Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (24 Haziran 2021): AB Liderler Zirvesi toplanıyor

Günaydın, perşembe sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, trafik ve hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

  • Hava durumuyla başlıyoruz:

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerdeki hava durumu şöyle:

İstanbul’da hava parçalı ve çok bulutlu. 

Tahminlere göre Ankara’da hava parçalı ve çok bulutlu ancak yağmur yağacak.

Ülkemizin kuzey ve iç kesimlerinde hava parçalı bulutlu, Marmara, İç Anadolu, Batı Karadeniz, Orta ve Doğu Karadeniz’in kıyı kesimlerinde sağanak yağış bekleniyor.

Trafik yoğunluğu şu anda yüzde 50’lerde gözüküyor ama ilerleyen dakikalarda yoğunluk artabilir. Şimdiden sabırlar dilerim. 

  • Koronavirüs salgınında son verilere bakalım.

Son 24 saatte 5 bin 809 yeni vaka tespit edildi, 65 kişi ise hayatını kaybetti. Son sayılarla birlikte toplam vefat sayısı 49 bin 358’e yükseldi.

Son 24 saatte yapılan birinci ve ikinci doz aşılarla, toplam aşı olanların sayısı 44 milyon 651 bin 192’ye çıktı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, cuma günü itibarıyla 18 yaş ve üzeri herkese aşı tanımlanacağını söyledi. Bakan Koca, Hindistan kökenli Delta varyantın 134 kişide görüldüğünü açıkladı.

Sağlık çalışanlarına uygulanan istifa yasağı ve izin taleplerine ilişkin sınırlamalar, 1 Temmuz itibarıyla kalkıyor. İstifa yasağı, Ekim 2020’de uygulamaya konmuş ve genelgelerle uzatılmıştı.

Salgınla ilgili bütün gelişmeleri medyascope.tv adresinden takip edebilirsiniz.

  • Sırada Türkiye gündemi var.

Ekonomi ile başlayalım:

Güne başlarken dolar kuru 8 lira 66 kuruş, avro kuru 10 lira 34 kuruştu.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, dünü 1.402 puanda kapamıştı.

Serbest piyasanın dünkü kapanışında gram altının satış fiyatı 494 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 75,28 dolar.

Ekonominin verileri bunlardı, bir de gündemine bakalım. 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın bugün açıklayacağı istatistikler şöyle:

-Haziran ayına ilişkin iktisadi yönelim istatistikleri,

-Reel kesim güven endeksi,

-İmalat sanayi kapasite kullanım oranı, 

-Para Politikası Kurulu toplantı özeti ve 

-Haftalık para ve banka istatistikleri.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), haziran ayı sektörel güven endekslerini duyuracak.

Siyasetin gündemiyle devam edelim: 

Üsküdar Belediyesi, Validebağ Korusu’na “Bakım ve Rehabilitasyon Projesi” kapsamında peyzaj çalışması yapılması için ihale açmıştı. Mahalle sakinleri bu sabah Üsküdar’daki Adile Sultan Kasrı önünde buluştu. Biz de Medyascope olarak tüm gün gelişmeleri takip edeceğiz. 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Darıca ve Karamürsel’de muhtarlar ve kanaat önderleriyle bir araya gelecek, Hereke’de esnafı ziyaret edecek. Kılıçdaroğlu, tekneyle Karamürsel’e geçerken balıkçılarla buluşacak ve müsilaj incelemesi yapacak.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Trabzon’da Yomra Belediyesi’ni ziyaret edecek, Yomra, Akçaabat ve Ortahisar esnafıyla bir araya gelecek.

Genel Kurulda askeri suçlarla ilgili kanun teklifi görüşmeleri devam edecek. 

Cumhuriyet Halk Partisi’nin, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde “Kadına Yönelik Şiddetin Sebeplerinin Araştırılması Komisyonu”ndan çekildiğini dün sabah aktarmıştık. İYİ Parti de kadına şiddet komisyonundan çekildi. 

Almanya’nın başkenti Berlin’de düzenlenen İkinci Uluslararası Libya Konferansı sonlandı. Türkiye, konferansın sonuç bildirgesindeki, “Tüm yabancı güçler ve paralı askerler gecikmeksizin Libya’dan çekilmeli” maddesine şerh koydu. 

Işın Eliçin, Aydın Sezer ile saat 15.30’da Libya Konferansı’nı konuşacak. 

Kısaca düne bakalım: 

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun görevine başlamasının ikinci yıldönümü vesileyle dün (23 Haziran) “23 Haziran Demokrasi Şenliği” düzenlendi. Etkinlikte konuşan İmamoğlu, “Dün vatandaşın iradesini iptal ettirenler, inanın ki bugün ellerinden gelse İBB’yi iptal ettirecekler” dedi. 

Bugün Ruşen Çakır, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nu konuk edecek. Saat 16.30’daki yayında Ruşen Çakır, Ekrem İmamoğlu ile Kanal İstanbul projesini konuşacak. Gökçe Çiçek Kösedağı da saat 13.00’te, Nuray Mert ile Türkiye’deki derin devletin öyküsünü konuşacak. 

  • Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği spor gündemine göz atalım.

Avrupa Futbol Şampiyonası‘nda grup mücadeleleri, dün oynanan dört karşılaşma ile sona erdi. Alınan sonuçlar şöyle:

İsveç 3 – Polonya 2

Slovakya 0 – İspanya 5

Almanya 2 – Macaristan 2

Portekiz 2 – Fransa 2

Bu sonuçların ardından İspanya, İsveç, Fransa, Almanya ve Portekiz, son 16 turuna yükseldi.

Öte yandan Avrupa Futbol Şampiyonası’nda son 16 eşleşmeleri de belli oldu:

Galler-Danimarka

İtalya-Avusturya

Hollanda-Çekya

Belçika-Portekiz

Hırvatistan-İspanya

Fransa-İsviçre

İngiltere-Almanya

İsveç-Ukrayna

Son 16 turu heyecanı, cumartesi günü oynanacak Galler-Danimarka ve İtalya-Avusturya karşılaşmaları ile başlayacak.

  • Sırada dünya gündemi var. 

Avrupa Birliği Liderler Zirvesi’nin ilk gün toplantısı bugün Belçika’nın başkenti Brüksel’de yapılacak. Mültecilere yardım paketi kapsamında Türkiye’ye gönderilecek fon miktarının belirlenmesinin beklendiği zirvede, Rusya, koronavirüs, ekonomik iyileşme ve göç konuları ele alınacak.

Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı yetkililerinden oluşan bir heyet, Afganistan’da Kabil havaalanının güvenliği konusunu görüşmek üzere Türkiye’yi ziyaret edecek.

Rus uçağının Karadeniz’de sınır ihlali yaptığı gerekçesiyle İngiliz savaş gemisine uyarı ateşi açtığı bildirildi. İngiltere ise iddiaları reddetti.

Tokyo Olimpiyat Oyunları Organizasyon Komitesi, salgın nedeniyle müsabaka yerleşkelerinde alkollü içecek satışını yasakladı.

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle,

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.