Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünya, sıcak hava dalgasıyla mücadele ediyor: Avrupa’da şimdiye kadar görülen en yüksek sıcaklık rekoru Sicilya’da kırıldı

Dünyanın dört bir yanında sıcak hava dalgasının etkileri görülmeye devam ediyor. Avrupa’da şimdiye kadar görülen en yüksek sıcaklık rekoru 48,8 derece ile Sicilya’da kaydedildi. Avrupa, Akdeniz, Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Kanada ve Rusya’nın farklı bölgelerinde etkisini sürdüren sıcak hava dalgası, dünya genelinde orman yangınlarına neden oluyor. Orman yangınları ve sel felaketleri birçok ülkeyi derinden sarsmış durumda. Cezayir’de çıkan orman yangınlarında şimdiye kadar en az 65 kişi hayatını kaybederken, bu kişilerin 28’inin asker olduğu bildirildi.

Avrupa tarihindeki en yüksek sıcaklık, ülkeyi kasıp kavuran bir sıcak hava dalgasının etkisi altındaki İtalya’da kaydedildi. Sicilya’nın Siraküza kentinde sıcaklık 48,8 dereceye ulaştı.

İskoç meteorolog Scott Duncan sosyal medya hesabından paylaştığı mesajda, “Avrupa, yazılı tarihindeki en yüksek sıcaklığına tanık oldu” diyerek şaşkınlığını dile getirdi.

İtalya’da kaydedilen bu sıcaklık, Dünya Meteoroloji Örgütü tarafından doğrulanması halinde, 1977 yılında Atina’da tespit edilen 48 derecelik hava sıcaklığı rekorunu kıracak.

Akdeniz’deki birçok ülkede orman yangınları şiddetini sürdürürken, İtalya’da hükümet olağanüstü hal ilan etti. 

İngiltere’de bulunan hava tahmin şirketi Metdesk’te çalışan meteorolog Trevor Mitchell, “Sicilya son birkaç gündür sıcak hava dalgası yaşıyor. Siraküza’nın batısındaki dağların dibindeki fön etkisinin (bir dağın bir tarafındaki ıslak, soğuk koşullardan diğer taraftaki daha sıcak, daha kuru koşullara geçiş) gözlemlenen 48,8 derecelik hava sıcaklığının oluşmasına yardımcı olması muhtemeldir” açıklamasında bulundu.

İtalya’ya ek olarak, Kanada, ABD’nin batısı, Finlandiya, Estonya, Türkiye ve Rusya’da da sıcaklık rekorları kırılırken, Almanya ve Çin’in bazı bölgelerinde eşi benzeri görülmemiş sel baskınları yaşandı. Diğer yandan, dünyanın en büyük ormanlık alanına sahip Sibirya’da rekor düzeyde orman yangını yaşanıyor.

Kopernik Atmosfer İzleme Servisi’nde görev yapan Mark Parrington, Rusya’nın Yakutistan bölgesindeki orman yangınlarının, bu yıl 208 megaton karbon salarak geçen yılın rekorunu neredeyse ikiye katladığını söyledi.

İklimbilimciler uzun zamandır araçlardan ve fabrikalardan fosil yakıt emisyonlarının, bundan sonraki süreçte de aşırı hava koşullarına yol açacağı konusunda hemfikir.

Birleşmiş Milletler’e (BM) bağlı Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin pazartesi günü (9 Ağustos) yayımladığı son raporu, iklim değişikliğinden kaynaklı aşırı hava koşullarının kesin ve geri döndürülemez olduğunu ancak hükümetlerin hızlı hareket etmesi halinde etkilerin azaltılabileceğini vurguladı.

Yunanistan ve İtalya orman yangınlarıyla mücadeleye devam ediyor

Yunanistan’da orman yangınlarının dokuzuncu gününde yangın söndürme işlemleri devam ediyor. Son 30-40 yıldaki en ciddi sıcak hava dalgasının pençesinde olan ülkede, Mora Yarımadası’ndaki yaklaşık 20 köy tahliye edildi. İlk olimpiyat oyunlarının düzenlendiği antik kent Olimpiya ise orman yangınlarının neden olduğu tehlikeyi atlatmayı başardı.

Öte yandan, ülkenin en büyük ikinci adası olan Evia’da (Eğriboz) da orman yangınlarına müdahale devam ediyor. 

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, 2021 yazını “kabus gibi bir yaz” olarak nitelendirirken, Yunanistan’ı kasıp kavuran 500’den fazla orman yangınından bazılarıyla mücadelede başarısız olduğu için özür diledi.

Güney İtalya’da, sıcaklıklar 40 derecenin üzerine çıkarak rekor kırdı. Sıcak rüzgarlar alevleri körüklerken, çıkan orman yangınları binlerce dönüm araziyi harap etti.

İtalya’daki itfaiyeciler, son 12 saatte 528 yangına müdahale edildiğini ve bunların 230’unun Sicilya’da olduğunu ifade ederken, bölgede durumun kontrol altına alındığını bildirdi. Sicilya’da aynı zamanda 84 ekibin iş başında olduğu açıklanırken, son 12 saatte Calabria’da 100 yangına müdahale edildiği bildirildi. 

Calabria Belediye Başkanı Giuseppe Falcomata, 76 yaşındaki bir adamın evini alevler sarmasının ardından hayatını kaybetmesi üzerine “Tarihimizi kaybediyoruz, kimliğimiz kül oluyor, ruhumuz yanıyor” diyerek üzüntüsünü dile getirdi.

Yerel basında çıkan haberlere göre, Catania kenti yakınlarında 30 yaşındaki bir adam alevleri söndürmek için su taşırken traktörünün devrilmesi sonucu hayatını kaybetti.

Cezayir’de hayatını kaybedenlerin sayısı 65’e yükseldi

Cezayir hükümeti, ülkenin kuzeyindeki ormanlık alanları kül eden ve 28’i asker olmak üzere en az 65 kişiyi öldüren yangınlarla mücadeleye yardım etmek için orduyu görevlendirdi.

Çıkan orman yangınlarından en çok etkilenen yer, Kabiliye’deki Tizi Vizu vilayeti oldu. Bölgede birçok aile otellere ve üniversite yurtlarına sığınırken, çok sayıda evin yandığı bildirildi.

Başbakanlık’tan yapılan açıklamada, Cezayir’in Avrupa Birliği (AB) ile Yunanistan’da son zamanlarda çıkan orman yangınlarına karşı mücadelede görev alan iki su bombardıman uçağının kiralanması konusunda anlaşmaya vardığı belirtildi.

Öte yandan Cezayir Cumhurbaşkanı Abdülmecid Tebbun, meydana gelen orman yangınlarında hayatını kaybedenler için üç günlük ulusal yas ilan etti.

Kaynak: The GuardianReutersAlgeria Press Service

Derleyen: Gökalp Badak

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.