Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İnternetin kaynak kodunun NFT’si 5,4 milyon dolara satıldı

İnternetin mucitlerinden Tim Berners-Lee, modern internetin oluşumu olarak bilinen orijinal kaynak kodunu, dünyanın en saygın müzayede evlerinden Sotheby’s’te dün (30 Haziran) çevrimiçi olarak düzenlenen bir açık artırmayla 5,4 milyon dolar karşılığında sattı.

İnternetin mucitlerinden İngiliz mühendis ve bilgisayar bilimi profesörü Tim Berners-Lee tarafından yazılan World Wide Web’in – “www” (Dünya Çapında Ağ) orijinal kaynak kodunun NFT’si, Sotheby’s tarafından düzenlenen bir açık artırmada 5,4 milyon dolara satıldı.

23 Haziran’da bin dolar sınırından satışa sunulan ve açık artırmanın bitmesine bir gün kala 3,5 milyon dolara kadar yükselen kaynak kodunun fiyatı, son dakikalarda gelen tekliflerle birlikte 5,4 milyon dolara kadar yükseldi. Açık artırma sonucunda kod, tam olarak 5 milyon 434 bin 500 dolara alıcısını buldu. 

Sotheby’s Küresel Bilim ve Popüler Kültür Başkanı Cassandra Hatton, satış ile ilgili yaptığı açıklamada, “Ürünü halka açık bir foruma yerleştirdik, temelde hiçbir karşılık beklemeden sattık. Teklifler bin dolardan başladı. Yani ürünün kaç paradan satılacağına piyasa karar verdi. Şu bir gerçek ki NFT ürünler doğrudan yaratıcılarından alınıyor. Bu yüzden bu ürünler çok değerli görülüyor. Tam da bu sembolik sebeplerden ötürü pek çok şey toplayan insanlar var” dedi.

Kod, World Wide Web’in orijinal kaynak kodunu içeren dosyaların blok zinciri tabanlı bir mülkiyet kaydını içeriyor. 1990 ve 1991 yıllarında yazılmış, yaklaşık 9 bin 555 kod satırını temsil eden NFT, kodun 30 dakikalık animasyonlu bir görselleştirmesi, kodun dijital bir posteri ve Tim Berners-Lee tarafından haziran ayında yazılmış bir dijital mektuptan oluşuyor.

Şu an 66 yaşında olan Tim Berners-Lee, mektubuna şu ifadelerle başlıyor: 

“İnsanlar kitapların imzalı halini sevdiği ve şimdi de NFT teknolojisine sahip olduğumuz için ilk web tarayıcısının orijinal kodunun imzalı bir kopyasını çıkarmanın eğlenceli olabileceğini düşündüm.”

Açılımı “non-fungible token” olan ve Türkçe’de “değiştirilemez dijital varlık” anlamına gelen NFT, dijital öğelerin sahipliğini kayıt altına alan bir tür veri birimi. Son zamanlarda pek çok sanat eseri veya internetteki bazı görseller ve videolar, NFT üzerinden satışa sunuluyor. Çeşitli türden ürünlerin NFT üzerinden satışı, 2021 yılında büyük bir artış gösterdi.

Geçen mart ayında ABD’li sanatçı Beeple’ın dijital bir kolajının NFT’si 69,3 milyon dolara alıcı bulurken, Twitter’ın patronu Jack Dorsey de ilk tweetini NFT olarak 2,9 milyon dolara satmıştı.

Derleyen: Zeynel Yıldırım

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.