Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

HDP milletvekilleri Ömer Faruk Gergerlioğlu ve Serpil Kemalbay, İzmir’de KHK ile işlerinden ihraç edilenlerle buluştu: “Türkiye’nin ana meselesi insan hakları ihlalleridir”

15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminin ardından ilan edilen olağanüstü hâl (OHAL) kapsamında çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile işlerinden ihraç edilen birçok kişinin haklarını yeniden kazanma çabası sürüyor. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, kamuoyunda “KHK’lılar” olarak bilinen kişilerin haklarını arama çalışmalarının ön planındaki isimlerden biri, kendisi de 6 Ocak 2017 tarihinde, 679 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile memurluktan ihraç edildi. Gergerlioğlu bugün (12 Ağustos), İzmir’in Karşıyaka ilçesinde KHK ile işlerinden ihraç edilen kişilerle buluştu. Toplantıya HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay da katıldı.

“Türkiye’nin ana meselesi insan hakları ihlalleridir”

Gergerlioğlu toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye’deki hak ihlallerine değinerek şunları söyledi: “Türkiye’de neredeyse bir politik kırım aracına dönüşmüş olan KHK ile mücadele devam ediyor. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde birçok insan hakları ihlallerini gündeme getirdiğimiz gibi KHK’lar ile gelen hak ihlallerini de gündeme getiriyoruz. Beş yıldan beri KHK’lılara nasıl bir muamele yapıldığını anlatmaya çalışıyoruz. Sadece KHK ile ilgili değil, iktidarın insan hakları ihlallerinden dolayı birçok alanda vahim gelişmeler yaşanıyor. Dün gece de Ankara-Altındağ’da hukuksuzlukların ülkeyi nereye götürebileceğini izledik. Toplumun bir kısmı belki anlamıyor ama bu hukuksuzlar, işte ülkeyi bugün bir iç savaşın eşiğine getirmiş durumda. Hiç kimse bize, bir takım siyasi gerekçeleri mazeret olarak sunmasın. Türkiye’nin ana meselesi insan hakları ihlalleridir. Bu ülkede siyasi bahanelerle insan hakları ihlalleri yapılmaktadır.

“Mücadele etmezsek mağduriyetler büyüyecek”

Yargıtay kararı ile milletvekilliğinin düşürülmesine değinen Gergerlioğlu, “Biz Meclis’te de hepinizin bildiği süreçleri yaşadık. HDP olarak hedefe konmuş durumdayız. Hızlıca alınmış bir Yargıtay kararı sonrasında vekilliğimiz düşürüldü ve buna karşı bir direniş gerçekleştirdik, hukuksuzluğa boyun eğmedik ve bir sivil itaatsizlik gerçekleştirdik. Anarşi çıkarmadık ama sivil itaatsizlik hakkımızı kullandık ve bu duruşumuzdan sonra toplumun vicdanı uyandı ve bu mücadele başarıya ulaştı. Zaten hapse gireceğimiz kesinleştiği anda biz ‘Kazandık’ dedik. Türkiye’de insan hakları ihlallerini gündeme getirdiğimiz için bunları yaptılar. Zaten bize her türlü belden aşağı vuruşu gerçekleştirmek için fırsat kolluyorlardı” dedi.

Gergerlioğlu sözlerine şöyle devam etti: “Şu anda KHK ile mücadele beşinci yılını bulmuş durumda. Yüzde 90’ımız haklarına kavuşamadı. 8 bine yakın akademisyen devre dışı bırakılmış durumda. KHK uygulamalarının bu ülkenin beynine sıkılmış bir kurşun olduğunu çok iyi biliyoruz. Şu anda iktidar, ‘Ben istediğimi yaparım, KHK rejimi kurarım, binlerce kişiyi KHK ile işten atarım, aç, sefil ölmesi için elimden geleni yaparım’ diyor. Görünen odur ki eğer bizler yoğun bir mücadele sergilemezsek bu beş yıldır süren KHK hak ihlallerinin oluşturduğu mağduriyetler büyüyecektir.”

“İktidar, ahlaki olarak da çürümüş durumda”

HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay da “El ele tutuşarak güzel günlere çıkacağımızdan eminim” diyerek birlik olma çağrısında bulundu:

15 Temmuz sonrası tarihimizde gördüğümüz darbelerin sonuçlarına rahmet okutur sonuçların yaşandığı bir dönem. KHK’lar ile işlerinden edilen insanlar ayakta kaldılar, direniyorlar, mücadele ediyorlar. HDP olarak bu mücadelenin yanında olduğumuzu söylemek istiyorum. Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun Meclis’te başına gelenlerin KHK’lıların başına gelenlerden farkı yoktu. Gerçekten direnmeden nefes almanın mümkün olmadığı bir ülkede yaşıyoruz. Ancak direnerek de kazanıldığını Gergerlioğlu’nun mücadelesinde gördük. Kendimize güvenimiz sonsuz çünkü iktidar ahlaki olarak da çürümüş durumda. Bunu her gün ortaya saçılanlarla görüyoruz. HDP’ye yapılanlar, KHK’lılara yapılanlar, emekçilere yapılanlar, hepimiz benzer sorunları yaşıyoruz. İktidarın desteklediği sermaye grubunun çıkarlarını bütün emekçi sınıfların haklarının üzerinde görüyorlar. Ben, bu direnişlerin birleşmesi gerektiğini düşünüyorum. El ele tutuşarak güzel günlere çıkacağımızdan eminim.” 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.