. Başka bir deyişle, daha sonra tespit edilen virüsler, daha çok yarasalarda bulunan koronavirüslere benziyor. Bu da virüsün deniz ürünleri pazarından yayılmaya başlamamış olabileceği fikrini destekliyor.

Rusya’da delta varyantı korkusu

Rusya çarşamba günü (23 Haziran), hızla bulaşan ve ölümlere yol açan Delta varyantının “patlama” yaratacak bir şekilde yayılmasından endişe duyuyor. Aşılamanın oldukça yavaş ilerlediği Rusya’da, tüm bölgelerde vakaların arttığını söyleyen Başbakan Yardımcısı Tatyana Golikova, daha sıkı önlemler alınması ve aşılamanın hızlandırılması çağrısında bulundu.

Moskova Belediye Başkanı Sergei Sobyanin, Delta varyantının Moskova’daki yeni vakaların yaklaşık yüzde 90’ını oluşturduğunu söyledi. Sobyanin, şehirde hastalar için 20 bin yatak bulunduğunu ve bunların yarısından fazlasının dolu olduğunu belirtti. Yetkililer, aşı şüpheciliğinin yüksek olduğu Rus halkını aşılanmaya teşvik etmek için yeni planları devreye sokmaya hazırlanıyor.

Tokyo Olimpiyatları organizatörleri, halkın tepkisi üzerine alkol satışını yasakladı

Japonya’nın başkenti Tokyo’da 2020’de yapılması planlanan ancak salgın nedeniyle 2021’e ertelenen Olimpiyat Oyunları’nın başlamasına bir aydan az zaman kaldı. Olimpiyat yerleşkelerinde alkol satışına izin verilmesi, ülkenin geri kalanında alkol yasağının sürmesi nedeniyle halkın tepkisine yol açtı ve olimpiyat organizatörleri alkol satışını yasakladı.

Bu haftanın başlarında olimpiyat sponsoru Asahi Breweries’in baskısı nedeniyle taraftarların salonlarda alkol tüketmesine izin verileceği söylenmişti. Ancak olağanüstü halin kaldırılmasına rağmen alkol yasağının sürdüğü Japonya’da bu karar, organizsyona katılacak olanlara ayrıcalıklı davranıldığına dair eleştirilere neden oldu. Tepkiler üzerine olimpiyat yerleşkelerinde alkol satışı yasaklandı. Organizasyon komitesi ayrıca, seyircilerin kendi alkollü içeceklerini yanlarında getirmelerinin de engelleneceğini açıkladı.

Delta varyantı ağustos sonuna kadar Avrupa’daki vakaların yüzde 90’ını oluşturabilir

Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi, bulaşıcı Delta varyantının kıtaya yayılacağına dair endişelerin arttığını, dolayısıyla Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde yaşayanların bu yaz mümkün olan en kısa sürede koronavirüse karşı tam olarak aşılanması gerektiğini belirtti. Ajansın direktörü Andrea Ammon, varyantın ağustos ayı sonuna kadar AB’deki tüm koronavirüs vakalarının yüzde 90’ını oluşturmasının beklendiğini söyledi.

Uzmanlar, Delta varyantının tamamen aşılanmış kişiler için fazla risk oluşturma olasılığının düşük olduğunu söylüyor. Yakın tarihli bir araştırmaya göre, Pfizer-BioNTech aşısı, Delta varyantının neden olduğu hastalığa karşı korumada yüzde 88 etkili. Ancak çalışma, tek doz aşının ise Delta varyantına karşı sadece yüzde 33 etkili olduğunu gösteriyor.

Yavaş bir başlangıcın ardından AB ülkelerinde aşı dağıtımı son aylarda hızlandı. Buna rağmen, 80 yaş üstü vatandaşların yaklaşık yüzde 30’u ve 60 yaşın üzerindekilerin yaklaşık yüzde 40’ı henüz tam olarak aşılanmadı.

ABD, üç milyon doz Johnson & Johnson aşısını Brezilya’ya gönderecek

Beyaz Saray’ın dünkü (23 Haziran) açıklamasında, ABD’nin koronavirüs vakalarının yeniden yükselişe geçtiği Brezilya’ya perşembe günü (24 Haziran) üç milyon doz Johnson & Johnson aşısı göndereceği duyuruldu.

Beyaz Saray, São Paulo yakınlarındaki Campinas’a gelmesi planlanan aşıların, Başkan Joe Biden’ın ay sonuna kadar 80 milyon doz aşıyı yurtdışına gönderme taahhüdünün bir parçası olduğunu belirtti. Brezilya’ya yapılan sevkiyat, geçen hafta sonu Tayvan’a yapılan 2,5 milyon doz Moderna sevkiyatını izledi.

Yurtdışındaki aşı taahhütlerini artırması için yoğun baskı altında olan Biden, bu ay yönetiminin 500 milyon doz Pfizer-BioNTech aşısı satın alacağını ve gelecek yıl boyunca yaklaşık 100 ülkeye dağıtacağını duyurdu.

Vakaların yeniden yükselişe geçtiği Brezilya’da koronavirüse bağlı ölümler 500 bini aştı. Brezilya’da ülke nüfusunun yalnızca üçte birinden azı en az bir doz aşı oldu. Geçen hafta günlük ortalama vaka sayısı, iki hafta önceki ortalamaya göre yüzde 26 artarak ortalama 74 bin 490 olarak kaydedildi.

Araştırmacılar aşılama sonrası gelişen kalp problemleri tespit etti

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’ndeki (CDC) araştırmacılara göre, Pfizer-BioNTech ve Moderna’nın geliştirdiği aşılar, 500’ü 30 yaşından küçük olmak üzere bin 200’den fazla Amerikalı’da kalp problemlerine yol açmış olabilir. Bu risk, bir mRNA aşısının ikinci dozundan sonra birinciye göre daha yüksek ve erkeklerde kadınlara göre daha sık görülüyor.

Araştırmacılar bağışıklamanın faydalarının risklerine çok daha ağır bastığını belirtiyor. Kalp problemlerinin çok nadiren görüldüğünün altı çizilirken her ikinci doz için bir milyonda sadece 12,6 vakada bu tarz yan etkilere rastlandığı belirtiliyor.

İngiltere’de 2 milyondan fazla yetişkin, 12 haftadan uzun süre koronavirüs belirtileri gösterdi

İngiliz hükümetinin verilerine göre ülkede 2 milyondan fazla yetişkin, 12 haftadan uzun süren koronavirüs belirtileri gösterdi. Bu veri, önceki belirti gösterme tahminlerinin iki katına tekabül ediyor. React-2 isimli çalışma kapsamında, eylül ve şubat ayları arasında 508 bin 707 katılımcıya koronavirüs olduğunu düşünüp düşünmediği ve 29 farklı belirtinin varlığı ve süresi soruldu.

Araştırma, semptomatik koronavirüse yakalananların yüzde 37,7’sinin 12 hafta veya daha uzun süren en az bir belirti yaşadığını, yüzde 14,8’inin ise üç veya daha fazla kalıcı belirti yaşadığını gösterdi. React-2 çalışması ayrıca, kalıcı belirtilerin sıklığının yaşla birlikte arttığını ve her 10 yaşta, uzun süreli virüs geliştirme olasılığında yüzde 3,5 arttış olduğunu ortaya koydu. Kadınların erkeklere göre devam eden belirtiler yaşama olasılığı 1,5 kat daha fazlayken ve aşırı kilolu, sigara içen, yoksul bölgelerde yaşayan kişiler de daha büyük risk altında bulunuyor.

Ayrıca araştırmalara göre belirtileri devam eden kişilerin iki kategoriye ayrılma eğiliminde olduğu saptandı: İlk hastalandıklarında genellikle daha şiddetli hastalık yaşayan solunum belirtileri olanlar ve yorgunlukla ilgili belirtileri olan ikinci bir grup.

Derleyen: Ayşen Yaman

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.