Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: Hollanda Başbakanı Mark Rutte kısıtlamaların erken kaldırıldığını söyleyerek özür diledi, Japonya komşu ülkelere birer milyon doz aşı bağışlayacak

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) yetkilileri ve ABD’li bilim insanları çevrimiçi toplantıda aşılamada üçüncü dozun gerekli olup olmadığını tartıştı. Hollanda Başbakanı Mark Rutte, kısıtlamaların erken kaldırıldığını kabul ederek özür diledi. Japonya Dışişleri Bakanlığı, komşu ülkelere birer milyon doz aşı göndereceklerini açıkladı. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi.

DSÖ’den 3. doz aşı için çevrimiçi toplantı

BioNTech-Pfizer aşısının üretici ortağı Pfizer’ın temsilcileri dün (12 Temmuz), ABD’li bilim insanları ve Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) yetkilileriyle 3. doz aşıyı tartışmak üzere bir araya geldi. Çevrimiçi yaılan toplantıda, üçüncü doz koronavirüs aşılarının gerekli olup olmadığına dair kamuoyunda artan kafa karışıklığı ele alındı. Toplantı, İsrail’in bağışıklıkları zayıf yetişkinlere Pfizer-BioNTech aşısının üçüncü dozunun yapılması için onay verdiği gün düzenlendi. Pfizer, İsrail’den gelecek olan veriler ile üçüncü doz alan kişilerdeki antikor tepkileri hakkında bilgi toplamayı amaçlıyor.

DSÖ’nün üst düzey yetkilileri, üçüncü doz koronavirüs aşısının gerekli olduğuna dair yeterli veri olmadığını, belirlemek için ise birkaç aya daha ihtiyaç duyulduğunu belirtti. DSÖ aşıların, zengin ülkeler tarafından takviye olarak kullanılması yerine halkını henüz aşılamayan yoksul ülkelerle paylaşılması için çağrıda bulundu.

ABD Ulusal Alerji ve Enfeksiyon Hastalıkları Enstitüsü Direktörü ve Beyaz Saray Koronavirüs Görev Gücü Üyesi Dr. Anthony S. Fauci de DSÖ yetkililerine katıldığını belirtti ve üçüncü doz aşının gerekli olduğuna dair henüz yeterli kanıt olmadığını yineledi.

DSÖ yetkilileri, üçüncü dozlar ile ilgili herhangi bir tavsiyenin aynı yaş grupları içinde bile değişiklik göstermesinin muhtemel olduğunu söyledi. Örneğin, ilk aşılarını 2020 yılının sonlarında veya 2021 yılının başlarında alan yaşlılar üçüncü doz aşılarını, ilk aşıları ilkbaharda uygulanan yaşlılardan daha erken olabilir. Bunun yanı sıra eğer üçüncü doz uygulamaları DSÖ tarafından gerekli görülür ise insanlar oldukları ilk aşının üçüncü dozunu mu yoksa Delta varyantına göre uyarlanmış bir aşıyı mı olacak bu belirsizliğini koruyor.

Hollanda’da kısıtlamalar geri döndü

Hollanda’da 26 Haziran’da gece kulüpleri ve barlar açılmış, gastronomi sektöründeki çalışma saatlerine ilişkin kısıtlamalar kaldırılmıştı. Ancak koronavirüs kısıtlamalarının gevşetilmesi kısa sürdü. Ülkede bar, restoran ve gece kulüplerine yönelik kısıtlamalar geri geldi. Ayrıca, festival gibi kalabalık etkinlikler 14 Ağustos’a kadar iptal edildi. En az 30 etkinlik organizatörü, hükümetin bu ani karar değişikliği nedeniyle ortak bir yasal işlem başlattı.

Hollanda Başbakanı Mark Rutte dün (12 Temmuz), vakalardaki artış ve erken açılma için özür diledi. Rutte, geçen hafta sonu (10-11 Temmuz) yeniden getirilen kısıtlamaların erken kaldırıldığını kabul etti.

Rutte, koronavirüs kısıtlamalarının 26 Haziran’dan itibaren gevşetilmesi konusunda kabinenin yanlış karar verdiğini itiraf ederek, “Olacağını düşündüğümüz şekilde gelişmedi. Teoride mümkün olduğunu düşündüğümüz şeyler pratikte karşılığını bulmadı” dedi. Rutte, koronavirüs önlemlerinin erken kaldırılması nedeniyle pişman olduğunu söyleyerek özür diledi.

Hollanda Sağlık Bakanı Hugo De Jonge ise “İki hafta önce tüm sinyaller yeşildi ancak şimdi müdahale etmek için bir sebep doğdu” diye konuştu.

Hollanda Ulusal Halk Sağlığı ve Çevre Enstitüsü (RIVM) dün, 8 bin 522 kişinin koronavirüs test sonucunun pozitif çıktığını açıkladı. RIVM geçen hafta sonu ülkenin, aralık ayından beri gördüğü en yüksek vaka sayısına ulaştığını da belirtti. Ulusal Hasta Dağıtım Koordinasyon Merkezi (LCPS) ise hastanelerdeki doluluk oranının arttığını açıkladı. LCPS’ye göre güncel olarak 213 kişi hastanede yatarak tedavi görüyor ve bu hastaların 84’ü yoğun bakımda.

Japonya komşu ülkelere aşı gönderiyor

Japonya Dışişleri Bakanı Toshimitsu Motegi bugünkü (13 Temmuz) açıklamasında, Asya’daki komşularına AstraZeneca aşısı bağışlayacaklarını duyurdu. Motegi; Endonezya, Tayvan ve Vietnam’a, Japonya’nın bu hükümetlerle olan ikili anlaşmalarının bir parçası olarak perşembe günü (15 Temmuz) birer milyon doz aşı gönderileceğini açıkladı.

Montegi ayrıca, Küresel Aşı Erişim Programı (COVAX) dahilinde bağışlanan ek 11 milyon dozun da temmuz ayı içinde Bangladeş, Kamboçya, İran, Laos, Nepal ve Sri Lanka’ya gönderileceğini söyledi.

Tayvan Dışişleri Bakanlığı, Japonya’nın kendi koronavirüs mücadelesinin kritik bir aşamasında yaptığı bu bağışı jest olarak değerlendirdi ve teşekkür etti. Japonya şimdiye dek, Çin’in üzerinde hak iddia ettiği adaya destek gösterisi olarak Tayvan’a yaklaşık 3,4 milyon doz aşı bağışlamıştı.

Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu (IFRC) yardım grubundan Alexander Matheou, “Bir dizi zengin ülkenin, son haftalarda Asya’daki ülkelere yönelik cömert aşı bağışları cesaret verici. Hayat kurtaran bu dozların dağıtımını hızlandırmalıyız. Böylece bu salgını küresel olarak kontrol altına almak için gerçek bir şansımız olur” diye konuştu.

DSÖ, aşıların karıştırılmaması konusunda uyardı

Dünya Sağlık Örgütü’nde (DSÖ) Stratejik Danışmanlık Uzmanları Grubu daha önce ilk doz BioNTech-Pfizer aşısı olan birinin, ikinci doz aşısını olacağı sırada BioNTech-Pfizer aşısı yok ise AstraZeneca kullanabileceğini söylemişti. DSÖ’nün Baş Bilim İnsanı Soumya Swaminathan ise farklı koronavirüs aşılarının karıştırılarak kullanılmasının “tehlikeli bir eğilim” olduğuna dikkat çekti. Swaminathan, bu konuda daha fazla veriye ihtiyaç duyulduğunu ve aşıların karıştırılıp kullanılmasının kaotik bir duruma sebebiyet verebileceğini belirtti.

Güncel olarak Oxford Üniversitesi’nin, AstraZeneca ve Pfizer’in yanı sıra Moderna ve Novovax aşılarının karıştırılması ile ilgili bir klinik araştırmaya devam ettiği biliniyor.

Derleyen: İlayda Öykü Biberoğlu

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.