Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Furkan Vakfı üyelerine polis müdahalesi – Semra Kuytul anlatıyor: “Eğemedikleri boynu, ezme çabası”

Furkan Vakfı’nın dün (20 Mart) Adana-Seyhan’da düzenlediği eyleme polis müdahale etti. Cop, biber gazı ve plastik mermilerle özellikle kadın ve çocuklara çok sert müdahalelerde bulunuldu. Furkan Vakfı Kurucusu Alparslan Kuytul’un eşi Semra Kuytul, yaşananları Medyascope’tan Sema Kızılarslan’a anlattı. 

Furkan Vakfı üyeleri, tutuklu bulunan sekiz vakıf üyesi için dün Adana-Seyhan’da eylemdeydi. Polisin biber gazlı, plastik mermili müdahalesinde hem kadınlar hem de çocuklar yaralandı ve gazdan etkilendi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Tüm tahrik, hakaret ve istismara rağmen orantısız güç uygulamak, bizim yöntemimiz olmamalı idi. Adana Valiliğimizce gerekli soruşturma başlatılmıştır” açıklamasında bulundu.

“Eğemedikleri boynu, ezme çabası”

Semra Kuytul, polisin Furkan Vakfı üyelerine sert müdahalesini Medyascope’ta anlattı. “Bizi toplumdan silmeye çalışıyorlar” diyen Kuytul, şöyle konuştu: 

“Yanlışa yanlış dediğimiz için susturmaya çalışıyorlar. Bize kumpas kurmaya kalktılar. Şu anda sekiz kardeşimiz bu kumpas meselesi sebebiyle tutuklu. O kumpas ve arkadaşlarımızı içerde tutmalarının en büyük sebebi Furkan Vakfı’nı suç örgütü kapsamına girdirebilmek. O yüzden arkadaşlarımızı hapishanede tutmaya devam ediyorlar. Yedi ay geçti üzerinden, haklarında bir iddianame de hazırlanmadı. Hiçbir tutuklama gerekçesi olmaksızın hukuksuzca içeride tutuluyorlar. Bilirkişi raporları çıktı, kendi iddialarının aleyhine, bizim lehimize. Bunları da dikkate almadılar. Bizi diskalifiye etmeye, toplumdan silmeye, sesimizi kesmeye çalışıyorlar. Eğemedikleri boynu, ezme çabası bu.”

“AKP ile hiçbir zaman yakınlığımız olmadı”

Kuytul, en başından beri AKP ile bir yakınlıkları olmadığını belirtti. AKP’yi ilk kurulduğu yıllardan beri en sert şekilde eleştirdiklerini söyleyen Kuytul, şöyle devam etti:

“AKP iktidara gelirken İslami kesimi sanki koruyacak ya da önlerini açacakmış gibi söylemlerde bulunmasını tamamen seçim vadi olarak görüyoruz ve tutulmadı bu sözler. Sadece birtakım kesimlere yaklaşmak suretiyle onların oylarını devşirme olayı bu. Bizim en başından beri AKP ile hiçbir zaman yakınlığımız olmadı. Hatta ilk iktidara geldiği senelerde Irak savaşında Amerika ile beraber Irak’ın bombalanması konusunda ortak bir proje içinde olmasından itibaren çok ciddi eleştiriler yaptık.

“AKP hiçbir zaman Müslümanları koruyup kollayan bir parti olmadı”

AKP’nin Müslümanlara bir faydası olmadığını düşündüğünü söyleyen Kuytul, AKP’nin oy kaygısı ile Müslümanlara yakın davrandığını söyledi: 

“Aslında AKP’nin bir şuurla, İslami bir niyetle geldiğini söylemedik. Kendileri de bunu iddia etmediler. Fazilet Partisi’nden ayrılırken ‘İslami gömleğimizi çıkardık, din gömleğimizi çıkardık, merkez parti olmak istiyoruz’ söylemi ile çıkmışlardı. Aslında AKP hiçbir zaman İslami bir parti ya da Müslümanları koruyup kollayan bir parti olmadı. Bunu kendileri de defalarca dile getirdiler. Sadece insanların Müslümanlıklarından istifade etmek suretiyle birtakım gruplar, tarikatlarla anlaştılar. Onların oylarını devşirdiler sadece. Yapılan sadece buydu.

“8 Mart Kadınlar gününde de kadınlara aynı muamele yapılıyor”

İktidarın sadece Furkan Vakfı üyelerinin eylemlerine engel olmadığını belirten Kuytul, Gezi Parkı protestoları ve 8 Mart Kadınlar gününde yaşananları hatırlattı. Kuytul, AKP öncesi döneme göre Müslümanların daha zor durumda olduğunu belirtti:

“Ufak tefek bir şeylerin dışında -başörtüsü sorununu çözmek gibi- cemaatlere, dini eğitime bir faydaları olmadı. Hatta daha önceki dönemlerde en azından Müslümanların bir faaliyeti engellendiği zaman seslerini çıkartabiliyorlardı. Ama AKP döneminde bütün faaliyetlerimiz yasaklanmasına rağmen sesimizi çıkardığımızda biz hainmişiz gibi bir muamele gördük. Anayasal hakkını kullanarak eylem yapmak isteyen herkesi engelliyorlar, Gezi Parkı’nda da bu yaşandı. 8 Mart Kadınlar Günü’nde de kadınlara aynı muamele yapılıyor.”

“Bu kavga bitmeyecek gibi görünüyor”

“Doğru bildiğimizi söylemekten vazgeçmeyeceğiz” diyen Kuytul, böyle bir olayın tekrar yaşanmamasını istediğini söyleyerek sözlerini noktaladı: 

“Bir daha böyle olaylar yaşamamayı temenni ediyorum. Biz doğru bildiğimizden vazgeçmiyoruz. Bunlar da doğru bildiğimizi söyleme noktasında ya da önümüzü açmama noktasında inatçı davranıyorlar. Bu kavga bitmeyecek gibi görünüyor. Nereye gidecek bu iş bilemiyorum. Biz vazgeçmiyoruz. Onlar da bizi bu halimizle kabullenmiyorlar.” 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler