Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Süper Lig’e doğru (8) – Galatasaray: Üç sezonluk yapılanmanın ayak sesleri

Geçen sezon ligi kaçıncı sırada bitirdi: 2

Medyascope’a göre sıralama tahmini: 2

Avrupa bahis sitelerine göre 2021-2022 sezonunda şampiyon olma ihtimali: 3,50/1

Galatasaray’da değişim rüzgarları

Süper Lig’de 2021-2022 sezonu, 13 Ağustos Cuma günü oynanacak Beşiktaş-Çaykur Rizespor karşılaşması ile başlayacak. Yeni sezonun başlamasına kısa bir süre kala takımların da son durumları netleşmeye başladı. Finansal Fair Play’in (FFP) kalkması ile birlikte transfer politikasında köklü bir değişikliğe giden Galatasaray’da Fatih Terim, üç sezonluk bir planlarının olduğunun altını her konuşmasında çiziyor. Kadrosuna bu amaca uygun takviyeler yapmaya devam eden Cimbom’un 2021-2022 sezonu öncesi son durumunu, Medyascope’tan Kubilayhan Kavrazlı derledi.

Berkan Kutlu

Galatasaray, transferde genç isimlere yöneldi

Galatasaray’da başkanlık görevine gelen Burak Elmas, 2017-2018 sezonundan bu yana takımın başında olan Fatih Terim ile üç yıllık sözleşme imzalayarak ilk icraatını gerçekleştirdi. Sarı-Kırmızılı ekip ile dördüncü döneminde iki şampiyonluk yaşayan Terim, son iki sezonda ise mutlu sona ulaşmayı başaramadı.

Galatasaray, Beşiktaş’a iki gol averaj ile 2020-2021 sezonunda şampiyonluğu kaybetti. Öte yandan uzun senelerdir Finansal Fair Play’in (FFP) yaşattığı problemler ile uğraşan Galatasaray, 2021-2022 sezonu itibarıyla bu sorununu atlattı. FFP’nin kalkması ile transfer politikasında değişikliğe giden Cimbom, kiralık oyuncular yerine bonservisli oyunculara yönelerek takımın geleceğini sağlam temeller üzerine kurma amacında.

Galatasaray, bonservisini aldığı oyuncuların ise genç olmasına özen gösteriyor. Konuşmalarında üç senelik bir yapılanma olacağının altını çizen Fatih Terim, bu amaç doğrultusunda kadrosunu şekillendirmeye devam ediyor. Galatasaray, şu ana kadar Alexandru Cicaldau, Sacha Boey, Alpaslan Öztürk, Aytaç Kara, Patrick van Aanholt, Barış Alper Yılmaz ve Berkan Kutlu transferlerini gerçekleştirdi. Sarı-Kırmızılı ekip, bu transferlere toplam 13 milyon € bonservis bedeli öderken transfer edilen oyuncuların yaş ortalaması ise 23 oldu. Sarı-kırmızılılarda Metehan Mertöz, Jimmy Durmaz, Şener Özbayraklı ve Emirhan Civelek ile yollar ayrıldı.

Galatasaray’dan sezona sancılı başlangıç

2020-2021 sezonunu Beşiktaş’ın arkasında ikinci sırada tamamlayan Galatasaray, sezon boyunca rakip fileleri toplam 80 kez sarsarken kalesinde ise 36 gol gördü. 17 maçta kalesini gole kapatan Cimbom, ligde en az gol gören takımı olmayı başardı. Ancak Galatasaray’ın iç saha performansı şampiyonluğun kaybedilmesindeki en büyük sebeplerden biriydi. Terim’in öğrencileri, sahasında oynadığı 20 karşılaşmanın 12’sini kazanabildi ve sekiz karşılaşmada puan kaybetti.

Yaptığı transferler ile yeni sezona şampiyonluk parolası ile giren Galatasaray, Avrupa macerasına erken başladı. UEFA Şampiyonlar Ligi ikinci turunda PSV Eindhoven ile eşleşen Cimbom, her iki maçta da rakibine boyun eğerek Avrupa’nın bir numaralı organizasyonuna veda etti. Galatasaray, PSV ile oynadığı iki maçta toplam yedi gol yiyerek taraftarlarını hayal kırıklığına uğrattı.

UEFA Şampiyonlar Ligi’nden elenen sarı-kırmızılı ekip, yoluna ise UEFA Avrupa Ligi Play-Off’larında devam ediyor. Bu aşamada İskoçya’nın St. Johnstone ekibi ile eşleşen Galatasaray, sahasında oynadığı ilk karşılaşmada avantajlı skoru elde etmeyi başaramadı. Cimbom, Fernando Muslera’nın kırmızı kart gördüğü karşılaşmada rakibi ile 1-1 berabere kaldı. Galatasaray’ın mücadeledeki tek golünü, yeni transfer Sacha Boey kaydetti. Fatih Terim’in öğrencileri, 12 Ağustos Perşembe günü İskoçya’da turu geçmenin yollarını arayacak. 

Alexandru Cicaldau

Galatasaray’ın 2021-2022 sezonu öncesi öne çıkan isimleri

2021-2022 sezonunda kadroda önemli değişikliklere giden Galatasaray’da yeni transferler Alexandru Cicaldau, Sacha Boey, Alpaslan Öztürk, Aytaç Kara, Patrick van Aanholt, Barış Alper Yılmaz ve Berkan Kutlu’nun göstereceği performans merak konusu. Özellikle Cicaldau’ya büyük yatırım yapan Cimbom, oyuncudan hücum anlamında çok şey bekliyor. Rumen orta saha geçen sezon Universitatea Craiova forması altında 43 karşılaşmada forma giydi. Cicaladu, bu maçlarda 12 gol ve üç asistlik performansı ile parlamayı başardı. Aytemiz Alanyaspor’da büyük bir çıkışa imza atan Berkan Kutlu ise orta sahada iki yönlü oyunu ile sarı-kırmızılı ekibe güç katacak.

Galatasaray’ın hücum hattında ise şüphesiz Kerem Aktürkoğlu ve Mostafa Mohammed, taraftarların yeni sezonda en çok ümit beslediği isimler. Geçen sezon gösterdiği performans ile milli takıma yükselen Kerem, EURO 2020’nin aday kadrosunda da kendisine yer bulmayı başarmıştı. Galatasaray’a 2020-2021 sezonunun devre arasında gelen Mohammed, sezonu dokuz gol kaydederek noktalamıştı.

Galatasaray taraftarı takımlarını çok özledi

Koronavirüs salgını nedeniyle takımlarından uzak kalan Galatasaray taraftarı, 1 Aralık 2018 tarihinde önemli bir dünya rekorunun altına imza atmıştı. Beşiktaş maçı öncesi taraftara açık antrenmana 40 bin 541 biletli seyircinin gelmiş ve bu bir dünya rekoru olarak kayıtlara geçmişti. 

Galatasaray’ın Süper Lig’de son beş yıldaki lig sıralamaları:

2020-2021: 2

2019-2020: 6

2018-2019: 1

2017-2018: 1

2016-2017: 4

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.