Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: ABD Başkanı Biden ülkede yavaşlayan aşılama sürecini hızlandırmak istiyor, İsrail’de Delta varyantı endişesi büyüyor

ABD Başkanı Biden, ülkede yavaşlayan aşılama sürecini hızlandırmanın peşinde. İsrail’de Delta varyantı endişesi büyüyor. İsrail yönetimi, vaka sayılarındaki artış nedeniyle kapalı alanlarda maske takma zorunluluğunu yeniden uygulama kararı aldı. San Francisco’da bütün belediye çalışanlarına aşı olma şartı getirildi. Afrika’da aşılamanın yetersizliğine dikkat çeken DSÖ, üçüncü dalganın etkisini artırdığını bildirdi. Salgının ilk dönemlerinde başarılı bir performans gösteren Uruguay’da vaka sayılarında büyük artış yaşanıyor. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi.

Joe Biden, ülkede yavaşlayan aşılama sürecini hızlandırmak istiyor

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden, perşembe günü (24 Haziran) ülkenin Kuzey Karolina eyaletinde yaptığı konuşmada vatandaşlara seslenerek “Komşunuzun kapısını çalın ve onlar aşı olmalarını söyleyin” dedi.

“Bu kendiniz ve ülkeniz adına yapabileceğiniz en önemli şeylerden biri” diyen Biden, son dönemde aşılama hızının yavaşladığı ABD’de henüz aşı olmayan vatandaşları aşılamanın salgından çıkış için hayati bir önemde olduğunu vurguladı.

Joe Biden’ın eşi Jill Biden’ın da bugün Florida eyaletinden başlayarak, önümüzdeki haftaya kadar beş ayrı eyaleti gezeceği ve aşılama programlarında konuşma yapacağı belirtildi.

Ülkenin koronavirüs salgınıyla mücadelede en yetkili isimlerinden olan ABD Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü (NIH) Direktörü Dr. Anthony Fauci de halkı aşı olmaya teşvik etme kapsamında geçen hafta siyah ABD’lilerin yoğunlukta olduğu çok sayıda bölgeyi ziyaret etmişti.

İsrail’de Delta varyantı endişesi büyüyor

Nüfusunun büyük bir kısmını aşılayan ve kademeli olarak önlemleri kaldıran İsrail’de, özellikle çocuklar arasında yeniden artan vaka sayıları yetkilileri endişelendiriyor.

İlk olarak Hindistan’da tespit edilen ve Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından şu an “dünyada hâkim varyant” olarak tanımlanan Delta varyantının vaka sayılarının artmasında etkili olduğu belirtilirken ülkenin Binyamina ve Modiin şehirlerinde bulunan iki okulda tespit edilen çok sayıda vaka, yüzlerce kişinin karantina altına alınmasına sebep oldu.

Ülkenin son bir haftalık yeni vaka sayısı ortalaması 20’lerden 70’lere yükselirken uzmanlar Delta varyantının özellikle okullarda tespit edilmesiyle birlikte önlemlerin tekrardan artırılması gerektiğini belirtiyor.

İsrail yönetimi, dün yaptığı açıklamada, ülkede vaka sayılarındaki artış nedeniyle kapalı alanlarda maske takma zorunluluğunu yeniden uygulama kararı alındığını duyurdu.

Salgın başından bu yana 840 bin vaka ve 6 bin 429 ölüm bildiren İsrail’de, nüfusun yüzde 57’sine iki doz aşıları uygulandı. Vaka sayılarının artmasına karşın yüksek aşılama oranı sayesinde ülkede ölüm sayısı neredeyse sıfıra yakın.

San Francisco’da bütün belediye çalışanlarına aşı olma şartı getirildi

ABD’nin Kaliforniya eyaletindeki San Francisco şehrinin belediye yönetimi, yaklaşık 35 bin çalışanına aşı olmayı zorunlu hale getirdi.

ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından onaylanan kararla beraber San Francisco, tüm çalışanlarına aşı olmayı zorunlu tutan en büyük belediye yönetimi oldu.

San Francisco Belediyesi’nden yapılan açıklamada “Çalışanlarımızın güvenliği ve kamu sağlığını sağlamak amacıyla bu kararı aldık” denildi.

DSÖ: “Afrika’da aşılama yetersiz, üçüncü dalga etkisini artırıyor”

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından dün (24 Haziran) yapılan açıklamada, Afrika ülkelerinin salgının üçüncü dalgası karşısında “çok kırılgan” olduğu ifade edildi. DSÖ’nün açıklamasında “Üçüncü dalgayla beraber hızlıca yükselen vaka sayıları, halihazırda aşıya erişimde güçlük yaşayan Afrika ülkelerindeki insanları koruma çabalarını sonuçsuz bırakıyor ve daha fazla insanı risk altında bırakıyor” denildi.

Özellikle Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Güney Afrika ve Kongo’da vakaların arttığı kıtada, yeni vaka sayıları son beş haftadır yükselme eğiliminde. Şimdiye kadar 5 milyonun üzerinde vaka ve 140 binin üzerinde ölümün yaşandığı kıtada, gerçek rakamların açıklanan rakamlardan daha yüksek olduğu düşünülüyor. Kıtada her 100 kişiden yalnızca birinin aşılanmış olması ise sağlık yetkililerini endişelendiriyor.

Afrika Birliği Özel Elçisi olarak görev yapan Zimbabveli milyarder Strive Masiyiwa, Afrika kıtasının aşıya erişim konusunda yaşadığı sıkıntılardan dolayı zengin ülkeleri suçladı. Masiyiwa, “Bunun ahlaki bir hata olup olmadığı sorusuna bile sormamak gerekiyor. Bu kesinlikle öyle. Zengin olanlar sıranın en önüne geçiyor ve üretim araçlarını kontrol ediyor” diye konuştu.

Salgının ilk dönemlerinde başarılı bir performans gösteren Uruguay’da vaka sayılarında büyük artış yaşanıyor

Dünyada salgının etkisini artırdığı 2020’nin bahar aylarında virüse karşı gösterilen mücadeleyle “salgında örnek alınması gereken ülkelerden biri” olarak gösterilen Latin Amerika ülkesi Uruguay, son haftalarda kıtada nüfusa oranla en çok insanın hayatını kaybettiği ülke haline geldi.

Sağlık yetkilileri, 3 milyon 460 bin nüfusa sahip Uruguay’da, artan vaka ve ölüm sayılarının arkasında 2020 yılının Mart ayında göreve başlayan merkez sağ hükümetin salgın önlemlerini zamansız bir biçimde kaldırması olduğunu düşünüyor.

Salgının başında sıkı önlemler alan Latin Amerika ülkesi, geçen yılın temmuz ayında vaka sayılarını sıfıra indirmişti. Başarılı tablonun ardından salgın önlemlerini kaldıran yeni hükümet, geçen mart ayında vaka sayılarının tekrar zirveyi görmesiyle beraber yeni önlem almayı reddederek vatandaşlarına “sorumlu bir biçimde özgür olabileceklerini” söylemişti.

Salgının başlangıcından bu yana 362 bin vaka ve 5 bin 413 ölüm bildiren Uruguay’da şu ana kadar 3 milyon 670 binden fazla doz aşı uygulanırken yaklaşık 1,5 milyon kişi (nüfusun yüzde 42,9’u) iki doz aşısını oldu. Kıtada ABD ve Şili’nin ardından en hızlı aşılama yapan üçüncü ülke konumundaki Uruguay’da, halkın yüzde 80’den fazlasına Türkiye’de de kullanılan Çin merkezli Sinovac’ın aşısı uygulandı. Ülkeye gelen az sayıdaki Pfizer-BioNTech aşısı ise yalnızca yaşlılara ve sağlık çalışanlarına uygulanıyor.

Derleyen: Mehmet Yaşar Altundağ

Fotoğraflar: New York Times

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.