Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fransa’da bir belediye başkanı, ülkenin polisini İkinci Dünya Savaşı’ndaki işbirlikçi Vichy hükümetiyle karşılaştırdığı için 3 bin euro para cezasına çarptırıldı

Fransa’nın başkenti Paris’in banliyösü olan Colombes’un (Hauts-de-Seine) Yeşiller Partili Belediye Başkanı Patrick Chaimovitch, ülkenin polisini İkinci Dünya Savaşı’ndaki işbirlikçi Vichy hükümeti ile karşılaştırdığı için para cezasına çarptırıldı. Duruşmada konuşan Chaimovitch, sözlerinin yanlış anlaşılmış olabileceğini söyledi. Fransa İçişleri Bakanı Gérald Darmanin ise belediye başkanının yorumlarını “skandal ve tahammül edilemez açıklamalar” olarak nitelendirerek Chaimovitch hakkında şikayette bulundu. 

Colombes’un (Hauts-de-Seine) Yeşiller Partili Belediye Başkanı Patrick Chaimovitch, geçen yılın temmuz ayında düzenlenen bir törende Fransız jandarmaları hakkında yorum yaparken görüntülenmişti. 

Nanterre’deki bir Fransız mahkemesi dün (6 Temmuz) verdiği kararla, Chaimovitch’i 3 bin euro para cezasına çarptırdı. Mahkeme, belediye başkanının Fransız polisini “işbirlikçilerin oğulları” ile karşılaştırarak “Fransız polis memurlarına hakaret ettiğini” belirtti. Chaimovitch ise yorumlarının belirsiz olduğunu ve yanlış anlaşılmış olabileceğini belirtti.

Fransa İçişleri Bakanı Gérald Darmanin, belediye başkanının yorumlarını “skandal ve tahammül edilemez açıklamalar” olarak nitelendirdi. Darmanin, polise ve ulusal jandarmaya alenen hakaret ettiği gerekçesiyle Chaimovitch hakkında şikayette bulundu.

Yaklaşık 13 bin Fransız Yahudisi, Temmuz 1942’de, Paris’teki spor tesisi Vélodrome d’Hiver’da toplanmadan önce polis ve jandarma tarafından evlerinde tutuklanmıştı. İkinci Dünya Savaşı sırasında tutuklananların çoğu gönderildikleri kamplardan dönmemişti.

Fransa’nın İkinci Dünya Savaşı sırasında Yahudiler’in sınır dışı edilmesinden sorumlu olduğunu kabul eden ilk cumhurbaşkanı 1995 yılında Jacques Chirac olmuştu. Fransa yirmi yıl sonra, Vichy rejimine daha fazla ışık tutmak için yaklaşık 200 bin tarihi belgeyi de kamuoyuna açmıştı.

Vichy hükümeti

Vichy hükümeti ya da Vichy Fransası, İkinci Dünya Savaşı’nda Almanya’nın Fransa’nın kuzeyini işgal etmesinden sonra işgal edilmeyen güney bölgelerinde kurulan, Almanya’ya bağımlı bir devlet. 1940 ile 1944 yılları arasında var olan bu devletin başkanlığını Birinci Dünya Savaşı’nda Verdun Muharebesi’nde kazandığı zaferle bir milli kahraman haline gelen Mareşal Philippe Pétain yaptı.

Vichy hükümeti, 1944 yılının sonlarında müttefik kuvvetlerinin tüm Fransa’yı işgalden kurtarmasından önce Almanya tarafından tarih sahnesinden silindi. 

Birinci Dünya Savaşı’nda bir Fransız milli kahramanı olan Mareşal Pétain de Vichy hükümetinin devlet başkanlığını üstlenmesi ve Almanlar ile işbirliği yapması nedeniyle vatan haini ilan edildi. Savaştan sonra yargılanarak idam cezasına çarptırılan Pétain’in cezası daha sonra ömür boyu hapse çevrildi.

Kaynak: Euronews

Derleyen: Gökalp Badak

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.