Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Tazminat hakları için düzenledikleri eylemin ardından Ankara’dan dönerken trafik kazasında hayatını kaybeden Bağımsız Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Tahir Çetin, İzmir-Kınık’ta toprağa verildi

Uyar Madencilik şirketinden sekiz yıldır tazminatlarını alamayan madencilerin mücadelesinde ön cephede yer alan Bağımsız Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Tahir Çetin (43) ve maden işçisi Ali Faik İlter (26), Ankara’daki beş günlük eylemden dönerken Manisa’nın Kırkağaç ilçesinde geçirdikleri trafik kazasında hayatını kaybetti. İlter, dün (9 Temmuz) Manisa’nın Soma ilçesindeki cenaze töreninin ardından toprağa verildi. Tahir Çetin de bu sabah sendikanın Manisa merkez binasının önünde yapılan anma töreninin ardından İzmir’in Kınık ilçesinde son yolculuğuna uğurlandı. 

Törene CHP Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özel, CHP Manisa milletvekilleri Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu ve Bekir Başevirgen, CHP’li yöneticiler, çeşitli sendikaların yöneticileri ve madenciler katıldı. 

Özgür Özel törende yaptığı konuşmada, kalabalıkların cenazelerde değil emek mücadelelerinde olması gerektiğini vurguladı: “Ali Faik’in cenazesinde bin kişilik kalabalığa şöyle konuşmak isterdim. Biz Kırkağaç’ta, Soma’da, Savaştepe’de, Kınık’ta kalabalık cenazeler yapıyoruz. Kalabalık cenazeler yapmakta üzerimize yok. Ama Ali Faik bu meydanda yürüyüş yaparken 45 kişiyle yürüdü. Eğer o gün cenazedeki bin kişiyle birlikte yürüseydi, Ali Faik’in cenazesine gitmemiz gerekmeyecekti. Kalabalık cenazeler yerine, hak aranırken, karşı çıkılırken kalabalık olmak lazım. Cenaze kortejlerini değil, emek mücadelesini kalabalıklaştırmak, o kortejleri uzun tutmak lazım. İşte o zaman ezilmeyeceğiz, üzülmeyeceğiz.”

“Tarafınızı belli edin ve tarafınızda durun”

Özel törendeki konuşmasını şöyle sürdürdü:

Tahir başkanın cenazesine, evine gidip acılı annesinin karşısında bir kelime söylemeyecek hale o zaman gelmeyeceğiz. Onların sesine ses olsak, onların sesini kesemezler. Ama Tahirler, Ali Faikler tek başına bir avuç arkadaşıyla seslerini duyurmaya çalışırken yalnız kalırlarsa onlara kalabalık cenazeler yapmak marifet değil… Cenazeye destek vermek kıymetlidir, örftür. Ama bir sonraki şehide, bir sonraki acıya mani olmamaktadır. Benim Soma’nın, Savaştepe’nin, Kırkağaç’ın, Bergama’nın ve bütün Türkiye’nin yoksullarına ve emekçilerine söyleyeceğim bu. Tarafınız belli, tarafınızı bilin, tarafınızı söyleyin. Tarafınızı belli edin ve tarafınızda durun. Sizin tarafınız sizin gibi yoksul emekçilerin tabutunun arkasından yürümekle belli olmaz.”

“Kaza filan değil”

İki işçi liderinin ölümünün kaza olmadığını vurgulayan Özel, sözlerini şöyle tamamladı:

“Bir tarafta yandaş şirketin 5 milyar lira vergi borcunu bir önerge ile silenler, 25 milyon lirayı, o paranın 20’de birini vermediler diye 17 kere gidip geldi Ankara’ya Tahir başkanla Ali Faik İnter. Sonuncusunda dört gündür uykusuzdu. Yatak yüzü görmedi, otobüste uyudu. Misafirhaneyi de reddettiler onurlarıyla. Pek çok örgüt dayanışma için otellerde yatıralım dediler. Tahir başkan dedi ki: ‘Biz polisin önümüze geçtiği yerde durup orada yatarız başkanım. Yoksa geri döndü derler. Ölmek var, dönmek yok’ dedi. Tahir başkan dönmedi ama bu acımasız sistem ve rejim yüzünden öldü. Eninde sonunda olacaktı o ölüm. Bütün gece sandalye tepesinde uyu, bütün gün Meclis koridorlarında koştur. Uykusuz dön. Sonra ‘Elim bir kaza, çok üzgünüz’. Kaza filan değil.”

https://twitter.com/Medyascopetv/status/1413822796522741761


Bağımsız Maden İş Sendikası Örgütlenme Uzmanı Başaran Aksu da törende yaptığı konuşmada “Lanet olsun yoksula tazminatı çok görene, yuh olsun size. Tahir benim kardeşim, yoldaşım her şeyim. Haktan başka sizden ne istedik? Sadece alın terinin hakkını istedik” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.