Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: DSÖ aşı olanların da maske takması gerektiğini açıkladı, Delta varyantı sebebiyle birçok ülke tekrar kapanıyor

İngiltere’de bulunan Oxford Üniversitesi’nin Our World in Data (Verilerle Dünyamız) veritabanına göre, 30 Haziran itibarıyla dünya genelinde 3 milyardan fazla aşı yapıldı. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) kapalı-açık bütün mekanlarda aşılanan kişilerde dahil herkesin maske takmaya devam etmesi gerektiğini açıkladı. Avustralya, Malezya, Bangladeş ve Hong Kong, Delta varyantındaki artış nedeniyle tekrar kapanıyor. Nature Medicine dergisinde yayımlanan yeni bir araştırmaya göre, koronavirüs salgını Brezilya’da ortalama yaşam süresini düşürdü. Almanya, koronavirüsün mutasyona uğramış yeni varyantı nedeniyle Rusya’ya seyahat yasağı getirdi. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi. 

Dünya genelinde uygulanan aşı dozu sayısı 3 milyarı aştı

İngiltere’de bulunan Oxford Üniversitesi’nin Our World in Data (Verilerle Dünyamız) adlı veritabanına göre, 30 Haziran itibarıyla dünya genelinde uygulanan aşı dozu sayısı 3 milyarı aştı. Veriler, birçok ülkenin henüz aşılamaya başlamadığını ve aşılamaya başlamayan ülkeler ile kıtalararası aşılama programları arasında ciddi bir farklılık olduğunu ortaya koydu. Afrika’nın aşılama programında diğer kıtalara göre geride kaldığı görüldü.

Dünya genelinde kullanılan aşılar iki doz halinde yapılırken şubat ayında Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından acil kullanım izni alan Johnson & Johnson aşısı tek doz olarak uygulanıyor. Yoksul ülkeler, COVAX aşı programı ile 2021 yılının sonuna kadar 2 milyar doz aşı almayı umut ediyor.

DSÖ: “İki doz aşı olanlar dahil herkesin iç-dış mekanlarda maske takmaya devam etmesi gerekiyor”  

İlk olarak Hindistan‘da tespit edilen ve daha sonra 85 ülkede tanımlanan orijinal koronavirüsün daha bulaşıcı bir formu olan “Delta varyantının”, virüsün yayılmasına hız kazandırdığını belirten Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), kapalı-açık bütün mekanlarda aşılanan kişiler de dahil herkesin maske takmaya devam etmesi gerektiğini açıkladı. DSÖ, ciddi hastalık ve ölümü önlemede oldukça etkili olan mevcut aşıların, asemptomatik Delta varyantı vakalarını önlemede ne kadar etkili olduğunun ise henüz bilinmediğini söyledi. 

Şu anda Amerika Birleşik Devletleri’ndeki (ABD) her beş enfeksiyondan birini Delta varyantı oluşturuyor. Ancak geçen mayıs ayında ABD federal sağlık yetkilileri, iki aşı dozunu da almış olan kişilerin kapalı alanlarda dahil maske takmasına gerek olmadığını açıklamıştı. Sağlık yetkilileri tarafından yapılan açıklamadan sonra ABD’liler normal hayata dönmeye başlamış ve ülkenin büyük bir bölümü yeniden açılmıştı. 

ABD’nin Kaliforniya eyaletine bağlı Los Angeles County ilçe sağlık yetkilileri, yaptıkları açıklamada, “Aşı olmuş kişiler dahil herkesin önlem olarak açık-kapalı mekanlarda maske takması gerekiyor” dedi.

ABD’nin Boston eyaletinde bulunan Harvard TH Chan Halk Sağlığı Okulu‘ndan epidemiyolog Bill Hanage, çok düşük bir ihtimal de olsa Delta varyantının aşılı insanlara bulaşmasının mümkün olduğunu söyledi. Hanage, “Kalabalık alanlarda, kapalı mekanlarda maske takmak Delta’nın yayılmasına katkıda bulunmaktan ve kendinizi korumanın bir yoludur” dedi.

ABD’nin George Washington Halk Sağlığı Okulu‘ndan epidemiyolog  David Michaels de “Birçok eyalette maske zorunluluğu kalktı ve şimdi insanlara tekrar maske takın demenin bir karşılığı olmayabilir. Ancak Delta varyantı göz önüne alındığında maske takmamak vaka sayılarında artışa neden olacaktır” diye konuştu.

Asya-Pasifik ülkeleri Delta varyantının yayılımını azaltmak için yeniden kapanıyor

Dünya genelinde artan Delta varyantı vakaları sonrasında Asya-Pasifik ülkeleri salgını kontrol altına alabilmek için tekrar kapanma kararı aldı. Avustralya’nın dört büyük şehri SidneyBrisbanePerth ve Darwin’de vakaların çoğunluğunu Delta varyantının oluşturması nedeniyle sıkı karantina önlemleri alındı. Malezya ise sokağa çıkma yasağının süresiz bir şekilde uzatılacağını açıkladı. Hong Kong hükümet yetkilileri ise Delta varyantının hızla arttığı İngiltere için seyahat yasağı getirildiğini açıkladı. Bangladeş’te vaka sayılarında yaşanan artış sonrası sokağa çıkma kısıtlamaları uygulanmaya başlandı. Bangladeş Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Robed Âmin, yapılan testlerin yüzde 60’ında Delta varyantının tespit edildiğini söyledi.

Avustralya’nın Melbourne şehrindeki La Trobe Üniversitesi‘nin epidemiyoloji bölümünden Hassan Vally, “Gerçekten aşılamada yüksek oranlar elde edebilseydik virüsle daha kolay ve çabuk baş edebilirdik. Avustralya nüfusunun yüzde 5’inden daha azının tam olarak aşılanmış olması nedeniyle şu an bulunduğumuz nokta sürpriz olmadı” dedi.

Brezilya’da koronavirüs salgını sonrası ortalama yaşam süresinde ciddi bir düşüş yaşandığı açıklandı

Nature Medicine dergisinde yayımlanan yeni bir rapora göre, koronavirüs salgını Brezilya’da ortalama yaşam süresini önceki yıla oranla düşürdü.

ABD’de Harvard Üniversitesi Küresel Sağlık ve Nüfus Departmanı Başkanı Marcia Castro, “Savaş veya salgın gibi yüksek ölüm oranlarına yol açan olaylar yaşadığımız bu dönemde bu ölçüde düşüşleri bekliyorduk” dedi.

Castro ayrıca, koronavirüsün her gün birçok gencin ölümüne sebep olduğunu belirterek, ortalama yaşam süresinin daha da düşeceğini söyledi. Castro, “Artık genç insanları da kaybediyoruz. 2021 yılındaki düşüş daha korkunç olacak” dedi.

Brezilya’da koronavirüs salgınında şu ana 514 bini aşkın kişi hayatını kaybetti. Öte yandan aşılama programına geç başlayan Brezilya’da virüse yakalananların sayısı 18 milyonu geçti. Ülke genelinde ortalama 68 binden fazla yeni vaka bildirimi yapılıyor. 

1945 ve 2020 yılları arasında Brezilya’da ortalama yaşam süresi 45,5 yıldan 76,7 yıla, yani yılda ortalama yaklaşık beş ay artmıştı. Ancak son yapılan çalışmaya göre, ülke genelinde ortalama yaşam süresinde ciddi bir gerileme var. Çalışmanın yazarları, 2021 yılı için ortalama yaşam süresindeki düşüşün yaklaşık 1,78 yıl olacağının tahmin edildiğini belirtti.  

Almanya, Rusya’ya seyahat yasağı getirdi 

Almanya’nın Moskova Büyükelçiliği, Delta varyantının Rusya’da yayılması ve vakaların büyük bir çoğunluğunu oluşturması nedeniyle Rusya’ya seyahat yasağı getirildiğini açıkladı.  

Yapılan açıklamada Rusya’dan Almanya’ya seyahat eden Almanya vatandaşları, Almanya’da oturum izni olan üçüncü ülke vatandaşları, transit yolcular ve Almanya’da yakın akrabası olanlarla diğer başka bazı kategorideki grupların yasaktan muaf tutulduğu belirtildi.  

Almanya önceki hafta Rusya’yı kırmızı listeye eklemişti. Bu listeye eklenen ülkelerden gelen yolculara PCR testi ve iki hafta karantina uygulaması yapılıyordu. Ancak Rusya’da vaka sayılarındaki artış nedeniyle Rusya’ya seyahat kısıtlaması getiren ülkeler arasına Almanya da katıldı. 

Derleyen: Meryem Zelal Direkçi

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.