Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çiftlik Bank’ın kurucusu Mehmet Aydın Brezilya’da teslim oldu

Kurucusu olduğu Çiftlik Bank üzerinden binlerce kişiyi dolandırdıktan sonra yurtdışına kaçan ve Interpol tarafından kırmızı bültenle aranan “Tosuncuk” lakaplı Mehmet Aydın, bugün (1 Temmuz) Brezilya’nın Sao Paulo kentinde teslim oldu. Aydın’ın avukatı, konsolosluk ile bağlantı kurduklarını ve müvekkilinin Türkiye’ye iadesi için resmi işlemlere başlandığını söyledi.

Mehmet Aydın, avukatları aracılığıyla dün (30 Haziran) Sözcü gazetesine gönderdiği videoda“Suçsuzluğumu ve mağduriyetimi kanıtlamak için kendi hür irademle Türk yargısına teslim olacağım” demişti.

Aydın’ın açıklamasının tamamı şöyleydi:

“Ben Mehmet Aydın. Bilindiği gibi Çiftlik Bank’ın kurucusu ve mucidiyim. Bu projeye başlarken hedefim oyun platformumuzu kullanan kişilerin hem oyun oynamaları hem de şirketimizin reklam bütçesi için ayırdığı paradan faydalanmaları, ek bir gelir elde etmelerini sağlamaktı.

Hiçbir zaman kimseyi zarara uğratmak veya dolandırmak şeklinde düşüncem ve girişimim olmadı. Kurmuş olduğumuz oyun platformu sizler tarafından sevildi ve benimsendi. Biz de sizden aldığımız güç ile Türkiye’nin 81 ilinde bayilikler, et, süt, bal ve yumurta tesisleri yatırımları yaptık.

Ancak gelinen son süreçte şirketin çok fazla büyümesi, etrafındaki kötü niyetli insanların haksız kazançlar elde etmesi ve etmeye çalışmalarını, şirketin büyüklüğü nedeniyle geç fark ettiğimden sizler gibi ben de mağdur oldum.

Mağduriyetleri gidermek adına yurtdışında bulunduğum süre boyunca elimden geleni yaptım ancak hakkımda açılan soruşturma, kovuşturma ve yakalama kararları nedeniyle bir netice elde edemedim.

Suçsuzluğumu ve mağduriyetimi kanıtlamak için kendi hür irademle Türk yargısına teslim olacağım. Bu noktada Türk yargısına vereceği kararda ve gerçeği bulacağımıza hiç şüphem yoktur.”

Sözcü’den Mert Öz’ün haberine göre, avukatı Şehmus Uluç, Aydın’ın Brezilya’da teslim olduğunu, konsolosluk ile bağlantı kurduklarını ve müvekkilinin Türkiye’ye iadesi için resmi işlemlere başlandığını söyledi.

Hakkındaki suçlamalar

Mehmet Aydın Çiftlik Bank’ı, 2016 yılının Ağustos ayında çevrimiçi oyun formatında kurdu. Üyeler, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) lisanslı elektronik para kuruluşu olan “Papara” adlı uygulamayla Çiftlik Bank’a yatırdıkları parayı takip edip paralarını istedikleri bankadan çekebiliyorlardı. Üyelerin yatırdıkları paradan elde ettikleri kazancın herhangi bir vergi denetimi yoktu.

Çiftlik Bank kullanıcılarının, ödemelerin yapılmaması yönündeki şikayetleri üzerine Aydın, Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) rakamlarına göre 113,4 milyon TL’yi hesabına geçirerek yurtdışına gitmişti.

Önce Uruguay’a giden Mehmet Aydın’ın lüks ve korunaklı bir sitede, 640 bin dolar tutarında Ferrari marka araç ve bir yat satın aldığı öne sürülürken Aydın’ın Ferrari marka araç içinde göründüğü iddia edilen görüntüler sosyal medyada paylaşılmıştı.

SPK, 28 Aralık 2017 tarihinde yayımladığı bülteninde, Çiftlik Bank’ın Türk Ceza Kanunu kapsamında ‘’nitelikli dolandırıcılık suçu’’nun faili olduğu gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu.

Anadolu 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen 48 sanıklı davada tutuklu 11 sanık, zaman içinde tahliye edildi. 

Anadolu Ajansı’nda yer alan bilgilere göre, aralarında Mehmet Aydın’ın da bulunduğu 18 kişi hakkında, “suç işlemek amacıyla örgüt kurma ve yönetme” suçundan ikişer yıldan altışar yıla, “bilişim sistemlerini araç olarak kullanmak suretiyle nitelikli dolandırıcılık” suçundan 3 bin 762 kez üçer yıldan onar yıla, “ticari şirketlerin faaliyeti kapsamında nitelikli dolandırıcılık” suçundan yine 3 bin 762 kez üçer yıldan onar yıla, “suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama” suçundan da altışar yıldan on dörder yıla kadar hapis cezası isteniyor.

İddianamede, 23 sanığın “suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olma”, “suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama” suçlarından dörder yıldan onar yıla kadar, yedi sanığın ise “suç işlemek amacıyla kurulan örgüte yardım etme” ve “suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama” suçlarından dörder yıldan onar yıla kadar hapisle cezalandırılması isteniyor.

Aydın hakkında elektronik ortamda ödeme sistemleri aracılığıyla hırsızlık yapma, kooperatif kurarak insanları aldatma, suçunu finans etmek için organizasyon kurmak, taahhüt vererek toplanan varlıkları aklamak ve vergi yasasını ihlal etmek suçlamasıyla Interpol tarafından çıkartılan kırmızı bülten kararı var.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.