Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çiftlik Bank hakkında bilmek istediğiniz her şey

Sermaye Piyasası Kurulu’na göre 77 bin kişiden 510 milyon lira toplayan Çiftlik Bank kurucusu Mehmet Aydın iddialara göre Uruguay’a kaçtı ve lüks hayatına orada devam ediyor. Hakkında çok şey yazılan Çiftlik Bank neydi? Nasıl çalıştı? Ne vaat etti? Tüm bu bilgileri İbrahim Yayan derledi.

Çiftlik Bank, 2016 yılının Ağustos ayında 27 yaşındaki Mehmet Aydın tarafından kuruldu. Famegame Software Ltd. tarafından piyasaya sürülen ve ilk bakışta basit bir çevrimiçi oyun olarak görünen Çiftlik Bank oyunu, aynı zamanda kullanıcılarına kolay para kazandırmayı vadetti.

2

Kullanıcıların yatırdıkları parayı hayvancılık sektöründe reel yatırıma dönüştürdüklerini iddia eden Mehmet Aydın, açtıkları tesislerde üretildiğini iddia ettikleri ürünleri Çiftlik Bank şubelerinden satışa sundu. Mehmet Aydın, kullanıcıların ödemelerini şirketin reklam bütçesinden dağıttığını iddia etti. 10 bin TL sermaye ile kurulan şirketin bu kadar büyük reklam bütçesinin olması kimilerine inandırıcı gelmedi. Ödemelerin diğer kullanıcıların yatırımlarıyla yapıldığı iddia edildi. Son dönemde ödemelerin yapılmamasıyla şikayetler arttı. Bu şikayetlerin bazıları mahkemeye intikal etti. Şikayetlerin artması üzerine Mehmet Aydın, Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) rakamlarına göre 113.4 milyon TL’yi hesabına geçirerek yurtdışına kaçtı ve Çiftlik Bank battı.

3

Medyascope TV’de Ufuk Çeri’nin konuğu olan Avukat Gürsel Devrim, Çiftlik Bank olayında nitelikli dolandırıcılık suçunun işlendiğini söylüyor. Yatırılan parayla kurulan tesisler arasında hukuksal bağ olmadığını ve bu sebepten dolayı kullanıcıların tesislerdeki üretimle ilgili denetim hakkının olmadığını belirten Devrim, tesislerin, inandırıcılığı arttırmak ve dolandırıcılığı perdelemek amaçlı yapıldığı görüşünde.

SPK’nın rakamlarına göre 77 bin kişiden 511 milyon TL toplayan Çiftlik Bank’ın İstanbul’da 40 olmak üzere Türkiye çapında 150 satış şubesi, birçok hayvan ve hayvan üretim tesisi ile bir bitcoin üretim çiftiliği bulunuyordu.

Oyun nasıl oynanıyordu?

Çiftlik Bank oyununa ücretsiz kaydolduktan sonra size verilen ‘altın’ ile hayvan satın alabiliyordunuz. Satın aldığınız tavuk size ayda 1-2 TL para kazandırıyordu. Ancak para kazanmanız için günün belli saatlerinde oyuna girerek hayvanı yemlemeli ve size sağladığı ürünü deponuza koymalıydınız. Daha sonra deponuzdaki ürünü satarak paranızı kazanıyordunuz. Bu aşamayı oyuna para yatırmadan oynayabiliyordunuz.

6

Kolay para kazanma umuduyla oyunu oynayan kullanıcılar, gelirlerini arttırmak için Çiftlik Bank hesabına para yatırarak başka hayvanlar satın alabiliyordu. Bu hayvanların ömrü 365 gün oluyordu. Bu da kazancınızı sürdürmeniz için oyuna para yatırmaya devam etmeniz gerekliliğini doğuruyordu. Çiftlik Bank bu parayla hayvancılık sektöründe reel yatırım yapıyor ve kullanıcılarına, günlük görevler yapıldığı takdirde yatırılan parayı 4-6 ay içinde geri kazanacaklarını, bir sene içinde ise 2.2’ye katlayacaklarını vadediyordu.

7

Deponuzdaki ürünlerinizi sattıktan sonra karşılığını para veya oyun içi altın olarak alabiliyordunuz. Sattığınız ürünün yüzde üçü kesilerek gümüş para hesabınıza aktarılıyor, bu gümüş paralarla ülke çapında 150 adet bulunan şubelerden çiftlik ürünlerini satın alabiliyordunuz. Oyun aynı zamanda bir arkadaşını oyuna davet ettiğin takdirde, arkadaşının kazancından da pay veriyordu.

1 111

Nasıl inandırdı? 

Çiftlik Bank hakkında, ana akım televizyon kanallarında ve gazetelerde birçok olumlu haber yapıldı ve reklamları yayınlandı. Ünlü kişiler reklam yüzleri oldu. Düzenledikleri etkinlikler ve gösterişli tesis açılışları ile insanların güvenini kazanan Çiftlik Bank, yayınladıkları videolar ile sosyal medyadan da birçok insana ulaştı.

9

 

Medyascope TV’den Gülçin Karabağ, Özgür Özdemir ve Batu Bozkürk’e konuşan Çiftlik Bank mağduru Ercan Karabıyık, Çiftlik Bank’a neden güvendiği ile ilgili soruya, Ankara Belediyesi’nin izin belgesi, ISO belgeleri, vergi levhası, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’ne ait kayıt belgesi ve Çiftlik Bank markalı ürünleri göstererek, ‘’bu yüzden güvendim; paramı yatırdım’’ cevabını verdi.

Çiftlik Bank’a ait olan tesisler:

-Bursa Büyükbaş Hayvan Çiftliği

-Sakarya Mavi Yumurta Tesisi

-Tekirdağ Süt Sağım Çiftliği

-Lüleburgaz Et ve Süt İşleme Tesisi

-Bursa Arı Çiftliği

-Bitcoin Üretim Tesisi

14

Hürriyet Gazetesi’nden Fırat Alkaç’ın haberine göre, Mehmet Aydın, Çiftlik Bank şirketi üzerinden ‘’franchising’’ yöntemi ile verdiği 150 bayiliğin her biri için 100 bin TL civarında para aldı. Bu şarküterilerin tamamı kapandı.

5

‘Gıda Dedektifi’ adlı sosyal medya hesabı, şarküterilerde satılan Çiftlik Bank markalı ürünlerde Fame Game şirketinin üretici değil işletmeci pozisyonunda olmasına dikkat çekti. Diğer bir değişle  şarküterilerde satılan ürünler Çiftlik Bank tesisleri üretimi değildi.

4

Web siteleri: 

www.ciftlikbank.com

www.ciftlikbank.web.tr

Şirketler

-Çiftlik Bilgi İşlem Bilişim Tarım Hayvancılık Tic. Ltd. Şti.

-Fame Game Hayvancılık Sanayi ve Ticaret AŞ

-Çanakkale Dora Gıda İçecek İnşaat Petrol Tarım ve Hayvancılık Turizm Tic. Ltd. Şti.

-Famegame Software Ltd.

Mehmet Aydın Uruguay’da ortaya çıktı

Çiftlik Bank CEO’su Mehmet Aydın’ın en son Şubat 2018’de Türkiye’de bulunduğu biliniyor. Daha sonra İstanbul’dan Uruguay’a gittiği tahmin ediliyor. Uruguaylı bir kaynağın Hürriyet Gazetesi’ne aktardığı bilgilere göre 77 bin kişiyi mağdur eden Mehmet Aydın, lüks ve korunaklı bir sitede, 640 bin Dolar tutarında Ferrari marka araç ve bir yat satın aldı. Mehmet Aydın’ın Ferrari marka araç içinde göründüğü iddia edilen görüntüler sosyal medyada paylaşıldı. Aydın, aracın babası tarafından hediye edildiğini iddia etti. Hürriyet’te yer alan habere göre, Mehmet Aydın, Uruguay’da satın aldığı mülkleri Osman K. adında inşaat işlerinde çalışan bir işçinin üzerine kaydettirdi.

Mehmet Aydın’ın Uruguay’a gittikten sonra inşaat sektörüne yatırım yaptığı da iddia edildi.

Adalet Bakanı Gül: Kırmızı bülten süreci başlatıldı

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül,  20 Mart 2018 Salı günü yaptığı açıklamada “Çiftlik Bank olayında, iade ve kırmızı bülten süreçleri başlatılmıştır, konu savcılarımız ve Bakanlığımızca yakından takip edilmektedir” ifadesini kullandı.

SPK: Nitelikli dolandırıcılık suçu işlendi

SPK, 28 Aralık 2017 tarihinde yayınlanan bülteninde Çiftlik Bank’ın Türk Ceza Kanunu kapsamında ‘’Nitelikli Dolandırıcılık Suçu’’nun faili olduğu gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu. Sermaye Piyasası Kurulu’nun, yapmış olduğu tespitlerinde;

-Çiftlik Bank’ın yüksek oranlı getirisinin kaynağı olarak hayvancılık sektöründe yapılan reel yatırımların gösterildiğinin iddia edildiğini,

-Ancak söz konusu şirketlerin de zarar ettiğini,

-Mevcut üyelere oyun içerisinde yapılması vaat edilen yüksek oranda ödemelerin gerçekleştirilmesinin mümkün olmadığını,

-Çok sayıda kişiden hayatın olağan akışına uygun olmayacak şekilde yüksek getiri taahhüdü yoluyla para toplandığını,

-5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 157 ve 158 inci maddeleri kapsamında Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç ihbarında bulunulduğunu,

-Sistemin “piramit satış sistemi”nin özelliklerini bünyesinde barındırmasından ötürü Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na bilgi verilmesine,

karar verdi.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı: Tarımsal bir yatırım yok

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı başlattığı inceleme sonucunda hayvansal ve tarımsal bir yatırımın olmadığını tespit etti. Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Tüketici Koruma Kanunu’na aykırı biçimde piramit satış sisteminin kurulduğunun tespit edildiğini belirterek şunları kaydetti: “Sistem kurgusu kapsamında, katılımcılardan toplanan paralarla hayvancılık sektörüne yatırım yapıldığı, yapılan yatırımlar sonucunda elde edilen ürünlerin kendi tesislerinde işlendiği, kendi pazarlama ve dağıtım ağı içinde nihai tüketicilere ulaştırıldığı, bu sayede üretim tüketim zinciri içinde üretici, toptancı, bayi, perakendeci karının tamamının kendi sistem kurgusu içinde olması nedeniyle katılımcılara bu kadar yüksek kazanç imkanı sundukları şeklindeki beyan ve açıklamaların gerçeği yansıtmadığı tespit edilmiştir.”

Yedi kişi tutuklandı

Açılan soruşturmalar sonucunda toplamda yedi kişi tutuklanarak cezaevine gönderildi. Cezaevine gönderilenler arasında aranan Çiftlik Bank CEO’su Mehmet Aydın’ın eşi Sıla Aydın ve Çiftlik Bank Yönetim Kurulu Üyesi Cafer Çolak da bulunuyor. İstanbul, Bursa, İzmir ve Malatya’da bulunan toplamda 14 kişi hakkında yakalama kararı bulunuyor.

 

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.