Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Milas yangınının ardından – Çökertme ve Türkevleri’nden izlenimler: “Korku dolu günler yaşıyoruz”

Haber: Sema Kızılarslan & İbrahim Yayan

Kamera: Sedat Elbasan & İbrahim Yayan

Kurgu: İbrahim Yayan

Muğla’nın Milas ilçesini sarsan, son yılların en büyük yangınları büyük ölçüde kontrol altına alındı. İki haftadır devam eden Köyceğiz yangını da söndürüldü. İlk belirlemelere göre felakette yaklaşık 16 bin hektarlık ormanlık alan yok oldu. Medyascope‘tan Sema Kızılarslan ve İbrahim Yayan, Çökertme ve Türkevleri’nde felaketten etkilenen vatandaşlarla konuştu. Köylerde travma ve korku devam ediyor.

Çökertme ve Türkevleri, alevlerin en çok zarar verdiği mahalleler. Ormanlık alanda başlayıp, hızla sahil şeridine sıçrayan alevler kısa sürede Çökertme’nin merkezini sardı. Birçok ev ve işyeri zarar gördü. Bölgedeki insanlar çaresizce yangın söndürme ekiplerinin gelmesini bekledi. Yangın, bu mahallelerde sadece maddi değil, manevi zarara da sebep oldu. Afeti yaşayanlar, korkularını hâlâ üzerlerinden atabilmiş değil. Konuştuğumuz köylüler arasında yangının bilinçli çıkarıldığını düşünenler de var. Marketi ve evi yanmış bir kadın, bizimle konuşurken, o günü hatırlayınca, gözyaşlarını tutamadı.

Günlerce yangınla mücadele eden Çökertmeliler, felaket sırasında yalnız bırakıldıklarını düşünüyor. Çoğu görevlinin geri çekildiğini, köylülerin ateşi söndürmek için tek başlarına uğraştıklarını anlatıyorlar. Zeytin, buranın da en büyük geçim kaynağı. Yangından geriye ise kül olan zeytinlikler, ormanlar ve is kokusu kalmış. Köylüler, yaralarını sarmaya çalışıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.