Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: İngiltere 19 Temmuz’da önlemleri kaldırmaya hazırlanıyor, dünya genelinde virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 4 milyona yaklaştı

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, “Özgürlük Günü” olarak adlandırdığı 19 Temmuz’da önlemlerin kaldırılabileceği noktaya geleceklerini düşündüğünü söyledi. Dünya çapında en az 3,9 milyon insan koronavirüs sebebiyle hayatını kaybederken aşılamada 2 milyar 920 milyon doza ulaşıldı. Uzmanlar Delta varyantı konusunda uyarıda bulunmaya devam ederken üçüncü dalgayla mücadele eden Güney Afrika, önlemleri artırma kararı aldı. Brezilya’da milyonlarca insan ikinci doz aşısını kaçırıyor. Nepal yönetimi, Everest’te hiç koronavirüs vakası görülmediğini öne sürdü. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi.

İngiltere, 19 Temmuz’da normalleşiyor

İngiltere 19 Temmuz’da koronavirüs önlemlerini kaldırmayı planlıyor. Ülkede, Başbakan Boris Johnson’ın “Özgürlük Günü” ismini taktığı 19 Temmuz tarihine kadar önlemlerin kaldırılabileceği noktaya gelinmesi bekleniyor.

Johnson, bugün (28 Haziran) gazetecilere verdiği demeçte, “İlerleyen günlerle birlikte ben ve sağlık danışmanlarımız, 19 Temmuz’da önlemleri kaldırabileceğimizi ve koronavirüs öncesindeki günlere dönebilmek için bunun son nokta olacağını düşünüyoruz” diye konuştu.

İstifa eden Sağlık Bakanı Matt Hancock’un yerine göreve gelen Sajid Javid de bugün yaptığı açıklamada, kısıtlamaların en kısa sürede kaldırılmasını istediğini belirtti.

Kısıtlamaların kaldırılması için önce 21 Haziran tarihi belirlenmişken ülkede hızla yayılan Delta varyantının yarattığı endişe nedeniyle bu tarih 19 Temmuz’a çekilmişti.

Virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 4 milyona yaklaştı, aşılamada 2 milyar 920 milyon doza ulaşıldı

İngiltere’deki Oxford Üniversitesi’nin “Our World in Data” (Verilerle Dünyamız) adlı veritabanına göre, 28 Haziran Pazartesi günü itibarıyla dünya çapında virüse yakalananların sayısı 181 milyona ulaşırken hayatını kaybedenlerin sayısı 3 milyon 930 bine yükseldi.

Yine aynı veritabanına göre, dünya genelinde şu ana dek 2,92 milyar doz aşı uygulandı. Bu da ortalamada her 100 kişiye 38 doz aşı yapıldığı anlamına geliyor. Öte yandan ülkeler arasındaki aşılama programları arasında derin bir uçurum var. Öyle ki birçok ülke henüz tek bir doz aşılama bile bildirmedi. Uygulanan aşıların yüzde 85’i yüksek gelirli ve orta-yüksek gelirli ülkelerde yapılırken yalnızca yüzde 0,3’ü düşük gelirli ülkelerde yapıldı.

Düşük gelirli ülkeler, kendilerine yıl sonuna kadar iki milyar doz tedarik etmeyi amaçlayan COVAX projesi kapsamında aşıya ulaşmayı umut ediyor.

Hükümet kaynaklarından derlenen verilere göre çoğu ülke, erken aşılama dönemlerinde, sağlık çalışanları ve yaşlı vatandaşlar başta olmak üzere savunmasız gruplara öncelik verdi. 

Vatandaşlarını en hızlı aşılayan ilk beş ülke sırasıyla şöyle: Ortadoğu’da Birleşik Arap Emirlikleri, Güney Avrupa’da yer alan Malta, onu takiben yine Ortadoğu’da Bahreyn, Güney Amerika kıtasında bulunan Şili ve son olarak İsrail. 

Üçüncü dalgayı yaşayan Güney Afrika önlemleri artırıyor

Vaka ve ölüm sayılarına bakıldığında koronavirüsten en ağır etkilenen Afrika ülkesi olan Güney Afrika, salgında üçüncü dalgayı yaşıyor. Güney Afrika Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa, dün (27 Haziran) yaptığı açıklamada, ülkedeki mevcut salgın önlemlerinin yeni varyantların hızı ile başa çıkmak için yetersiz olduğunu belirtti ve bugünden (28 Haziran) itibaren kısıtlamaların 14 gün boyunca sıkılaştıracağını söyledi. Cumhurbaşkanı Ramaphosa, “Ekonomiyi korurken sosyal temasları sınırlamaya odaklandığımız ek kısıtlamalar gerekli” dedi. 

Yeni tedbirler kapsamında saat 21.00’den 04:00’e kadar sokağa çıkma yasağı uygulanacak. Bu saatler arasında alkol satışı da yasak olacak. Ülke genelindeki okullar 30 Haziran Çarşamba gününden itibaren kapanacak ancak plajlar ve parklar açık kalacak. Restoranlar yalnızca paket servis yapabilecek. 

Güney Afrikalı bilim insanları, ilk kez Hindistan’da tanımlanan Delta varyantının, ülkede hızla yayıldığını belirterek, hükümeti önlemleri artırmaya çağırmıştı.

Cumhurbaşkanı Ramaphosa ayrıca, COVAX projesi kapsamında ülkeye 1,4 milyon doz Pfizer-BioNTech aşısı ile 1,2 milyon doz Johnson & Johnson aşısının ulaştığını açıkladı. Aşıların piyasaya sürülme süreci yavaş işlediğinden, 60 milyon nüfuslu ülkede şu ana kadar yalnızca 2,7 milyon doz aşı uygulanabildi.  

Brezilya’da milyonlarca insan ikinci doz aşılarını kaçırıyor 

Arz kıtlığı ve rüşvet iddialarıyla gölgelenen bir aşı kampanyası yürütülen Brezilya’da, milyonlarca insan ikinci doz aşısını kaçırıyor. Aşıların piyasaya sürülme sürecini izleyen araştırmacılar tarafından derlenen verilere göre, 1 Haziran itibarıyl yaklaşık 4,1 milyon Brezilyalı ikinci doz aşılarını olmak için ülkeye geri dönüş yapmadı. Bu da ikinci doz için uygun olan nüfusun yaklaşık yüzde 16’sının hâlâ aşı olmadığı anlamına geliyor. 

Rio de Janeiro Federal Üniversitesi’nde aşı çalışmalarına öncülük eden araştırmacılardan biri olan halk sağlığı uzmanı Dr. Ligia Bahia, “Bu insanların birçoğunun muhtemelen yeniden aşılanması gerekecek ve bu arada vakalar da düşmeyecek” dedi. 

Bu kadar çok insanın ikinci dozlarını kaçırmasının nedenlerinden birinin ülkedeki “kaotik aşı programı” olduğunu söyleyen Dr. Bahia, “Hükümet, ‘Aşı yapıyoruz!’ demek için hızlanmak istedi ama bazı insanlar geride kaldı” diye konuştu.

Koronavirüs, ABD’den sonra dünyada bilinen en yüksek ikinci ölüm oranına sahip Brezilya’da, 500 binden fazla insanın hayatına mal oldu. Günlük yeni vakalar ise yeni zirvelere ulaşıyor. Ülkede şu ana kadar nüfusun yaklaşık üçte biri bir doz aşı olabildi, iki doz aşısını olanların oranı ise yüzde 12’ye yaklaştı.

 Salgın sırasında çocuklarda obezite vakaları arttı

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) yapılan bir araştırma, Pensilvanya eyaletindeki Philadelphia Care Network Çocuk Hastanesi’ne giden 2 ile 17 yaş arasındaki 500 binden fazla çocuğun vücut kitle indeksi ölçümlerine dayanarak, 2019’un Ocak ayı ile 2020 yılının Aralık ayları arasında, çocukların obezite prevalansının yaklaşık yüzde 2 oranında arttığını ortaya koydu.  

Araştırmacılardan Brian Jenssen, artışın endişe verici olduğunu çünkü bunun, çocukları tip 2 diyabet, hipertansiyon ve karaciğer yağlanması gibi sağlık sorunlarına karşı daha savunmasız kıldığını belirtti.  

Nepal yönetimine göre Everest’te hiç vaka görülmemiş 

Dağcılar ve keşif şirketlerine göre, tırmanış sezonunun sonuna denk gelen haziran ayının başlarında, dünyanın en büyük dağı olarak bilinen ve Himalayalar’da bulunan Everest’te en az 59 kişinin virüse yakalandığı belirtilmişti. Nepal hükümetine göre ise Everest’te bugüne kadar hiç koronavirüs vakası görülmedi. Ülkedeki turizm yetkilileri de virüse yakalandıkları belirtilen söz konusu kişilerin zatürre hastası olduklarını belirterek “dağ havasında öksürmenin normal olduğunu” söyledi.

Nepal, 2019 yılında dağcılık ve doğa yürüyüşü turizminden 2 milyar dolardan fazla gelir elde etmişti. 2020 yılında ise salgın önlemleri kapsamında Everest dağcılara kapatılmıştı.

Ülkedeki yetkililerin gelir kaybı yaşamamak ve Everest’in turizm imajına zarar vermemek için vakaları reddettiği öne sürülüyor.

Delta varyantı tehlikesi artıyor

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) geçen hafta sonu, şubat ayından bu yana görülen en düşük global vaka sayısına ulaşıldığını açıkladı. Öte yandan DSÖ, şu anda 92 ülkede yayıldığı belirtilen ve Hindistan varyantı da olarak bilinen Delta varyantının, Endonezya’dan Rusya’ya kadar uzanan ölümcül yeni bir dalgayı tetiklediği uyarısında bulundu. Bunu takiben Rusya’nın başkenti Moskova’da son 24 saatte 124 kişi virüs nedeniyle hayatını kaybetti. Bu sayı, salgının başından bu yana Moskova’da görülen en yüksek günlük ölüm sayısı olurken kentte bu parametrede haziran ayında altıncı kez rekor kırıldı.

İsviçre Sağlık Bakanı Alain Berset de Delta varyantıyla ilgili yaptığı açıklamada, ülke çapında daha fazla Pfizer-BioNTech ve Moderna aşısının uygulamasının varyanta karşı yeterli koruma sağlayacağına inandığını söyledi.

Portekizli yetkililere göre ise Delta varyantı, Lizbon bölgesindeki yeni vakaların yüzde 70’inden fazlasını ve ülke çapındaki vakaların da yüzde 51’ini oluşturuyor. 

Yunanistan’daki sağlık uzmanlar da Delta varyantının ağustos ortasına kadar ülkedeki baskın tür olacağını hesapladıklarını söyledi. Sağlık uzmanları ayrıca, vakalarda artış görülmesine rağmen aşılamanın yavaş ilerlediği bölgelerde yaz boyunca sıkı karantina önlemlerine ihtiyaç duyulabileceğini belirtti.  

Avustralya’da ise haziran ortasından bu yana 110’dan fazla Delta varyantlı vaka görülmesi üzerine, başkent Sidney’de iki haftalık karantina uygulanmaya başlandı ve yeni önlemler kapsamında restoranlar, barlar ve kafeler geçici olarak kapatıldı.

Derleyen: İlayda Öykü Biberoğlu & Senem Görür

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.