Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Alparslan Kuytul gözaltına alındı – Medyascope’a konuşan Semra Kuytul: “Tutuklama çıkacak gibi”

Furkan Vakfı Başkanı Alparslan Kuytul, bu sabah gözaltına alındı. Medyascope’a konuşan Semra Kuytul, “Şu anda adliyedeyiz. Tutuklama çıkacak gibi” dedi. 

Video: Alparslan Kuytul ve evine gelen polislerle diyaloğu | Gözaltı anı

Alparslan Kuytul’un avukatı Bilal İpek, sosyal medya hesabından, “Müvekkilim Alparslan Kuytul hocanın az önce ifadesinin alınması için gözaltına alındığını öğrendim. Müvekkilim çağrıldığı zaman gelecek bir insan. Neden sabah vakti evine bu şekilde gelinir? Durumu öğrenmek için adliyeye geçiyorum” dedi. Avukat Yusuf Işık da Kuytul’un ifadesi alınmak üzere savcılığa getirildiğini bildirdi.

Kuytul’un, 8 Eylül 2021’de dört kişi tarafından kaçırılıp, 13 gün sonra serbest bırakılan iş insanı Koray Sarısaçlı’nın şikayeti üzerine gözaltına aldığı öğrenildi.

Furkan Vakfı destekçilerinin 20 Mart’taki yürüyüşüne yapılan çok sert polis müdahalesi sonrası Medyascope’un konuştuğu Alparslan Kuytul, “haksızlıkları dile getirmeyi sürdüreceğini, dolayısıyla hükümet ile Furkan Vakfı arasındaki ilişkilerin düzelmesini beklemediğini” söylemişti. 

Video: Alparslan Kuytul | İktidarın hedefindeki cemaat lideri

Furkan Vakfı ve Alparslan Kuytul

Adana’da 1994 yılında Furkan Eğitim ve Hizmet Vakfı’nı kuran Alparslan Kuytul, 30 Ocak 2018’de gözaltına alındı ve 8 Şubat 2018’de tutuklandı. “Suç örgütü kurmak” ve “nitelikli dolandırıcılık” suçlamasıyla yargılandığı davanın yanı sıra Temmuz 2018’de “terör örgütlerine destek vermek” suçundan hakkında bir dava daha açıldı ve Kuytul “terör örgütüne üye olmak” suçlamasıyla tutuklanıp Bolu F Tipi Cezaevi’ne gönderildi. 22 aylık tutukluluğunun ardından 5 Aralık 2019’da tahliye edildi. “Örgüt üyeliği” suçlaması ile yargılandığı davada üç yıl sonra 3 Kasım 2020’de karar çıktı ve Kuytul beraat etti. 

Video: Furkan Vakfı’nın Adana’daki eylemine polisten sert müdahale

30 Ocak’taki operasyonda Adana Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturma kapsamında Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, Furkan Vakfı’nın genel merkezi ile yöneticilerinin evlerine baskın yaptı. Furkan Vakfı’na, 2 Şubat 2018’de kayyum atandı. Kuytul, hakkında açılan 10 davanın beşinden beraat etti. 

Medyascope’tan Sema Kızılarslan ve Doğu Eroğlu ile yaptığı özel röportajda 30 Ocak operasyonunun öncesi ve sonrasından bahseden Kuytul, o tarihlerde yaşadıklarını şöyle anlatmıştı:

Video: Furkan Vakfı üyelerine polis müdahalesi | Semra Kuytul anlatıyor

“30 Ocak operasyonu bizim için beklenmedik bir şeydi. Birtakım sıkıntılar yaşayabileceğimizi tahmin ediyorduk öncesinde ama öyle büyük bir operasyon, terör örgütü gibi baskın olacak, yüzlerce polisle TOMA’larla evlerimiz çevrilecek, böyle bir şey asla beklemiyorduk. Çünkü kendimizi biliyoruz, böyle bir yönümüz kesinlikle yok. Bir silahlı örgüte yapılan baskın gibi bir baskın yapıldı evlerimize. Özellikle bizim evimize baskın yapılabilmesi için tüm yollar kapatıldı, çevre yollar da kapatıldı. Hatta o gün operasyonda görev alan bir polis memurunun, sonrasında tanıdığı olan bir arkadaşımıza söylediği şu cümleyi hatırlıyorum: ‘Bizi emniyete çağırdılar, operasyon hazırlığı vardı, biz HDP’nin binalarından birini basacağız sandık, sonra bizim mahallemize, Reşat Bey’e döndüklerini fark edince eyvah hocaya gidiyoruz herhalde’ diye düşünmüş. Çünkü söylenmiyor polislere öncesinde gidecekleri yer. O açıdan hatta üzüntü duyduklarını da ifade ettiğini hatırlıyorum o günlerde.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.