Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar Konya’daki katliam hakkında konuştu: “İktidarın nefret ve tahrik dili bu katliamın başlıca sorumlusudur”

Konya’nın Meram ilçesine bağlı Hasanköy Mahallesi’ndeki bir eve bugün (30 Temmuz) yapılan silahlı saldırı sonucu aynı aileden yedi kişi hayatını kaybetti. Daha önce de Kürt oldukları için saldırıya uğrayan ve tehdit edilen aile üyeleri Yaşar Dedeoğlu, Barış Dedeoğlu, Serpil Dedeoğlu, Serap Dedeoğlu, İpek Dedeoğlu, Metin Dedeoğlu ve Sibel Dedeoğlu öldürüldü.

Saldırıya ilişkin akşam saatlerinde Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar parti genel merkezinde açıklamalarda bulundu. Konya’da yaşananları “vahşi bir katliam” diye niteleyen Sancar, saldırının baş sorumlusunun iktidar olduğunu söyledi. HDP üzerinden bir kaos planlandığını savunan Sancar, bunu boşa çıkarmak için muhalefet partilerine ve demokrasi güçlerine “yan yana durma” çağrısında bulundu. Bu tip saldırılara karşı, parti olarak demokratik siyasetteki bütün güçlerini kullanacaklarını belirten Sancar, yarın geniş bir heyet halinde Konya’ya gideceklerini söyledi ve bütün muhalefet partilerinin liderlerini Konya’ya davet etti.

“İktidarın nefret ve tahrik dili bu katliamın başlıca sorumlusudur”

Konuşmasının başında yedi Kürt yurttaşın hunharca katledildiğini ve ırkçı saldırıların en korkunç örneklerinden birinin yaşandığını belirten Sancar, “İktidarın nefret ve tahrik dili bu katliamın başlıca sorumlusudur. Bu iktidar uzun süredir HDP’yi, HDP üzerinden Kürtleri hedef gösteren nefret dilini yoğun bir şekilde kullanmakta ve katliam politikalarına zemin hazırlayacak açıklamalar yapmaktadır” dedi. 

“İktidarın küçük ortağının yaptığı açıklamayı hepimiz hatırlıyoruz”

İktidar ortaklarından Milliyetçi Hareket Partisi’ni (MHP) de isim vermeden eleştiren Sancar, “Bundan birkaç ay önce iktidarın küçük ortağının yaptığı açıklamayı hepimiz hatırlıyoruz. Bu dil ve bu politika bu ülkede ortak ve eşit yaşamı zehirleyen bir zihniyetin ürünüdür. Ortada bir kaos planı olduğunu Deniz Poyraz katledildiğinde de söylemiştik” diye konuştu.  

“HDP üzerinden Kürt halkına sistematik bir katliam politikası uygulanıyor”

İktidarın kendi içinde veya devletin çeşitli güçleri arasında devam eden çekişmelerin Kürt halkı üzerinden bir kaos planına dönüştürülmek istendiği konusunda uyarılarda bulunduklarını aktaran Sancar, hedefe HDP’nin konulduğunu ancak HDP üzerinden Kürt halkına yönelik sistematik bir katliam politikası uygulandığını savundu. Muhalefet partilerine de çağrı yapan Sancar, “HDP olarak bu ülkede yaşayan bütün halkların eşit yaşam haklarına sahip olmaları gerektiği için mücadelemizi her zeminde yürütüyoruz. İktidar bu saldırıların önüne geçecek tedbirleri almak yerine saldırıların zeminini güçlendirecek politikaları izlemeye devam etti. Bu saldırıların esas sorumlusu iktidardır. Ancak demokrasi güçleri ve muhalefet partilerinin de büyük bir sorumluluk altında olduğunu defalarca vurguladık” diye konuştu.

“Muhalefet partilerinden etkili ortak tutum gelmedi”

Yürütülen ciddi kaos planına karşı HDP’nin demokratik siyaset zemininde mücadelesini sürdürdüğünü vurgulayan Mithat Sancar sözlerine şöyle devam etti: “Ortak geleceğimizi tehdit eden bu zehirli politikalara karşı demokrasi güçlerinden, özellikle muhalefet partilerinden etkili ortak tutumun gelmediğini söylemek zorundayız.”

“Sadece kınama ve başsağlığı mesajları yetmez, yan yana durarak bu planları boşa çıkarmaya ihtiyaç var”

Muhalefete seslenerek “yan yana durma” çağrılarını tekrarlayan Sancar, daha etkili, kararlı ve inandırıcı bir ortak tavra ihtiyaç olduğunun altını çizdi. “Gelin bu katliamcı politikalara hep birlikte karşı çıkalım” diyen Sancar, Kürt halkına ise şu sözlerle hitap etti: “Kürt halkı asla yalnız değildir, Kürt halkı bu saldırılar karşısında korkacak, sinecek değildir. Bu halkın iradesini temsil eden parti olarak HDP, Kürt halkının eşit şartlarda bu ülkede yaşama imkanlarını koruyacak büyütecek güce ve kararlılığa sahiptir.”

“Bu saldırının arkasında münferit öfkeler arayanlar bu planların ortak sorumlusudur”

Konya’daki saldırının ırkçı bir temele dayandığını belirten Sancar, bu saldırıyı “münferit öfke” ya da “kişisel çekişme” olarak niteleyenlerin kaos planlarının ortak sorumlusu olduğunu söyledi. HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, “Bu saldırıların ırkçı bir temele dayandığını, iktidarın ayrımcı ve ırkçı politikalarından cesaret alıp beslendiğini gizlemeye kalkanlar iktidarın politikalarına ortak olmuş demektir. Bunlar münferit öfke ile açıklanacak olaylar değil. Sistematik bir planın adım adım hayata geçirilen vahşi uygulamalarıdır” dedi.

“Yarın Konya’da olacağız”

Yarın geniş bir heyet ile birlikte Konya’da olacaklarını açıklayan Mithat Sancar, bütün muhalefet partilerinin liderlerini de Konya’ya davet etti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.