Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Turizmi Teşvik Kanunu TBMM gündeminde – TÜRSAB İzmir Başkanı Kıvanç Meriç: “Turizmi teşvik edici herhangi bir madde yok, tamamıyla bir peşkeş çekme ortamı yaratılıyor”

Turizmi Teşvik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin birinci bölümü, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda çarşamba (14 Temmuz) günü kabul edildi. Yasanın kalan kısmı ise TBMM Genel Kurulu’nda bugün (16 Temmuz) görüşülüyor. 

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yetkilerini büyük oranda artıran yasanın kabul edilen maddelerine göre, kültür ve turizm koruma ve gelişim bölgeleri veya turizm merkezleri içinde yer alan alanlarda her ölçekteki plan teklifleri sadece bakanlığa sunulacak. İlgili kurul, kurum ve kuruluş görüşleri doğrultusunda Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca incelenerek uygun görülen planlar, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na gönderilecek. Bu planlar, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile mutabakat sağlanarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca ilgili Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyon kararı da dahil en geç altı ay içinde sonuçlandırılacak. 

Kültür ve turizm koruma ve gelişim bölgeleri veya turizm merkezlerinde diğer kamu kurum ve kuruluşlarınca yapılacak satış, bedelsiz devir, trampa, sınırlı ayni hak tesisi, tahsis, kiralama, sınır ilanı ve değişikliği işlemleri ile çevresel etki yaratacak altyapı ve üstyapı projelerinde önce Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın olumlu görüşünün alınması gerekecek. Aynı bölgelerde özelleştirme kapsam ve programına alma işlemlerinden önce Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bilgi verilecek.

Denize kıyısı olan ilçelerde, Milli Parklar Kanunu gereğince tespit ve ilan edilen yerlerde, ilgili bakanlıkça belirlenen ve üzerinde konaklama tesisi bulunan veya konaklama tesisi yapılması uygun görülen alanları yatırımcılara tahsis etmeye sadece Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkili olacak.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nca uygun görülen yat limanlarının yapılması amacıyla yatırımcılara taşınmaz tahsis etme yetkisi Kültür ve Turizm Bakanlığı’na verilecek.

İdari para cezaları

Turizm işletmesi belgesi bulunan işletmelere, salgın hastalık durumunda, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca belirlenecek usul ve esaslar kapsamında eksiklik tespit edilmesi halinde 13 bin 500 lira para cezası, bir yıl içinde her tespitinde ise bir önceki cezanın iki katı tutarında para cezası uygulanacak. Usul ve esasları bakanlıkça belirlenen sertifika programları çerçevesinde sertifikaların alınmaması halinde 13 bin 500 lira idari para cezası verilecek.

Basit konaklama turizm işletmesi belgeli tesislerin; tür, sınıf veya kapasite değişikliği nedeniyle tesisin turizm yatırım veya turizm işletmesi belgesinin yeniden düzenlenmesine rağmen, yükümlülüklerin yerine getirilmemesi, yapılan denetim ya da sınıflandırma çalışması sonucunda niteliklerin önemli ölçüde kaybedilmiş olduğunun tespit edilmesi, işletmelerde sertifika programları çerçevesinde usul ve esasları bakanlıkça belirlenen sertifikaların olmaması, bakanlıkça verilecek 30 günlük süre içerisinde sertifika alınmaması durumlarında belge iptali yaptırımı yerine, ilk tespitte 13 bin 500 lira para cezası verilecek.

Bir yıl içinde her tespitinde ise bir önceki cezanın iki katı tutarında para cezası uygulanacak. Turizm belgesinde belirtilen belge sahibinin ya da işletmecinin değişmesi halinde bakanlıkça verilen sürede uygun evrakın sunulmaması veya belge sahibi değişikliğinin uygun görülmesine rağmen yükümlülüklerin yerine getirilmemesi durumunda, eksikliklerin giderilmesi için yeniden verilecek süre 30 gün olacak. Turizm payının ödenmesine ilişkin belgenin art arda üç beyanname döneminde bakanlığa ibraz edilmemesi halinde, 27 bin lira idari para cezası uygulanacak ve 15 gün süreyle faaliyeti durdurulacak.

Bakanlıkça belirlenen sertifikaları olmaması durumunda, bakanlıkça belirlenecek usul ve esaslar kapsamında eksiklik tespit edilmesi nedeniyle idari yaptırım uygulanmış işletmelerde, bir yıl içinde ikinci kez eksiklik tespit edilmesi halinde 15 gün süre ile işletme faaliyeti durdurulacak.

“Adında teşvik olsa da içinde turizmi teşvik edici herhangi bir madde yok”

Konuyla ilgili görüştüğümüz Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) İzmir Başkanı Kıvanç Meriç, yasanın turizmi teşvik edici bir yönünün olmadığını belirterek, “Yasa ihtiyaçları karşılayacak konulardan tamamen uzak. Turizme katkısı olmayacağını hepimiz görüyoruz. Aslında tamamen bakanlığın güçlenmesine yönelik bir kanun. Sektörü düşünen bir yasa olsaydı zaten bakanlık konuyla ilgili seyahat acentelerini, otelcileri, turizmcileri çağırıp onlardan görüş alırdı. Sektörün ihtiyaçlarına göre de bir kanun hazırlardı” dedi.

“Turizmcileri rahatsız edecek çok fazla madde var”

Yasanın Türkiye turizminin gelişmesini engelleyeceğini de belirten Meriç, şöyle devam etti:

“Bizi en çok rahatsız eden konulardan biri çok ciddi cezalar öngörülmesi. Basit bir muhasebe hatasından işletme belgesinin iptaline kadar giden bir süreç ortaya çıkabilir. Bunun akla mantığa uyan bir tarafı yok. Tamamıyla bir peşkeş çekme ortamı yaratılmış vaziyette, Türkiye’nin geleceğini yönlendirecek paralar, projeler bir kişiye, bir firmaya verilebilir. Bunun altından kalkılmaz. Bu, biz turizmcileri fazlasıyla üzmüş bir kanun teklifidir.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.