Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin’den televizyon yöneticilerine ültimatom: “Yangın görüntülerini vermeye devam ederseniz size ceza keseceğiz”

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin‘in özel hat üzerinden televizyon yöneticilerini tehdit ettiği öne sürüldü. Medyascope Ankara muhabiri Özgür Özdemir’e konuşan RTÜK Üyesi İlhan Taşçı, Şahin’in televizyon yöneticilerine “Yangın görüntülerini vermeye devam ederseniz size ceza keseceğiz” mesajı verdiğini söyledi. 

RTÜK’ün televizyon yöneticilerine gönderdiği mesaj

“Yangın görüntülerini vermeye devam ederseniz size ceza keseceğiz” 

Türkiye günlerdir Akdeniz ve Ege bölgelerini saran yangınlarla mücadele ederken RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin’in yayıncıları, acil durumlarda kullanılmak üzere oluşturulmuş özel hat üzerinden tehdit ettiği öne sürüldü. Medyascope’a konuşan RTÜK Üyesi İlhan Taşçı, RTÜK’ün acil durum hattından televizyonları tehdit ettiğini belirtti. Taşçı, “Bu mesaj, yayıncılarla RTÜK arasında bulunan hat üzerinden televizyon yöneticilerine gönderildi. Mesaj ise Türkiye’nin her yerinde yangınlar var ve bu yangın yerlerinin verilmemesi talimatı veriliyor; problem bu. Siz yangın görüntülerini vermeye devam ederseniz bugünden itibaren raporlamaya başlayacağız diyor. Bunun anlamı da şudur: Eğer bu görüntüleri verirseniz, rapora bağlayıp ceza keseceğiz size diyor” dedi. 

RTÜK: Yayın ilkelerini hiçe sayanlara en ağır müeyyidelerin uygulanması kaçınılmaz hale gelecektir 

RTÜK Başkanlığı imzasıyla kurumlara gönderilen uyarı yazısında kurumların nelere uyması gerektiğine dikkat çekilirken, sert uyarılarda da bulunularak şöyle denildi: 

“Bugün itibariyle RTÜK uzmanları tarafından cezai yaptırıma esas oluşturulması amacıyla raporlama çalışmasına başlanılmıştır. Bu minvalde orman yangınlarıyla ilgili yapılan yayınların 6112 sayılı Kanun’da yer alan yayın ilkeleri doğrultusunda gerçekleştirilmesi, tereddütler halinde İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı ile temasta olunması son derece önemlidir. Aksi takdirde söz konusu yayın ilkelerini hiçe sayan medya hizmet sağlayıcıları en ağır müeyyidelerin uygulanması kaçınılmaz hale gelecektir.” 

RTÜK, yaptığı açıklamada, yayınlarla ilgili tereddütler oluşması durumunda bu hat üzerinden temasa geçilmesini de istedi.

“Bu mesajın yasal altyapısı yok ve sansür içeriyor” 

RTÜK Başkanı Şahin’in televizyon yöneticilerine gönderdiği mesajın yasal altyapısını olmadığını belirten Taşçı, “Yangın göstermeden nasıl haberi ekrana verirsiniz?” diye sordu. Şahin’e tepki gösteren Taşçı şöyle konuştu: 

“Bu durumun yasal altyapısı yok. Bu yazıyı göndermek yasaya göre suç zaten. Neden suç çünkü RTÜK’ün özel yasası yayına kadarki bütün aşamaların dışındadır. Yasaya göre RTÜK’ün görevi yayın yapıldıktan sonra başlar, yani denetleme görevi yayın yapıldıktan sonra başlar. Yoksa yayının hazırlık aşamasında RTÜK’ün müdahale etmesi, karışması veya buna ilişkin talimat vermesi 6112 sayılı RTÜK yasasına aykırıdır. Çünkü diğer türlü yayınlamayın demek, doğrudan sansür demektir. Çünkü bir yayıncının, televizyon kanalının hangi görüntüyü kullanacağı bir de o görüntülerin içeriği bellidir, hani siz parçalanmış bir cesedi zaten gösteremezsiniz. Ama söz konusu olarak ve bütün Türkiye’yi etkisi altına almış bir yangın varsa ve siz yangını göstermeden nasıl o haberi ekrana verirsiniz. Bu işin doğasına aykırı. Türkiye’de bir yangın felaketi ile topyekûn mücadele ediyor ve böylesi bir felaketle karşılaştığını kimse yalanlayamaz. Buna RTÜK başkanı da dahil. Zaten yok demiyor diyor ki, yangını göstermeyin diyor. Bu ne demektir halktan gerçeğin gizlenmesi demektir, bu yayıncılara sansür getirmektir.” 

“Bu bir suçtur” 

RTÜK’ün televizyon yöneticilerine gönderdiği mesajın suç olduğunun altını çizen Taşçı, “Peki yayıncı, kamerayı yanmayan bölgelere çevirdiği zaman yangınlar sönmüş mü oluyor? Ya da yangının varlığının gerçeği ortadan mı kalkıyor? Hayır. Bu doğrudan doğruya bir acziyetin ifadesidir. Bu suçtur çünkü yayın daha başlamamış, nasıl yayın yapılacağına RTÜK başkanı karar veriyor” dedi. 

“Yangın haberi okunurken Ebubekir Şahin’in görüntüsü ekrana yansıtılsın” 

RTÜK Başkanı Şahin’e tepki gösteren İlhan Taşçı, televizyon yöneticilerine gönderilen mesajı üst kurulun gündemine getireceğini belirtti ve şunları söyledi: 

“Necefli maşrapa mı gösterecekler. Ya da, bence şöyle olabilir yangın görüntüsü yerine yangın haberini okurken spikerler Ebubekir Şahin’in görüntüsünü yansıtsın televizyona. Yasal olarak, konumum itibariyle benim başlatabileceğim hiçbir şey yok. Ben konuyu kamuoyunun dikkatine sunuyorum. Tabii ki bunu üst kurul gündeminde yarın tartışacağım, meseleyi gündeme getireceğim. Ama mesele şudur, bir anayasal suç işleniyor burada. Halkın haber alma özgürlüğünün önüne geçiyor RTÜK ve bunun yasal bir dayanağı yok. Yasalarda olmayan bir yetkiyi RTÜK Başkanı da dahil hiç kimse kullanılamaz. Çünkü o zaman hukuk devleti olmaz.” 

Necefli maşrapa nedir?

TRT’nin tek kanallı ve siyah-beyaz olduğu dönemlerde, yayınlarda filmler kullanılırdı. Bu dönemde kullanılan tüm cihazlar lambalı sistemle çalıştığı için bu lambalar ısındığında sık sık filmler kopar ve yayın kesilirdi. Yayın kesilme anlarında ekranlara necefli maşrapa görüntüsü verilir, resmin yanına “Lütfen bekleyiniz” yazılırdı. 

Necefli maşrapa

Acil durum hattı nedir

Taşcı, acil durum hattı konusunda da şu bilgiyi verdi: “Yayıncılarla RTÜK arasında acil durumlarda kullanılmak üzere oluşturulmuş bir acil durum hattı vardır. Bu hat olması gereken bir hattır çünkü bazen tek tek yayıncılarla iletişim kurulmaz. Pek çok farklı acil özel konular olabilir. Bu bazen kamu güvenliği, toplum sağlığı ilgili olabilir. Bu hat konular için kullanılıyor.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler