Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Salgının gidişatı, artan vaka sayıları ve Delta varyantı – Doç. Dr. Cavit Işık Yavuz: “Günlük vaka sayılarındaki artışın nedeni 1 Temmuz’daki normalleşme ve Delta varyantının etkisini göstermesi olabilir”

Halk sağlığı uzmanı Doç. Dr. Cavit Işık Yavuz, koronavirüs salgınının son durumunu, üçüncü doz aşı tartışmalarını, artan vaka sayılarını ve Delta varyantını Medyascope’a değerlendirdi. 

Sağlık Bakanlığı’nın koronavirüs salgınına ilişkin dün (15 Temmuz) paylaştığı verilere göre son 24 saatte 7 bin 304 yeni vaka tespit edildi, 48 kişi hayatını kaybetti. Halk sağlığı uzmanı Doç. Dr. Cavit Işık Yavuz, günlük vaka sayılarının artış göstermesiyle ilgili, “Günlük dalgalanmaların istikrarlı olup olmayışı önemli. Burada günlük yapılan test miktarı gibi çok farklı faktörler var. Türkiye’de ne yazık ki veriler ayrıntılı bir şekilde açıklanmıyor. Hatta sürekli olarak veri açıklama tarzı da değişiyor” dedi. 

7 Temmuz’dan itibaren son bir haftanın vaka sayılarında artış görüldüğünü dile getiren Yavuz, “Burada iki faktör aklımıza geliyor: 1 Temmuz’da Türkiye bildiğiniz gibi bütün kısıtlamalarından kurtuldu. 1 Temmuz’dan bu yana iki hafta kadar bir süre geçti, bunun etkilerini görüyor olabiliriz. İkinci faktör de Delta varyantının kendini Türkiye’de giderek daha fazla hissettirmeye başlaması. Artışlar bu iki faktörün etkisiyle olmuş olabilir gibi görünüyor” diye konuştu.  

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.