Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: Delta varyantı ABD’de vaka sayılarında artışa neden oldu, İsrail’de yeşil pasaport uygulaması yeniden başladı

Delta varyantı, Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) vaka sayılarında artışa neden oldu, Beyaz Saray yeni bir salgın dalgasının kapıda olduğu alarmını verdi. İtalya’da 5 Ağustos’tan itibaren stadyumlara, müzelere, tiyatrolara, sinemalara, sergi merkezlerine, yüzme havuzlarına ve spor salonlarına sadece “yeşil kart” ile girilebilecek. İsrail’de de “yeşil pasaport” uygulaması yeniden başladı. Tayvan ise koronavirüs önlemlerinin gevşetileceğini açıkladı. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi.

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) Delta varyantı, koronavirüs vakalarında artışa neden oldu. Hükümet yetkilileri dün (22 Temmuz), Delta varyantı nedeniyle artan koronavirüs vakalarının azalma belirtisi göstermediğini, özellikle aşılama oranlarının düşük olduğu bölgelerde bazı hastanelerin dolmaya başladığını, bu durumun ülkeyi salgınla mücadelenin yeni bir kritik anına taşıdığını söyledi.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) Direktörü Rochelle Walensky, Delta varyantının ülkede çok hızlı yayıldığını kaydetti. Beyaz Saray’dan gelen uyarı alarmını tekrarlayan Walensky, “Kariyerimde gördüğüm en bulaşıcı solunum yolu virüslerinden biri” diyerek tanımladığı Delta varyantına karşı CDC’nin, zorunlu maske kullanımı gibi önlemleri yeniden tartışmaya başladığını belirtti.

Delta varyantı ülkedeki yeni koronavirüs vakalarının yüzde 83’ünden fazlasını oluşturuyor. ABD Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü Müdürü Dr. Anthony Fauci’ye göre bu oran, ülkenin bazı bölgelerinde görülen yeni enfeksiyonlarda yüzde 90’a çıkıyor.

Havayolu ulaşımı harcamaları 2019 yılı seviyelerini aştı

ABD merkezli araştırma şirketi Facteus’a göre havayolu ulaşımındaki tüketici harcamaları temmuz ayında, salgının başladığı tarihten bu yana ilk kez haftalık bazda 2019 yılı seviyelerini aştı. ABD ve Avrupa’da faaliyet gösteren Cowen Yatırım Bankası’nın havayolu analisti Helane Becker, havayolu ulaşımındaki artan talep ve bilet fiyatlarının 2019 yılındaki seyrine dönmesi hakkında “İnsanlar aşı oldukça ve iş hayatları eski rutinine döndükçe havayolu ulaşımına talep beklediğimizden daha fazla arttı” dedi.

İtalya’da “yeşil kart” dönemi başlıyor

İtalya Başbakanı Mario Draghi, koronavirüs aşısı olmayan kişiler için getirilecek kısıtlamaları onayladı ve tüm İtalyanlar’ı aşı olmaya davet etti. Draghi, kısıtlamalar hakkında yaptığı açıklamada, “İngiltere’de ve Avrupa’nın başka yerlerinde görülen enfeksiyon seviyelerinden kaçınmak ve ekonomiyi korumak için hızlı hareket etmemiz gerekiyor” diye konuştu.

İtalya’da 5 Ağustos’tan itibaren stadyumlara, müzelere, tiyatrolara, sinemalara, sergi merkezlerine, yüzme havuzlarına ve spor salonlarına sadece “yeşil kart” ile girilebilecek. Avrupa Birliği’nin (AB) dijital koronavirüs sertifikasına benzeyen uygulama, restoranlara ve kafelere girebilmek için de gerekli olacak.

Yeşil kart en az bir doz aşı olan kişilere, son 48 saat içinde koronavirüs testi yaptırıp negatif sonuç alanlara ve yakın zamanda koronavirüse yakalanıp atlatanlara verilecek.

“Pfizer-BioNTech aşısı genel olarak güçlü bağışıklık tepkileri oluşturuyor”

İngiltere’de yürütülen ancak henüz yayımlanmayan son araştırmada, Pfizer-BioNTech aşısının birinci ve ikinci dozları arasında daha uzun bir aralık bulunmasının, vücudun bağışıklık sisteminin daha fazla antikor üretmesine yol açtığı belirtildi.

Araştırmaya göre iki doz arasında bırakılan sekiz haftalık boşluk, Delta varyantı ile mücadele etmek için elverişli koşulları sağlıyor.

Araştırmacılar, 2020’nin sonlarında ve 2021’in başlarında farklı aralıklarla iki doz aşılarını tamamlayan İngiltere Ulusal Güvenlik Sistemi (NHS) personeli 503 kişinin bağışıklık tepkilerini karşılaştırarak şu sonuçları elde etti:

-Pfizer-BioNTech koronavirüs aşısının dozları arasındaki süre uzun veya kısa olsa da genel olarak güçlü bağışıklık tepkileri oluşturuyor,

-İki doz arasında verilen üç haftalık bir arada, 10 haftalık bir aralığa göre daha az antikor üretilebiliyor,

-İki doz arasında daha uzun süre ara vermek, bir bağışıklık hücresi olan yardımcı T hücrelerinin artmasına sebep oluyor ve bu da vücuttaki bağışıklık belleğini destekleyerek, yeni varyantlara karşı daha güçlü olmamızı sağlıyor.

İngiltere’de Latitude Müzik Festivali başladı

İngiltere’de bu hafta başında gevşetilen koronavirüs kısıtlamalarının ardından son iki yılın en büyük organizasyonlarından Latitude Müzik Festivali dün (22 Temmuz) başladı.

Binlerce dinleyicinin katıldığı festivalde katılımcı sayısının 40 bini aşması bekleniyor. Dört gün sürecek festivale katılmak isteyenlerin, aşılarının iki dozlarını da tamamlamaları veya koronavirüs testi yaptırarak negatif sonuç almaları gerekiyor.

Festival Direktörü Melvin Benn, “İnsanlar eski normallerine dönebilmek, festivallere gidebilmek, sevdikleri müzisyenleri canlı dinleyebilmek için umutsuzca can atıyorlardı. Aynı şekilde müzisyenler de yeniden dinleyicilerle buluşmayı çok özlüyordu. Tüm önlemlerimizi aldıktan sonra yeniden sahaya döndüğümüz için çok mutluyuz” dedi.

Tayvan, kısıtlamaları gevşetiyor

Tayvan’da hükümet yetkililerinin bugün (23 Temmuz) yaptığı açıklamada, hızla azalan vaka sayıları nedeniyle ülkedeki koronavirüs uyarı seviyesinin düşürüleceği ve kısıtlamaların önümüzdeki haftadan itibaren gevşetileceği belirtildi.

Tayvan’da geçen mayıs ayından beri “3. uyarı seviyesi” kapsamında eğlence mekanları, kafe ve restoranlar kapalı, toplantılar ise yasaktı. Önümüzdeki salı gününden (27 Temmuz) itibaren ise 2. uyarı seviyesine geçilecek. Bu kapsamda, iç mekanlarda 50 kişilik, açık havada ise 100 kişilik etkinliklere, sosyal mesafeye dikkat ederek restoran ve kafelerde oturmaya izin verilecek.

Başbakan Su Tseng-Chang, “Ülkemizde vakalar kademeli olarak ve istikrarlı bir şekilde düşüyor, salgınla mücadelede iyi bir noktadayız. Kısıtlamaları gevşetmenin zamanı geldi ancak vatandaşlarımız, kısıtlamalar gevşetildikten sonra da zor kazandığımız bu başarıyı korumak için gereken önlemleri almaya devam etmelidir” dedi.

Ülkede iç ve dış mekanlarda maske takma zorunluluğu devam edecek. Yüzme havuzları ve bazı eğlence mekanları da kapalı kalacak.

İsrail’de yeşil pasaport uygulaması yeniden başlıyor

İsrail‘de vaka ve ölüm sayılarını azaltan hızlı aşılama girişiminin ardından koronavirüs kısıtlamalarının çoğu kaldırılmıştı. Kısıtlamaların gevşetilmesiyle sadece aşılarını tamamlamış ve koronavirüsü atlatmış kişilerin kamusal alanlara girmesine izin veren “yeşil pasaport” uygulaması da son bulmuştu.

İsrail, artan vakalar nedeniyle koronavirüse karşı bağışıklık kazandığını aşı belgesi veya negatif test sonucuyla belgeleyen kişilerin restoran, spor salonu ve sinagog gibi kamusal alanlara girebileceği “yeşil pasaport” uygulamasını yeniden başlattı. Uygulama 29 Temmuz’dan itibaren yürürlüğe girecek.

Avustralya’da olağanüstü hal ilan edildi

Avustralya’nın Güney Galler eyaleti hükümeti bugün (23 Temmuz) Sidney şehrinde, salgın nedeniyle olağanüstü hal ilan etti. Eyalet Başbakanı Gladys Berejiklian, federal hükümeti Sidney’in batı ve güneyindeki banliyöler için daha fazla aşı sağlamaya çağırdı.

Sidney’de son 24 saatte bir ölüm ve 136 yeni vaka bildirilmişti. Bu, haziran ortasından bu yana görülen en yüksek vaka sayısı.

ABD’de “aşılanmayanların salgını”

Sağlık çalışanları, ABD hükümetinin “aşılanmayanların salgını” olarak tanımladığı, bazı vatandaşların aşı olmaya geç karar vermesi durumunun, hastalığın bu yıl içinde yeniden alevlenmesine sebep olabileceğini ifade ediyor.

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) Direktörü Rochelle Walensky, ABD’de son altı ayda koronavirüsten ölenlerin yüzde 99’unun aşılanmadığını söyledi.

Öte yandan ülkenin bazı bölgelerindeki aşılama programları da yavaşladı. Örneğin Louisiana eyaletinin yalnızca yüzde 36’sı, Alabama nüfusunun ise yüzde 33’ü aşılarını tamamladı.

Alabama’daki bir hastanede doktor olan Brytney Cobia, “Birçok genç insanın koronavirüse yakalanarak hastaneye yatırıldığını görüyorum. Entübe edilmeden önce yaptıkları son şeylerden biri, aşı için bana yalvarmak oluyor. Ellerini tutuyorum ve onlara üzgün olduğumu söylüyorum. O an her şey için çok geç kalınan bir an” diye konuştu.

Derleyen: İlayda Öykü Biberoğlu

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.