Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılmasının ardından en az 99 kadın öldürüldü, 85 kadın şüpheli bir şekilde hayatını kaybetti

Türkiye, kamuoyunda “İstanbul Sözleşmesi” olarak bilinen “Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi”nden 20 Mart’ta gece yarısı yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile çıktı. 1 Temmuz’da yürürlükten kalkan sözleşme, imzalandığı ve yürürlüğe girdiği günden bu yana siyasetin gündemindeydi. Sözleşmenin feshedildiği tarihten bu yana kadın cinayetlerindeki artışı sizler için inceledik. 

İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesinden sonra en az 99 kadın öldürüldü

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun (KCDP) verilerine göre Türkiye, İstanbul Sözleşmesi’nden çekildikten sonra en az 99 kadın, erkekler tarafından katledildi. Martta 28, nisanda 16, mayısta 17, haziranda 18 kadın, temmuzda ise 20 kadın öldürüldü. En çok kadın cinayetinin sözleşmenin feshedildiği mart ayında işlenmesi dikkat çekti.

85 kadın şüpheli şekilde hayatını kaybetti 

İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesinin ardından en az 85 kadın da şüpheli bir şekilde hayatını kaybetti. KCDP’den Melek Önder, Mart 2021’de yaptığımız söyleşide, 2020 yılından sonra şüpheli ölümlerde artış olduğunu belirtmiş ve “Biz artık kadın cinayetleri verilerini açıklamak istemiyoruz, biz kadınların ölmediği bir ülke istiyoruz” demişti. 

Sokağa çıkma yasaklarında 133 kadın öldürüldü

Türkiye’de ilk koronavirüs vakası 11 Mart 2020’de görüldü. Hemen ardından da sokağa çıkma yasağı uygulamaları başladı. Bu dönemde kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetleri de arttı. Sokağa çıkma yasaklarının uygulandığı Mart 2020’den Temmuz 2020’ye kadar 133 kadın, erkekler tarafından katledildi. Kadın örgütleri ve aktivistler, bu duruma dikkat çekerek iktidarı önlem almaya çağırdı. İktidarın İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmeyi tercih etmesi, kadın örgütlerinin tepkisini çekti.

Kadınlar en çok evlerinde öldürüldü

İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesinden sonra katledilen 99 kadının 60’ı evlerinde öldürüldü. Martta 18, nisanda yedi, mayısta, haziranda dokuz, temmuzda ise 16 kadın evinde katledildi.

Kapak fotoğrafı: Sedat Elbasan

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.