Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Marmara’da müsilaj istilası – Kocaeli ve Çanakkale’de yüzeyden tonlarca deniz salyası toplandı, deniz altındaki müsilajın temizlenmesi için çalışmalar sürüyor

Marmara Denizi’nde ilk olarak 2020’nin Kasım ayında ortaya çıkan ve zamanla tüm denizi istila eden müsilaj (deniz salyası) su yüzeyini de sualtını da tehdit ediyor. Çanakkale’ye kadar ulaşan ve kıyı şeridini saran deniz salyası, sualtında da özellikle Çanakkale Boğazı bölgesinde metrelerce derine kadar tutunuyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın üç hafta önce açıkladığı eylem planının ardından su yüzeyinde biriken müsilaj tabakası için denize kıyısı olan illerde harekete geçildi ve deniz temizliği seferberliği başlatıldı. Marmara Denizi’ne kıyısı olan tüm şehirlerde müsilaj su yüzeyinden çeşitli yöntemlerle temizleniyor. Suyun altındaki müsilajın bitirilmesi için ise arıtma tesislerinin düzenlenmesi ve atıkların kontrol altına alınması şart. Marmara Belediyeler Birliği ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın İzmit Körfezi bölgesindeki, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan da şehirdeki ve boğazdaki son durumu anlattı. Bandırma On Yedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı ise iki şehirde de etkisini gösteren müsilaja ilişkin tespit ve önerilerini Medyascope ile paylaştı.

Kamera: Ufuk Çeri & Kurgu: Zeynep Timurlenk Pozut

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.