Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Polonya Anayasa Mahkemesi, Avrupa Adalet Divanı’nın aldığı yargı reformu ile ilgili tedbirlerin Polonya Anayasası’na aykırı olduğuna karar verdi

Polonya Anayasa Mahkemesi, Avrupa Adalet Divanı’nın aldığı tedbirlerin Polonya Anayasası’na aykırı olduğuna hükmetti. Bu kararın Avrupa Birliği (AB) hukuk düzeninde geniş kapsamlı etkileri olabileceğini belirten uzmanlar, olası bir “Polexit” hamlesi için de başlangıç adımı olduğu görüşünde.

Polonya Anayasa Mahkemesi dün (14 Temmuz), Avrupa Birliği’nin (AB) en yüksek mahkemesi Avrupa Adalet Divanı’nın Polonya’daki tartışmalı yargı reformlarına yönelik aldığı tedbirlerin Polonya Anayasası’na aykırı olduğuna karar verdi.

Birçok uzman bu kararın Polonya’daki hükümetin, ülke içinde AB yasalarının yaptırım gücünü azaltmak ve ardından AB’den tamamen ayrılmak için attığı bir adım olduğu kanaatinde.

Karar, Avrupa Adalet Divanı’nın, Polonya’daki yargıçları denetlemek üzere kurulan ve yargıçların dokunulmazlıklarını kaldırma, haklarında cezai kovuşturma başlatma yetkisine sahip “disiplin odasının” askıya alınmasını talep etmesinden kısa bir süre sonra geldi. 

İktidardaki Hukuk ve Adalet Partisi (PiS), reformların yolsuzlukla mücadele etmek, mahkemelerde komünizm döneminden kalan etkileri ortadan kaldırmak ve mahkemeleri daha etkili kılmak için gerekli olduğuna ısrar ediyor. PiS ayrıca, Brüksel’in, haksız yere Polonya’nın içişlerine müdahale ettiğini söylüyor. Başbakan Mateusz Morawiecki de yaptığı açıklamada, Polonya’daki reformların bir iç mesele olduğunu vurguladı. 

Middlesex Üniversitesi’nden Prof. Lauren Pech, sosyal medya hesabından paylaştığı açıklamada karara tepki gösterdi. Pech, AB Komisyonu’nun “hemen günlük mali yaptırımlar talep etmesi” ve “hukukun üstünlüğü şartlılık tüzüğüne dayalı AB fonlarının askıya alınması” gerektiğini belirtti.

Eski Polonya Başbakanı ve AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ise bu kararla Polonya’nın değil, iktidardaki PiS’in AB’den ayrıldığını söyledi. Tusk, “Buna yalnızca biz Polonyalılar başarıyla karşı çıkabiliriz” diye konuştu.

Derleyen: Gökalp Badak

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.