Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çiftlik Bank dolandırıcılığında toplanan para 511 milyon değil, 1 milyar 139 milyon

Çiftlik Bank dolandırıcılığında yeni rakamlar ortaya çıktı. Sermaye Piyasası Kurulu’nun ilk verdiği rakamlarda 77 bin kişiden 511 milyon Lira toplandığı belirtilmişti. Ancak İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, yürütülen tüm soruşturma dosyalarının İstanbul’da toplanmasına ilişkin ilgili adli makamlara gönderdiği yazıda, yapılan dolandırıcılığın çok daha büyük boyutlarda olduğu ortaya çıktı.

İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’nın rakamlarına göre 132 bin 222 kişiden, 1 milyar 139 milyon lira toplandı.

Toplanan para iki katına çıktı

Hürriyet’ten Dinçer Gökçe’nin haberine göre, İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, çeşitli illerde yürütülen soruşturma dosyalarının İstanbul’da toplanmasına ilişkin ilgili adli makamlara bir yazı gönderdi. Söz konusu yazıda üyelerden toplanan paraların, bir önceki resmi açıklamaya göre iki katından fazla olduğu ortaya çıktı. SPK raporuna göre toplanan para miktarı 511 milyon Lira idi. Ancak Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’nın rakamlarına göre toplanan para miktarı 1 milyar 139 milyon Lira. Sisteme para yatıran kişi sayısı 77 bin kişiden 132 bin 222’ye çıktı.

Yazıda, “Şirketlerin 2017 yılı itibari ile toplam 22 milyon 541 bin 596 TL zarar ettiği, sistemin kuruluşundan bu yana öngörüldüğü şekilde çalıştığının varsayılması halinde katılımcılara toplam 2 milyar 971 milyon 905 bin TL geri ödeme yapılması gerektiği, tespit edilen geri ödeme miktarının ise bu değerden hayli düşük olduğu, eldeki mal varlığı değerine göre sistemin aradaki farkı kapatabilecek bir ticari değer üretemeyeceğinin açık olduğu anlaşılmıştır” denildi. Çiftlik Bank’ın üyelerine yaptığı ödemenin ise 687 milyon 838 bin 995 Lira olduğu belirtildi.

Tüm soruşturma dosyaları İstanbul’da toplanıyor

Başsavcı İsmail Uçar imzası ile gönderilen yazıda, çeşitli il ve ilçelerde devam eden soruşturma dosyalarının İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilmesi talep edildi. Ayrıca tüm soruşturmalar 2017/225778 numaralı ana soruşturma dosyası üzerinden yürütülecek.

İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı: “Şüpheliler başından beri farkındaydı”

İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı Çiftlik Bank’a yönelik, “Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak” , “Suç örgütüne üye olmak”, “Bilişim sistemlerini araç olarak kullanmak suretiyle dolandırıcılık” ve “Suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama” suçlarından soruşturma yürütüyor. Yürütülen soruşturma kapsamında suçtan elde edildiği gerekçesi ile 3 milyon 90 bin Lira, 16 kişi ve 3 firmanın malvarlığına el konuldu. Ayrıca firmanın tesislerine de el konulduğu, tesislerde bulunan canlı hayvanların bakımının da atanan yediemin tarafından yürültüldüğü belirtildi.

Bekir Bozdağ: Altı kişi hakkında kırmızı bülten ile yakalama kararı verilmiştir

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, dünkü Bakanlar Kurulu toplantısı ardından yaptığı basın toplantısında Çiftlik Bank ile ilgili açıklamalarda bulundu. Çiftlik Bank kurucusu Mehmet Aydın dahil altı kişi hakkında kırmızı bülten çıkartıldığını belirten Bozdağ, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın piramit sistemi kullanan 65 şirket hakkında soruşturma başlattığını söyledi. Ayrıca Bozdağ, “ortada çek net bir nitelikli dolandırıcılık söz konusudur ” dedi.

Çiftlik Bank soruşturması kapsamında gözaltına alınan eski Genel Müdür Savaş Yıkılmaz, Cafer Çolak, Hamza Toklu ile Mehmet Aydın’ın eşi Sıla Aydın ve yengesi Havva Aydın tutuklanmıştı. Çiftlik Bank kurucusu Mehmet Aydın ve ağabeyi Fatih Aydın ise halen firari durumda.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.