Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Uzayda yürüyen ilk Çinli taykonotlar: “Vay canına, burası çok güzelmiş”

Çin’in inşaatı devam eden Tiangong Uzay İstasyonu’na gönderdiği taykonotlar, ilk kez uzayda yürüdü. Çin Komünist Partisi’nin (ÇKP) 100. kuruluş yıldönümüne büyük prestij katan yürüyüş, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping tarafından “İnsanlığın evreni keşfetmesi için yeni ufuklar açacak” diye değerlendirildi.

Çinli taykonotlar, dünyanın yörüngesinde yer alan Tiangong Uzay İstasyonu’nun dışında yedi saat çalışarak ülkeleri adına uzayda yürüyen ilk kişiler oldu.

Çin, istasyonda görev almaları için üç taykonotu geçen ay uzaya yollamıştı. Üç ay boyunca görev alması planlanan ekip, Çin tarihinin en uzun uzay misyonunu yerine getirecek.

Çin İnsanlı Uzay Ajansı’na (CMSP) göre pazar sabahı (4 Temmuz), misyonda görev alan iki taykonot istasyonu terk etti ve yedi saat boyunca uzayda yürüdü. Taykonotlar yürüyüşleri esnasında özel kıyafetlerle korundu ve tecrübeli bir misyon komutanı da taykonotlara yürüyüş boyunca yardım etti.

CMSP tarafından yapılan açklamada, “Astronotlarımız Liu Boming ve Tang Hongbo’nun Tianhe çekirdek modülüne güvenli dönüşü, ülkemizin uzay istasyonu yapımındaki ilk uzay yürüyüşünün tam başarıyla yapıldığına işaret ediyor” denildi.

Taykonotlardan Liu Boming’in videodaki görüntülerinde, “Vay canına, burası çok güzelmiş” dediği duyuldu.

Uzay yürüyüşü, Çin Komünist Partisi’nin (ÇKP) 100. kuruluş yıldönümü kapsamında ülkenin çeşitli yerlerinde yapılan kutlamalarda propaganda malzemesi olarak da kullanıldı.

Çin’in yörüngede bir uzay istasyonu kurma tutkusu, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tarafından Uluslararası Uzay İstasyonu‘na (ISS) kabul edilmemesi ile başlamıştı. ISS projesi, ABD, Rusya, Kanada, Japonya ve Avrupa Birliği (AB) arasında uzayda işbirliği yapma fikrinden doğmuştu.

Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı Şi Cinping, Çin’in ilk uzay istasyonunun inşasının, insanlığın evreni keşfetme girişimlerinde yeni ufuklar açacağını söyledi. Tiangong’un en az 10 yıl hizmet vermesi bekleniyor.

Tiangong’un inşası Çin’in iddialı uzay programında önemli bir kavşak noktası olarak nitelendiriliyor. Çin, daha önce Mars’a bir keşif aracı, Ay’a ise uzay sondası yollamıştı.

Derleyen: Zeynel Yıldırım

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.