Antalya’daki İstanbul Sözleşmesi eyleminde saldırıya uğrayan Cemile Karadağ: “Polisin ihmali var”

Türkiye, ilk imzacısı olduğu İstanbul Sözleşmesi’nden, sözleşmenin haklarını korumayı taahhüt ettiği başta kadınlar ve LGBTİ+’lar olmak üzere birçok kişinin tepkisine rağmen 1 Temmuz’dan itibaren çekildi.

Kadınlar, 1 Temmuz akşamı Türkiye’nin birçok yerinde meydanlarda, sözleşmeden çıkılmasını protesto etti. Antalya’da, Muratpaşa ilçesine bağlı Kapalıyol’daki protestoda, 07 EDP 61 plakalı araçtan inen bir erkek, kadınlara saldırdı. Saldırıya uğrayanlardan Cemile Karadağ, yaşananları Mehmet Selçuk Ada’ya anlattı. Karadağ, eylemi takip eden polislerin saldırıda “ihmali olduğunu “belirtti: “Kapalıyol’da yaptığımız yürüyüş için gerekli izinler alınmıştı. Eylemi takip eden polisler vardı ve Kapalıyol’un trafiğe açık kısmından geçerken polis, araçlara devam etmelerini işaret etti. 07 EDP 61 plakalı araç yürüyüş yapan kadınların üzerine sürdü ve onlara çarptı. Ben de tepki gösterdim. Araçtan inen şahıs onca polisin arasında boğazıma sarıldı ve yumruk attı. Attığı yumruk başka bir arkadaşımıza geldi. Onlarca polisin arasında bu kadar rahat kadınları darp etmesi İstanbul Sözleşmesi’nin önemini bir kez daha gösterdi. Darp edilmemde polisin ihmali var.”

Cemile Karadağ şikayetçi olmak için karakola gittiğinde saldırgan ile karşılıklı oturtulduğunu ve herhangi bir güvenlik önleminin olmadığını vurguladı. Hakkını aramaya devam edeceğini belirten Karadağ şöyle konuştu: “Saldırgan karakolda da rahat hareketleri ile dikkatimi çekti. Karakolda beklerken bizi karşılıklı oturttular. Polise saldırganın bir daha saldırmayacağının garantisi olmadığını ve güvende hissetmediğimi söyledim. ‘Bir şey olmaz, saldırmaz’ dediler. Saldırgan benden ve tanımadığı insanlardan da şikayetçi olmuş. Arabamın camlarını kırdılar demiş. O esnada arabası karakolun dışında ve sapasağlamdı. Polise durumu açıkladım, biz de arabanın sağlam olduğunu gösteren fotoğraflar çektik. Dava ne kadar sürerse sürsün sonuna kadar hakkımı arayacağım.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.