Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (30 Haziran 2021): İşten çıkarma yasağı sona eriyor

Günaydın, çarşamba sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, trafik ve hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

  • Hava durumuyla başlıyoruz. 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava durumu şöyle:

İstanbul ve Ankara’da hava bulutlu gözüküyor. 

Doğu Karadeniz ve Doğu Anadolu’da sağanak yağış, diğer yerlerde ise havanın açık geçeceği tahmin ediliyor.

Trafik yoğunluğu şu anda İstanbul’da yüzde 50’lerde görünüyor ancak 10-15 dakika sonra yoğunluk yüzde 60’lara çıkabilir. Şimdiden herkese sabırlar dilerim.

  • Koronavirüs salgınında son verilere bakalım.

Son 24 saatte 5 bin 846 yeni vaka tespit edildi, 53 kişi ise hayatını kaybetti. Son sayılarla birlikte toplam vefat sayısı 49 bin 687’ye yükseldi.

Son 24 saatte yapılan birinci ve ikinci doz aşılarla, toplam aşı olanların sayısı 49 milyon 138 bin 290’a çıktı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, İstanbul başta olmak üzere 26 ilde görülen Delta varyantı sayısının 224’e çıktığını açıkladı.

Salgınla ilgili bütün gelişmeleri medyascope.tv adresinden takip edebilirsiniz.

  • Sırada Türkiye gündemi var.

Ekonomi ile başlayalım:

Güne başlarken dolar kuru 8 lira 74 kuruş, avro kuru 10 lira 41 kuruştu.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, dünü 1.371 puanda kapamıştı.

Serbest piyasanın dünkü kapanışında gram altının satış fiyatı 495 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 75,15 dolar.

Ekonominin verileri bunlardı, bir de gündemine bakalım:

Koronavirüs salgını sebebiyle uygulanan işten çıkarma yasağı bugün sona eriyor. Bu yasağın kalkmasıyla ekonomimiz nasıl etkilenecek, ilerleyen günlerde göreceğiz.

TÜİK, mayıs ayı dış ticaret istatistikleri ile mayıs ayı hizmet üretici fiyat endeksini açıklayacak.

Bu arada Medyascope’taki ekonomi yayınlarını kaçırmamanızı tavsiye ederim. Bugün Haluk Levent ve Öner Günçavdı’nın hazırlayıp sunduğu “Ağır Ekonomi” saat 11.00’de başlayacak. “Murat Kubilay ile Herkes İçin Ekonomi” de 13.30’da Medyascope ekranlarında izleyiciler ile buluşacak. 

Siyasetin gündemiyle devam edelim:

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki (TBMM) grup toplantısına katılacak.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Parti Meclisi (PM), Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında parti genel merkezinde toplanacak.

TBMM Genel Kurulu’nda Makine ve Kimya Endüstrisi Anonim Şirketi Hakkında Kanun Teklifi’nin görüşmelerine devam edilecek. KESK dün, Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu Genel Müdürlüğü önünde açıklamada bulundu. Açıklamada, binlerce çalışanın iş güvencesinin ortadan kalkacağı gerekçesiyle kurumun anonim şirkete dönüştürülmesine karşı çıkıldı. 

Bugün ilk kez Eskişehir’de Onur Yürüyüşü düzenlenecek. Yürüyüş, Adalar Migros önünde saat 18.30’da başlayacak. Yürüyüşü muhabirimiz Edanur Tanış izleyecek. Gelişmeleri Twitter hesabımızdan ya da web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Boğaziçi Üniversitesi’nde atanan rektör Melih Bulu’ya karşı protestolar bugün de devam edecek.

Kısaca düne bakalım: 

Danıştay 10. Dairesi, İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesine ilişkin cumhurbaşkanı kararının yürütmesinin durdurulması istemini reddetti. Türkiye, 19 Mart’ı 20 Mart’a bağlayan gece, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kararıyla İstanbul Sözleşmesi’nden çıkmıştı. Sözleşme, 1 Temmuz’da, yani yarın yürürlükten kalkıyor. Kadınlar ve LGBTİ+’lar, sözleşmeden çıkılmasını protesto etmek için yarın İstanbul-Taksim’de buluşacak. İstanbul Sözleşmesi, erkek şiddetine maruz bırakılan kadınların korunması konusunda bağlayıcılığı olan uluslararası ilk sözleşme niteliğinde. Sözleşme, kadına kadın olduğu için ayrımcılık yapılmasını engelliyor ve kadın, erkek, çocuk, engelli, mülteci, LGBTİ+ bütün bireyleri ev içi şiddetten koruyor.

Galatasaray Spor Kulübü, LGBTİ+ Onur Haftası’nı destekleyen bir tişört giydiği için eleştirilen milli futbolcusu Taylan Antalyalı’ya destek verdi. Galatasaray Yönetim Kurulu Sözcüsü Remzi Sanver, “Sporcumuz Taylan Antalyalı’ya yöneltilen eleştirileri kınıyor ve tereddütsüz şekilde yanında olduğumuzu belirtiyoruz” dedi.

İstanbul’da 26 Haziran’da düzenlenen LGBTİ+ Onur Yürüyüşü’nde gözaltına alınan AFP muhabiri Bülent Kılıç’a uygulanan polis şiddetine karşı gazeteciler ayakta. Çok sayıda gazeteci dün, İstanbul, Ankara ve İzmir valilikleri önünde toplandı.

  • Şimdi de Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine göz atalım.

Avrupa Futbol Şampiyonası‘nda son 16 turu heyecanı, dün oynanan iki karşılaşma ile sona erdi. Alınan sonuçlar şöyle:

İngiltere 2 – Almanya 0

İsveç 1 – Ukrayna 2

Bu sonuçların ardından İngiltere ve Ukrayna, çeyrek finale yükseldi.

Böylece EURO 2020’de çeyrek final eşleşmeleri de belli oldu:

Belçika-İtalya

İsviçre-İspanya

Çekya-Danimarka

İngiltere-Ukrayna

  • Son olarak dünya gündemine bakalım.

 Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile görüşecek. 

Kanada’nın batı eyaletlerinde, aşırı sıcak hava dalgası nedeniyle en az 63 kişi hayatını kaybetti. Kanada polisi, ölenlerin çoğunun yaşlı olduğunu aktardı. 

Fransa, lezbiyen çiftlere ve bekar anne olmak isteyenlere tüp bebek tedavisini yasalaştıracak. Hazırlanan tasarının, Ulusal Meclis’in onayıyla yasalaşması bekleniyor.

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle,

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.