Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İngiltere kraliyet ailesine cinsel taciz darbesi: Epstein davasının şikayetçilerinden Virginia Roberts Giuffre, Prens Andrew’a cinsel taciz suçlamasıyla dava açtı

Cinsel taciz, tecavüz ve pedofili suçlarından mahkum olan, “Korkunç zengin” lakaplı ABD’li milyarder Jeffrey Epstein’ı suçlayan isimlerden Virginia Roberts Giuffre, İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth’in oğlu Prens Andrew’a, kendisini 17 yaşındayken birden fazla kez cinsel istismara maruz bıraktığını söyleyerek dava açtı.

Cinsel taciz, tecavüz ve pedofili suçlusu Jeffrey Epstein’ın istismarına maruz kalan kadınlardan Virginia Roberts Giuffre, İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth’in oğlu Prens Andrew’un cinsel tacizine de maruz kaldığını iddia etti. Giuffre dün (9 Ağustos), Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) New York eyaletindeki federal mahkemede Prens Andrew’a dava açtı.

Giuffre, 2001 yılında Epstein tarafından Londra’ya götürüldüğünü ve Epstein’in kız arkadaşı Ghislaine Maxwell’in Londra’daki evinde Prens Andrew ile ilişkiye zorlandığını öne sürdü. Prens Andrew’un kendisini, Epstein’in New York eyaletindeki ve Britanya’nın Virjin Adaları’ndaki mülklerinde de cinsel istismara maruz bıraktığını iddia eden Giuffre, o sırada 17 yaşında olduğunu anlattı. Giuffre, cinsel tacizlerin 2002 yılında da devam ettiğini belirtti.

Virginia Roberts Giuffre

Giuffre’nin avukatı David Boies, 2019’da yürürlüğe giren New York Çocuk Mağdurlar Yasası’nın cinsel taciz mağdurlarının zamanaşımı engeli olmadan faile dava açabilmelerini mümkün kıldığını hatırlatarak, “Virginia, zengin ve güçlü insanların geçmişteki eylemlerinin sorumluluğundan kaçmasına, bu yasayı kullanarak karşı çıkıyor” dedi.

Tazminat isteğiyle açılan davada, Prens Andrew’un cinsel ilişkiye zorladığı Giuffre’nin o dönemde 18 yaşından küçük olduğunu bildiği vurgulandı. Dava dilekçesinde Giuffre’nin maruz bırakıldığı cinsel istismardan dolayı hâlâ duygusal ve psikolojik olarak zarar gördüğünün ve “ABD’de başkan ya da prens olsun, hiç kimsenin, yasalardan daha üstün olmadığının” altı çizildi.

Dava için sunulan belgelerde, “20 yıl önce Prens Andrew’un serveti, gücü, konumu ve bağlantıları, korkmuş ve savunmasız bir çocuğu, onu koruyacak kimse olmayan bir yerde taciz edebilmesine sebep oldu. Yaşananlardan o korkmuş ve savunmasız çocuğu sorumlu tutmanın vakti geçti. Şimdi olanların hesabı failden sorulmalıdır” ifadelerine yer verildi.

Prens Andrew daha önce iddiaları reddetmişti

Prens Andrew’a bu iddialar, 2019 yılında BBC’de katıldığı Newsnight programında sorulmuştu. York Dükü Prens Andrew o zaman da iddiaları reddetmiş, Giuffre’yle cinsel ilişkiye girmediğini söylemiş ve “Bu hanımefendiyle görüştüğümü hatırlamıyorum. Kesinlikle böyle bir şey yok” diye eklemişti. Giuffre ise “Prens ne yaşandığını gayet iyi biliyor ama yalan söylüyor” demişti.

“Prens Andrew ve ailesi tarafından daha fazla saldırıya maruz kalacağımı biliyorum”

Giuffre, Prens Andrew’a dava açmasının ardından, “Güçlüler ve zenginler, eylemlerinden sorumlu tutulmaktan muaf değildir. Umarım diğer mağdurlar da sessizce ve korku içinde yaşamamanın mümkün olduğunu görürler” dedi. Prens Andrew’a dava açmaya karar vermesinin kendisi için de zor bir karar olduğunu söyleyen Giuffre, “Bu davanın beni, Prens Andrew ve ailesi tarafından daha fazla saldırıya maruz bırakacağını biliyorum ama bunu yapmam gerekiyordu” diye konuştu.

Ne olmuştu?

Epstein, 2019 yılında reşit olmayan kız çocuklarıyla cinsel ilişkiye girmek ve geniş çaplı bir fuhuş şebekesi kurmakla suçlanarak hapse atılmıştı. 10 Ağustos 2019’da New York’ta tutulduğu cezaevinde ölü bulunan Epstein’ın intihar ettiği ortaya çıkmıştı. Bu olayın ardından Prens Andrew, Epstein ile arkadaşlığının İngiltere kraliyet ailesinin çalışmalarına zarar verdiğini söylemiş ve aile üyesi olarak üstlendiği görevleri bıraktığını açıklamıştı.

Prens Andrew ve Jeffrey Epstein

Epstein’ın kız arkadaşı ve Prens Andrew’un yakın arkadaşı Ghislaine Maxwell de birçok ilişkiye aracılık etmekle suçlanıyor. Maxwell’in bir sonraki duruşmasının gelecek kasım ayında görülmesi bekleniyor.

Kaynak: The Guardian

Derleyen: İlayda Öykü Biberoğlu

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.