Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çeşme salgın dinlemedi: Kısıtlamaların kalkmasıyla ilçeye 1 milyondan fazla turist geldi

Türkiye’nin en popüler turistik bölgelerinden İzmir’in Çeşme ilçesi, salgın nedeniyle kısıtlamalarla geçen bir buçuk yılın ardından tarihinin en kalabalık sezonlarından birini yaşıyor. Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran‘ın haziran ayında ilçede koronavirüs vakalarının sıfırlandığını açıklaması ve 1 Temmuz’dan itibaren de kısıtlamaların kalkmasıyla bölgede yoğunluk oldukça arttı. 2019 yılı içinde 666 bin 164 yerli turist, 142 bin 617 yabancı turist olmak üzere toplam 808 bin 781 kişinin geldiği Çeşme, bu yaz döneminde Belediye Başkanı Ekrem Oran’ın açıklamalarına göre bir milyon turisti ağırladı.  


“Yoğunluk yüzde 60 arttı”

Alaçatı’da konuştuğumuz restoran işletmecisi Borayhan Gülcü, yoğunluğun geçen yıllara göre yüzde 60 oranında arttığını belirtti: “İşe yetişemiyoruz, öyle bir sezon. Kuver sayımız ve kapasitemiz geçtiğimiz yıllara göre yüzde 60 arttı. Oldukça yoğun bir sezon geçiyor. Aşılamanın hızlanmış olması bu konuda en büyük etken.

Bir diğer restoran işletmecisi Melih Tekşen ise kalabalığın Alaçatı’ya yapılan yatırımların doğal bir sonucu olduğu görüşünde: “Alaçatı bu yoğunluğu aşağı yukarı dört-beş yıldır, her yıl daha fazla olmak üzere yaşıyor. Bu tamamen Alaçatı’ya yapılan yatırımların, yapılan arzın karşılığında oluşan talebin bir sonucu.

“Çeşme’nin salgına yaklaşımı oldukça doğruydu”

Çeşme’de salgınla mücadele sürecini ise Çeşme Turizm Derneği Başkanı Celal Bayraktaroğlu şöyle değerlendirdi: “Çeşme’nin salgına yaklaşımı oldukça doğruydu. Çok proaktif bir tavırla iletişim ağları kuruldu. Yerel yönetimler ve kamu kurumlarıyla temaslarımız ilk andan itibaren olumlu seyretti. Çalışanlarımızın bilinçlenmesini önemli ölçüde gerçekleştirdik. ‘Önce sağlık’ diyerek turizme yaklaşmaya çalıştık. Bazı kararların turizme iyi gelmediğini gördüğümüz de oldu. Örneği sosyal mesafenin kaybolduğu tarzda, genellikle eğlence odaklı işletmelerin maalesef özellikle gençlerde vakaları hızlandırdığını gördük ve sonrasında buralarda da tedbirler artırıldı.”

 “Çeşme altyapısı milyonları karşılayacak kadar iyi değil”

Bayraktaroğlu ayrıca, Çeşme’nin altyapısının bu yoğunluğu kaldıracak düzeyde olmadığını vurgulayarak, “Maalesef yazın çok ani yüklenmelerin olduğu zamanlarda altyapı sorunları yaşıyoruz. Elektrik, su kesintileri turizmcileri üzüyor. Çeşme altyapısı milyonları ağırlayacak kadar iyi değil” dedi.

“Alaçatı’nın dokusu bozuluyor”

Alaçatı Sanat ve Kültür Derneği Başkanı Ömer Ünal ise yoğunluğun Alaçatı’nın dokusunu bozduğu görüşünde: “Alaçatı’yı o bâkir olduğu zamanlardan bugünlere getirebilmek için çok mücadele verdik. Alaçatı’yı korumaya çalıştık. Ancak son yıllarda büyük bir kalabalık var. Her taraf küçük küçük meyhanelerle doldu. Bu işletmeler Alaçatı’nın konseptini bozuyor.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.