Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

EURO 2020’de çeyrek final heyecanı başlıyor: İsviçre-İspanya / Belçika-İtalya

EURO 2020’de (Avrupa Futbol Şampiyonası) çeyrek final eşleşmeleri, bugün (2 Temmuz) oynanacak iki karşılaşma ile başlayacak. Son 16 turunda EURO 2020’nin favorilerinden Fransa’yı eleyerek büyük bir sürprize imza atan İsviçre, son 16 turunda Hırvatistan engelini geçen İspanya ile Rusya’nın St.Peterburg kentinde bulunan Yeni Zenit Stadyumu’nda kozlarını paylaşacak. Günün diğer maçında ise ”erken final” heyecanı yaşanacak. Son 16 turunda EURO 2016’nın şampiyonu Portekiz’i eleyen Belçika, Avusturya’yı 2-1 yenerek çeyrek finale adını yazdıran ve 31 maçtır yenilgi yüzü görmeyen İtalya ile Almanya’nın Münih şehrinde bulunan Allianz Arena’da karşı karşıya gelecek. İsviçre ile İspanya Türkiye saati ile 19.00’da, Belçika ile İtalya ise Türkiye saati ile 22.00’de kozlarını paylaşacak. Mücadeleler, TRT ekranlarından naklen yayınlanacak. 

İsviçre, Fransa’yı eleyerek turnuvanın en büyük sürprizine imza attı

EURO 2020’de çeyrek final karşılaşmaları bugün (2 Temmuz), Türkiye saati ile 19.00’da oynanacak İsviçre-İspanya mücadelesi ile başlayacak. İngiltere Futbol Federasyonu’ndan Michael Oliver‘ın yöneteceği mücadele, Rusya’nın St.Peterburg kentinde bulunan Yeni Zenit Stadyumu’nda oynanacak. EURO 2020’de Türkiye, İtalya ve Galler‘in yer aldığı A Grubu‘nda mücadele eden İsviçre, oynadığı üç karşılaşmadan bir galibiyet, bir beraberlik ve bir mağlubiyet ile ayrılarak dört puan topladı ve A Grubu’nu üçüncü sırada noktalayarak son 16 turuna adını yazdırdı. Grubundaki tek galibiyetini Türkiye’ye karşı alarak son 16 turunda Fransa ile eşleşen Vladimir Petkovic’in öğrencileri, rakibi ile Romanya’nın başkenti Bükreş’te bulunan Arena Naționala’da karşı karşıya geldi. Haris Seferovic’in golü ile maçın henüz 15. dakikasında öne geçen İsviçre, ilk yarıyı da 1-0 önde kapatmayı başardı. Ancak 55. dakikada Ricardo Rodriguez‘in kaçırdığı penaltı, Batı Avrupa temsilcisi için her şeyin tepetaklak olmasına neden oldu. İsviçre, 60. dakikaya gelindiğinde Karim Benzema’nın yalnızca iki dakika arayla attığı iki gol ile yenik duruma düştü. Öte yandan dakikalar içerisinde öne geçen Fransa, 75. dakikada Paul Pogba‘nın harika golü ile aradaki farkı ikiye çıkardı. Ancak Vladimir Petkovic’in öğrencilerinin söyleyecekleri henüz bitmemişti. Son 10 dakikalık bölüme 3-1 geride giren İsviçre, 81. dakikada Haris Seferovic‘in kafa golü ile skoru 3-2’ye getirdi. Seferovic’in golü ile umutlanan Batı Avrupa temsilcisi, son dakikalarda Fransa kalesini ablukaya aldı. İsviçre’nin aradığı beraberlik golü ise 90+2. dakikada geldi. Granit Xhaka’nın pası ile ceza sahası dışında topu kontrol eden Mario Gavranovic, düzgün bir vuruşa imza atarak skora dengeyi getirdi. Nefesleri kesen karşılaşmanın normal süresi, 3-3’lük eşitlik ile sona ererken uzatma devrelerinde ise gol sesi çıkmadı ve çeyrek finale yükselen ekip, penaltı atışlarının ardından belli oldu. İsviçre adına penaltı atışlarını kullanan Mario Gavranovic, Fabian Schar, Manuel Akanji, Ruben Vargas ve Admir Mehmedi, meşin yuvarlağı ağlara gönderdi. Fransa’da ise Paul Pogba, Oliver Giroud, Lilian Thuram ve Presnel Kimpembe topu ağlar ile buluşturan isimler oldu. Ancak Fransa adına son penaltıyı kullanan Kylian Mbappe’nin şutunda Yann Sommer, gole izin vermeyerek İsviçre’yi çeyrek finale taşıdı.

Mario Gavranovic’in Fransa karşısında skoru 3-3’e getiren golü:

İsviçre’nin Fransa’yı eleyerek çeyrek finale yükseldiği penaltı vuruşları:

İsviçre, 67 yıl sonra ilk kez büyük bir turnuvada çeyrek finale yükseldi:

https://twitter.com/EURO2020/status/1409670701259259907?s=20

İsviçreli bir taraftarın takımının Fransa karşısındaki inanılmaz geri dönüşüne verdiği tepki:

https://twitter.com/EURO2020/status/1409654352407580673?s=20

İsviçre’nin İspanya’ya karşı şansı tutmuyor

EURO 2020’nin son 16 turunda Fransa’yı eleyerek önemli bir sürprizin altına imza atan İsviçre, çeyrek finalde turnuvanın en başarılı ülkelerinden İspanya ile eşleşti. Ev sahipliği yaptıkları 1954 FIFA Dünya Kupası’dan bu yana ilk kez bir büyük turnuvada çeyrek final heyecanı yaşayacak İsviçre, beşinci kez katıldığı Avrupa Futbol Şampiyonası’nda ise ilk kez bu aşamaya geldi. Öte yandan Batı Avrupa temsilcisi, tarihinde 23. kez İspanya’nın rakibi olacak. İsviçre, bundan önceki 22 karşılaşmada rakibini yalnızca bir kez yenebilirken 16 maçtan ise sahadan boynu bükük ayrılan taraf oldu. Batı Avrupa ülkesi, İspanya’ya karşı tek galibiyetini 2010 FIFA Dünya Kupası’nda aldı. H Grubu’nun açılış maçında İspanya ile karşılaşan İsviçre, rakibini Gelson Fernandes’in attığı gol ile 1-0 mağlup etti fakat grubundan çıkmayı başaramadı. İspanya ise yenilgi ile başladığı turnuvayı şampiyon olarak noktalamıştı. Öte yandan İsviçre ile İspanya 2020 yılında UEFA Uluslar Ligi’nde iki kez karşılaştı. İspanya’da oynanan karşılaşmayı 1-0 kaybeden İsviçre, sahasında ise rakibi ile 1-1 berabere kaldı. Batı Avrupa temsilcisinin tecrübeli kalecisi Yann Sommer, ülkesinin İspanya önünde bir puan aldığı bu karşılaşmada Sergio Ramos’un iki penaltı vuruşunu kurtarmayı başarmıştı. Öte yandan Fransa karşılaşmasında maçın oyuncusu seçilen Granit Xhaka, bugünkü İspanya maçında cezası nedeniyle takımını yalnız bırakacak.

Vladimir Petkovic

İsviçre’nin EURO 2020 kadrosu

Kaleciler: Yann Sommer (Mönchengladbach), Yvon Mvogo (PSV), Jonas Omlin (Montpellier), Gregor Kobel (Stuttgart)

Defans: Manuel Akanji (Dortmund), Loris Benito (Bordeaux), Nico Elvedi (Mönchengladbach), Kevin Mbabu (Wolfsburg), Becir Omeragic (Zürich), Ricardo Rodríguez (Torino), Silvan Widmer (Basel), Fabian Schar (Newcastle United), Jordan Lotomba (Nice), Eray Cömert (Basel)

Orta saha: Granit Xhaka (Arsenal), Denis Zakaria (Mönchengladbach), Remo Freuler (Atalanta), Djibril Sow (Frankfurt), Admir Mehmedi (Wolfsburg), Xherdan Shaqiri (Liverpool), Ruben Vargas (Augsburg), Steven Zuber (Frankfurt), Edimilson Fernandes (Mainz), Christian Fassnacht (Young Boys), Dan Ndoye (Nice), Andi Zeqiri (Brighton)

Forvetler: Breel Embolo (Mönchengladbach), Mario Gavranović (Dinamo Zagreb), Haris Seferovic (Benfica)

İspanya, Hırvatistan’a beş gol atarak Avrupa Şampiyonası tarihine geçti

E Grubu’nda İsveç, Polonya ve Slovakya ile mücadele eden İspanya, grubundaki tüm karşılaşmaları Sevilla’da bulunan Sevilla Olimpiyat Stadyumu’nda oynadı. Boğalar, bu avantajını turnuvadaki ilk iki maçında kullanamadı. İlk maçında İsveç ile 0-0 berabere kalan İspanya, ikinci maçında ise Polonya ile 1-1 berabere kalarak gruptan çıkma şansını zora soktu. Ancak grubundaki son maçında Slovakya’yı Martin Dubravka (kendi kalesine), Aymeric Laporte, Pablo Sarabia, Ferran Torres ve Juraj Kucka’nın (kendi kalesine) attığı goller ile 5-0 mağlup ederek E Grubu’nu İsveç’in arkasında ikinci sırada tamamlamayı başardı. Son 16 turunda ise Hırvatistan ile eşleşen Luis Enrique‘nin öğrencileri, maçın 20. dakikasında kaleci Unai Simon‘un büyük hatası sonucu beklenmedik şekilde geriye düştü. İspanya, kalesinde gördüğü bu golün şokunu kısa süre içerisinde atlatmayı başardı ve 37. dakikada skora eşitliği getirdi. İkinci yarının başlaması ile öne geçen Boğalar, dakikalar 77’yi gösterdiğinde Ferran Torres’in golü ile iyice rahatladı. Ancak İspanya, tıpkı Fransa gibi skor üstünlüğünü koruyamayarak son beş dakikada iki gol yedi ve mücadelenin uzatma devrelerine gitmesine razı oldu. Boğalar’ın imdadına ise son dönemin tartışmalı isimlerinden Alvaro Morata yetişti. Morata ile yeniden öne geçen İspanya, üç dakika sonra Dani Olmo’nun golü ile karşılaşmanın skorunu belirledi. Zorlanmasına rağmen maçı kazanmayı başaran İspanya, böylelikle çeyrek finale adını yazdırdı.

Hırvatistan’ın İspanya kalecisi Unai Simon’un yaptığı büyük hata sonucu öne geçtiği an:

Alvaro Morata’nın İspanya’yı 4-3 öne geçiren golü:

Slovakya maçının ardından Hırvatistan’a da beş gol atan İspanya, Avrupa Futbol Şampiyonası tarihinde üst üste iki maçta beş gol atan ilk takım oldu.

https://twitter.com/EURO2020/status/1409586103053537283?s=20

İspanya’nın kaderi çeyrek finallerde çiziliyor

EURO 2020’nin son 16 turunda Hırvatistan’ı eleyerek çeyrek finale yükselen İspanya, EURO 2012’den bu yana ilk kez büyük bir turnuvada bu başarıyı elde etti. Boğalar, 2018 FIFA Dünya Kupası’nın son 16 turunda Hırvatistan’a penaltı atışlarının ardından elenmişti. Öte yandan İspanya, Avrupa Futbol Şampiyonası’nı tarihinde üç kez kazanma başarısı gösterdi ve bu alanda Almanya ile turnuvanın en başarılı ülkesi konumunda. Çeyrek finalde ise Fransa’yı eleyerek sürpriz yapan İsviçre ile eşleşen İspanya, rakibi ile bugüne kadar oynadığı 22 karşılaşmada 16 galibiyet ve beş beraberlik aldı. İki ülke, en son UEFA Uluslar Ligi’nde karşı karşıya geldi ve İspanya, bu organizasyonda oynadığı iki karşılaşmada bir galibiyet ve bir beraberlik alarak rakibine yenilmedi. Boğalar, oynanan bu 22 karşılaşmada İsviçre filelerini 48 kez sarstı ve kalesinde yalnızca 18 gole izin verdi. Bugün (2 Temmuz) oynanacak İsviçre maçına tam kadro çıkacak olan İspanya, çeyrek finali geçtiği her Avrupa Futbol Şampiyonası’nda mutlu sona ulaşmayı başardı.

Luis Enrique

İspanya’nın EURO 2020 kadrosu

Kaleciler: David de Gea (Manchester United), Unai Simón (Athletic Bilbao), Rober Sanchez (Brighton)

Defans: Jordi Alba (Barcelona), Jose Luis Gaya (Valencia), Eric García (Manchester City), Pau Torres (Villarreal), Aymeric Laporte (Manchester City), Diego Llorente (Leeds United), Cesar Azpilicueta (Chelsea

Orta saha: Sergio Busquets (Barcelona), Marcos Llorente (Atlético Madrid), Rodrigo (Manchester City), Pedri González (Barcelona), Thiago Alcantara (Liverpool), Koke Resurreccion (Atletico Madrid), Fabián Ruiz (Napoli)

Forvetler: Dani Olmo (Leipzig), Mikel Oyarzabal (Real Sociedad), Alvaro Morata (Juventus), Gerard Moreno (Villarreal), Ferran Torres (Manchester City), Adama Traore (Wolverhampton), Pablo Sarabia (Paris Saint-Germain)

Belçika, yoluna kayıpsız devam ediyor

EURO 2020’de çeyrek final karşılaşmaları bugün (2 Temmuz), Türkiye saati ile 22.00’da oynanacak Belçika-İtalya mücadelesi ile devam edecek. Slovenya Futbol Federasyonu’ndan Slavko Vincic‘in yöneteceği mücadele, Almanya’nın Münih şehrinde bulunan Allianz Arena’da oynanacak. EURO 2020’nin B Grubu’nda Danimarka, Rusya ve Finlandiya ile mücadele eden Belçika, grubunda oynadığı karşılaşmaların hepsini kazandı. Kırmızı Şeytanlar, bu mücadelelerde rakip fileleri yedi kez sarsarken kalesinde ise yalnızca bir gol gördü. Son 16 turunda ise turnuvanın favorilerinden Portekiz ile eşleşen Belçika, katı bir savunma anlayışına sahip rakibinin kilidini 42. dakikada Thorgan Hazard ile açtı ve mücadeleden galibiyet ile ayrılarak çeyrek finale yükseldi. Öte yandan Romelu Lukaku’nun üç gol atarak sırtladığı Belçika’da, yıldız forvete en önemli desteği Kevin De Bruyne verdi. Manchester City’nin dünyaca ünlü yıldızı, takımına bir gol ve iki asistlik katkı yaptı.

Thorgan Hazard’ın Belçika’ya Portekiz karşısında galibiyeti getiren golü:

Belçika’nın İtalya’ya karşı şansı tutmuyor

Son 16 turunda EURO 2020‘nin favorilerinden Portekiz’i eleyen Belçika, çeyrek finalde turnuvanın güçlü ekiplerinden İtalya’nın rakibi oldu. 1980 yılında final oynayarak bu turnuvadaki en büyük başarısını elde eden Kırmızı Şeytanlar, EURO 2016’da ise çeyrek finalde Galler’e boyun eğmişti. Öte yandan İtalya ile çeyrek finalde kozlarını paylaşacak olan Belçika, rakibi ile bundan önce 22 kez karşı karşıya geldi. Kırmızı Şeytanlar, bu karşılaşmaların 14’ünde mağlubiyet yaşarken yalnızca dört maçta galip gelebildi. İki ülkenin son karşı karşıya geldiği maç, EURO 2016’nın grup aşamasında gerçekleşti. Belçika, bu karşılaşmada İtalya’ya Emanuele Giaccherini ve Graziano Pelle’nin golleri ile 2-0 mağlup oldu. Öte yandan Belçika’da bugün (2 Temmuz) oynanacak karşılaşmada Timothy Castagne sakatlığı nedeniyle forma giyemeyecek.

Romelu Lukaku’nun Belçika forması ile 96 maçta 63 golü bulunuyor.

https://twitter.com/EURO2020/status/1407077607389208576?s=20
Roberto Martinez

Belçika’nın EURO 2020 kadrosu

Kaleciler: Thibaut Courtois (Real Madrid), Simon Mignolet (Club Brugge), Matz Sels (Racing Strasbourg)

Defans: Toby Alderweireld (Tottenham Hotspur), Dedryck Boyata (Hertha Berlin), Timothy Castagne (Leicester City), Jason Denayer (Olympique Lyon), Thomas Meunier (Borussia Dortmund), Thomas Vermaelen (Vissel Kobe), Jan Vertonghen (Benfica)

Orta saha: Nacer Chadli (Medipol Başakşehir), Kevin De Bruyne (Manchester City), Leander Dendoncker (Wolverhampton Wanderers), Thorgan Hazard (Borussia Dortmund), Dennis Praet, Youri Tielemans (Leicester City), Hans Vanaken (Club Brugge), Axel Witsel (Borussia Dortmund)

Forvetler: Michy Batshuayi, Christian Benteke (Crystal Palace), Yannick Carrasco (Atletico Madrid), Jeremy Doku (Stade Rennes), Eden Hazard (Real Madrid), Romelu Lukaku (Inter), Dries Mertens (Napoli), Leandro Trossard (Brighton)

İtalya’nın 31 maçtır bileği bükülmüyor

EURO 2020’nin grup aşamalarında maçlarını başkenti Roma’da bulunan Roma Olimpiyat Stadı‘nda oynayan İtalya, A Grubu’nda Türkiye, İsviçre ve Galler ile mücadele etti. Rakiplerine karşı oldukça iyi bir performans ortaya koyan Gök Mavililer, bu mücadelelerin hepsini kazanırken rakip filelere yedi gol attı ve kalesinde gol görmedi. Roberto Mancini’nin öğrencileri, Türkiye ve İsviçre’yi 3-0 mağlup ederek grubundaki en farklı galibiyetlerini aldı. Son 16 turunda ise görece zayıf ekiplerden Avusturya ile eşleşen Gök Mavililer, karşılaşmanın normal süresinde rakibini elemeyi başaramadı. Ancak İtalya, uzatma devrelerine fırtına gibi başladı. Mücadelenin 84. dakikasında Domenico Berardi‘nin yerine giren Federico Chiesa, ilk uzatma devresinin beşinci dakikasında (95. dakika) İtalya’yı öne geçirdi.  Matteo Pessina ile aradakı farkı ikiye çıkaran İtalya, 114. dakikada Sasa Kalajdzic’in golüne engel olamadı ve Gök Mavililer’in bin 168 dakikalık gol yememe serisi de böylelikle sona erdi. Ancak Kalajdzic’in bu golü, Avusturya için yeterli olmadı. Karşılaşmayı 2-1 kazanan İtalya, çeyrek finale yükselmeyi başarırken yenilmezlik serisini de 31 maça çıkarttı ve 82 yıldır kırılamayan rekoru tarihe gömdü.

Federico Chiesa’nın İtalya’yı, Avusturya karşısında öne geçiren golü:

İtalya, 31 maçtır yenilgi yüzü görmüyor.

https://twitter.com/EURO2020/status/1408919981895655434?s=20

İtalya’da hedef yarı final

EURO 2020’nin son 16 turunda Avusturya’yı eleyerek çeyrek finale adını yazdıran İtalya, EURO 2016’da çeyrek finalde turnuvaya veda etmişti. 1968 yılında Avrupa Futbol Şampiyonası’nda zafere ulaşan Gök Mavililer, 2000 ve 2012 yıllarında ise bu turnuvayı ikinci sırada noktaladı. Öte yandan İtalya, son 31 uluslararası karşılaşmada 26 galibiyet ve beş beraberlik alarak yenilgi yüzü görmedi. Gök Mavililer, böylelikle 82 yıldır kırılamayan rekoru da tarihin tozlu sayfalarına gönderdi. İtalya, son yenilgisini 10 Eylül 2018 tarihinde Portekiz’e karşı aldı. Gök Mavililer’in EURO 2020’nin çeyrek final turundaki rakibi Belçika’ya karşı ise şansı tutuyor. İtalya, tarihinde 22 kez karşı karşıya geldiği rakibini 14 kez mağlup ederken yalnızca dört yenilgi aldı. Öte yandan İtalya’da bugün (2 Temmuz) oynanacak Belçika maçı öncesi eksik futbolcu bulunmuyor.

İtalya’nın Belçika’yı EURO 2016’da 2-0 yendiği maçın özet görüntüleri:

Roberto Mancini

İtalya’nın EURO 2020 kadrosu

Kaleciler: Gianluigi Donnarumma (Milan), Alex Meret (Napoli), Salvatore Sirigu (Torino)

Defans: Francesco Acerbi (Lazio), Alessandro Bastoni (Inter), Leonardo Bonucci (Juventus), Giorgio Chiellini (Juventus), Giovanni Di Lorenzo (Napoli), Emerson Palmieri (Chelsea), Alessandro Florenzi (Paris Saint-Germain), Leonardo Spinazzola (Roma), Rafael Toloi (Atalanta)

Orta Saha: Nicolo Barella (Inter), Bryan Cristante (Roma), Jorginho (Chelsea), Manuel Locatelli( Sassuolo), Matteo Pessina (Atalanta), Marco Verratti (Paris Saint-Germain), Gaetano Castrovilli (Fiorentina)

Forvetler: Andrea Belotti (Torino), Domenico Berardi (Sassuolo), Federico Bernardeschi (Juventus), Federico Chiesa (Juventus), Ciro Immobile (Lazio), Lorenzo Insigne (Napoli), Giacomo Raspadori (Sassuolo)

Medyascope çalışanları olarak biz de İsviçre-İspanya ve Belçika-İtalya eşleşmelerinden turu geçeceğini düşündüğümüz ekipleri tahmin ettik.

Herkese sorduktan sonra ortaya çıkan tablo şöyle:

İsviçre-İspanya / İspanya

Belçika-İtalya / İtalya

Peki, kim ne demiş? Bir de ona bakalım:

Ruşen Çakır:

İsviçre-İspanya / İspanya

Belçika-İtalya / İtalya

Kaya Heyse:

İsviçre-İspanya / İspanya

Belçika-İtalya / Belçika

Sedat Pişirici:

İsviçre-İspanya / İsviçre

Belçika-İtalya / Belçika

Murat Aksoy:

İsviçre-İspanya / İspanya

Belçika-İtalya / İtalya

Tamer Durak:

İsviçre-İspanya / İspanya

Belçika-İtalya / İtalya

Eyüp Yıldız:

İsviçre-İspanya / İspanya

Belçika-İtalya / İtalya

Senem Görür:

İsviçre-İspanya / İspanya

Belçika-İtalya / İtalya

Ali Deniz Çakır:

İsviçre-İspanya / İsviçre

Belçika-İtalya / İtalya

Şemsi Can Albayrak:

İsviçre-İspanya / İspanya

Belçika-İtalya / Belçika

Zeynep Timurlenk Pozut:

İsviçre-İspanya / İspanya

Belçika-İtalya / Belçika

Alp Akiş:

İsviçre-İspanya / İspanya

Belçika-İtalya / Belçika

Mehmet Selçuk Ada:

İsviçre-İspanya / İspanya

Belçika-İtalya / İtalya

Metin Dirim:

İsviçre-İspanya / İspanya

Belçika-İtalya / Belçika

Ali Macit:

İsviçre-İspanya / İspanya

Belçika-İtalya / Belçika

Kubilayhan Kavrazlı:

İsviçre-İspanya / İspanya

Belçika-İtalya / İtalya

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.