Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yargıtay, “Selahattin Demirtaş’ın Kobani çağrısı suç değildir” dedi – HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Ümit Dede: “Bu karar ile birlikte Kobani davasında tutuklu bulunan herkesin derhal tahliye edilmesi gerek”

Yargıtay 16. Ceza Dairesi, yerel mahkemenin Selahattin Demirtaş’ın Kobani protestolarına dair yaptığı konuşmanın suç teşkil etmediği yönünde değerlendirmelerde bulunduğu kararını onadı. Medyascope’tan Özgür Özdemir’e konuşan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Ümit Dede, “Yargıtay’ın bu kararıyla Kobani davasında tutuklu yargılanan herkes derhal tahliye edilmeli” dedi.

Iğdır’da 6-8 Ekim 2014 tarihlerindeki Kobani protestolarına katıldıkları gerekçesiyle tutuklanan ve “örgüt üyesi olmak”, ‘örgüt adına suç işleme”, “görevi yaptırmamak için direnme” ve “kamu malına zarar verme” suçlamalarıyla Iğdır 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandıkları davada hapis cezaları verilen sekiz kişinin dosyası Yargıtay tarafından onandı. Iğdır 1. Ağır Ceza Mahkemesi, sanıklara çeşitli cezalar verdiği dava gerekçesinde “bir siyasi parti liderinin çağrısının ise suç teşkil etmeyecek gösterilere ilişkin olabileceği” hususuna vurgu yaptı. Mahkeme kararını, “Sanıkların terör örgütünün çağrısı üzerine söz konusu eylemlere katılarak atılı suçları işledikleri kabul edilmiştir” gerekçesine dayandırdı. Mahkemenin bu kararı, temyiz için gönderilen Yargıtay 16. Ceza Dairesi tarafından da onandı

Ümit Dede

“Kobani davasında bu karar esas alınmak zorunda”

Eski (HDP) eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın da aralarında olduğu 108 kişi hakkında açılan Kobani davası Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi’nde sürüyor. Yargıtay’ın verdiği kararı hatırlatan Ümit Dede, mahkemenin bu kararı esas almak zorunda olduğunu belirtti. Dede, “Selahattin Demirtaş’ın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) yaptığı başvuruda AİHM de, HDP’nin Kobani için attığı tweet’in barışçıl eylem çağrısı oldugunu ve yaşanan şiddet eylemlerinin bu paylaşımla ilgisi olmadığını belirtmişti. Ancak yerel mahkemeler ‘AİHM kararları bizi bağlamaz’ diyordu. Yargıtay tarafından onaylanan bu karar ile iç hukuk da bu paylaşımın suç olmadığını onayladı. Yargıtay’ın bu karar onamasıyla Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi bu kararı esas almak zorunda” diye konuştu.

“Arkadaşlarımız Yargıtay’ın ‘Suç değildir’ dediği tweet yüzünden tutuklu”

Karar ile birlikte Kobani davasında tutuklu bulunan herkesin derhal tahliye edilmesi gerektiğini belirten Dede, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yerel mahkeme kararında ‘Bir siyasi parti liderinin kişileri suç işlemeye teşvik edecek bir açıklama yapması mümkün değildir’ deniliyor. HDP ya da Demirtaş tarafından yapılan açıklama sonrası eylemlerin şiddete evrilmesinin mümkün olmadığının altı çiziliyor. Tutuklu olarak yargılanan arkadaşlarımızın tamamının duruşma gününü beklemeksizin tahliye edilmesi gerekiyor. Tutuklu bulunan arkadaşlarımızın hepsi Yargıtay’ın ‘Suç değildir’ dediği tweet nedeniyle tutuklandı. Hepsinin derhal serbest bırakılması gerekir.”

“Bu kararla HDP’ye açılan kapatma davasının da önemli ayaklarından birisi çöktü”

HDP’ye açılan kapatma davasının da bu karardan etkileneceğini belirten Dede, başsavcılığın Kobani olaylarıyla HDP arasında bağ kurmak istediğini ancak bu kararla bunun da çöktüğünü belirtti. Dede, “Kapatma davasında en önemli ayaklarından biri de Kobani davasında kullanılan argümanlardı. HDP’nin şiddetle arasındaki kurulmak istenen bağ Kobani davasında kullanılan argümanlardan oluşuyordu, partimize açılan kapatma davasındaki tek zayıf nokta bu değil ancak kapatma davasında dayandığı önemli ayaklardan biri çöktü” diye konuştu.

Dede ayrıca, Yargıtay’ın onadığı kararı Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi’ne sunacaklarını ve davada tutuklu yargılanan herkesin derhal tahliyesini talep edeceklerini söyledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler