Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

70’ten sonra yeni bir başlangıç: “Hasta ve yorgundum, kendimi kaybetmiştim, ta ki 71 yaşında ağırlık kaldırmaya başlayana kadar”

Kanada’nın Ontario eyaletinde yaşayan Joan Macdonald, sürekli artan fiziksel ve mental sağlık sorunları karşısında harekete geçmeye karar verdiğinde 71 yaşındaydı. 70 yaşından sonra geçirdiği bedensel ve psikolojik değişim, yaşlılığa ve yaşlılara dair tüm basmakalıp önyargıları kırdı. 

Joan Macdonald 71 yaşında ve 90 kilo ağırlığındayken, çeşitli kalp ve böbrek rahatsızlıklarına sahipti. Yüksek tansiyon ve reflü için ilaç kullanan, bileklerinde ödem olan, eklem romatizmasından şikayetçi Macdonald, merdiven inip çıkarken bile çok zorlanıyordu. Bir gün doktoru, tansiyon ve reflü ilaçlarının dozunu artırmak istediğinde, sağlığının ciddi bir şekilde tehlikede olduğunu fark eden Macdonald, kızının, “Sonunun kendi annen gibi huzurevi olmasını mı istiyorsun? Kendine bakamadığın ve insanlara muhtaç kaldığın bir son mu istiyorsun?” sorusuyla harekete geçmeye karar verdi.  

Kızının sorusu karşısında Macdonald’ın söylediği ilk şey “Hasta ve yorgun olmaktan bıktım” cümlesi olmuş. Sağlığına kavuşmak ve kızının saygısını kazanmak isteyen Macdonald, Kanada’nın Ontario eyaletindeki evini kapatarak Meksika’da yaşayan fitness antrenörü kızı Michelle Macdonald’ın yanına taşınmış. Spor salonuna gitmeye ve yeme-içme alışkanlıklarını değiştirmeye başlayan Macdonald, kızının kendisi için hazırladığı egzersiz programını takip etmiş. Bir süre sonra ağırlık kaldırmaya da başlayan Macdonald, başlarda bir kiloluk ağırlıklarla çalışıyormuş. Şimdiyse, macerasına başlamasından dört yıl sonra, 11 kiloluk ağırlıkları kaldırabilir halde.  

“İnsanların ‘Yok artık! Bunu nasıl yapabiliyor?’ diyeceği şeyleri yapmayı, önyargıları kırmayı ve kendini geliştirirken zorlamayı sevdiğini” söyleyen Macdonald, bu yıl 75. yaşını kutladı.  

Michigan Üniversitesi’nde Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Doçenti Mark Peterson’un “65 yaşın üzerindeki kişilerin kas hipertrofisi (büyümesi) üretemeyeceğine dair yanlış bir kanı var. Oysa kas, uyaranla uyum sağlayabilen bir dokudur” sözlerinin canlı kanıtı Macdonald, kendi macerasının başlangıcını “Dibe vurduğumu hissettiğim anda değişmem gerektiğini hissettim” diyerek anlattı.  

“Keşke şimdi bildiklerimi geçmişte de bilseydim. O zaman hayatımın çoğunu daha sağlıklı bir ben olarak geçirirdim” diyen Macdonald, artık daha dışa dönük, daha mutlu ve daha az kızgın bir insan olduğunu söylüyor.   

Macdonald, kendisini takip edenlere ise “İnsanlar, özellikle kadınlar, kendilerine söylendiği gibi ‘işlerinin 40 yaşında, 50 yaşından sonra, 60’larında, 70’lerine geldiklerinde bittiğini’ düşünmesinler. Her gün yeni bir başlangıç için harekete geçebilecek yeni şansın oluyor. Ben yapabildiysem, herkes yapabilir” diye sesleniyor.  

Derleyen: İlayda Öykü Biberoğlu

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.