Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sedat Peker’in yayınladığı 10 bölümlük video serisinin üzerinden bir yıl geçti – Milyonlarca kez izlenen videolarda ne anlatıldı?

Suç örgütü lideri Sedat Peker’in geçen sene yayınladığı 10 bölümlük video serisinin üzerinden bir yıl geçti. Peker’in iddiaları Türkiye’de çok konuşulmuştu ve hala tartışılıyor. İlk videoyu 2 Mayıs 2021’de YouTube kanalından yayınlayan Peker, 20 Haziran 2020’de politik söylemlerine son verdi. Peker, 12 video çekeceğini duyurmuştu ancak 10 bölüm yayınladı. Peker’in yayınladığı videoları sizin için kronolojik olarak haberleştirdik.

Videolarında şairlerden, dünya klasiklerinden, psikoloji biliminden, propaganda tekniklerinden alıntılar yapan Peker, dokuzuncu videosunda Vedat Türkali’nin “Bir Gün Tek Başına” adlı romanını takipçilerine önerdi. Peker’in şaşkınlık yaratan önerisinden sonra kitabın internet üzerinden satış stokları tükendi. 

  • 2 Mayıs (Birinci video)
  • 6 Mayıs (İkinci video)
  • 9 Mayıs (Üçüncü video)
  • 13 Mayıs (Dördüncü video)
  • 16 Mayıs (Beşinci video)
  • 20 Mayıs (Altıncı video)
  • 23 Mayıs (Yedinci video)
  • 30 Mayıs (Sekizinci video)
  • 6 Haziran (Dokuzuncu video)
  • 20 Haziran (Onuncu video)
  • Sedat Peker, 2 Mayıs 2021’de “Şahsıma yapılan kanunsuzlukların taşeronu Mehmet Ağar ve Pelikancılardır.” başlıklı bir video yayınladı. Videonun başında Peker, “bir devlet büyüğünün 2020 Mayıs’ında videolara son vermesini, bir yıl içinde (2021 Nisan) ülkede önemli gelişmelerin yaşanacağını ve 2021 Nisan ayı içinde sıkıntılarından kurtulup Türkiye’ye dönebileceğini ancak verilen sözlerin tutulmadığını” söyledi. Peker’in ilk videosunda yer alan Sun Tzu’nın “Savaş Sanatı” ve Mario Puzo’nun “Aile” kitapları dikkat çekmişti. Masasında üç tane kapalı zarf bulunduran Peker, son bölüm hariç bütün videolarında tespih kullandı. Peker’in arkasında bulunan televizyonda ise TRT Haber’in “MHP’nin Kurucu Lideri Alparslan Türkeş’in Vefatının 24. Yılı” adlı belgeselinin açık olduğu görülüyor.
  • 6 Mayıs 2021’de Peker, “Mehmet Ağar ve Pelikancıların Gerçek Yüzü (Ödeşmek Adettendir!)” adlı ikinci videosunu paylaştı. Önceki açıklamasında yaptığı gibi Ağar ve oğlu hakkındaki iddialarına devam etti. İkinci videoda Peker’in önünde Isaac Deutscher’ın “Kovulan Sosyalist Troçki” kitabı vardı. Ayrıca televizyondaki Mustafa Kemal Atatürk görseli, boynundaki Zülfikar kolyesi ve üç adet zarf göze çarptı.
  • Peker, 9 Mayıs 2021’de “Derin Devletçiler, Pelikancılar; Bir Tripoda, Bir Kameraya Yenileceksiniz” başlıklı üçüncü videosunu paylaştı. Açıklamalarında Mehmet Ağar ve Turkuvaz Grubu CEO’su Serhat Albayrak (Berat Albayrak’ın abisi) hakkında iddialarda bulundu. Peker açıklamasında, Jandarma Genel Komutanı Arif Çetin’in Mehmet Ağar ile beraber fotoğraf çektirmesini eleştirdi. MİT Başkanı Hakan Fidan’ın kendisine istihbarat bilgisi gönderdiğine dair iddiaları da yalanladı. Bu videoda önüne tespih ve Zülfikar kolyesi koyan Peker, Winegardner’ın “Baba’nın Dönüşü” kitabını kullandı. Televizyonda ise Mescid-i Aksa görüntüsü dikkat çekti. Diğer videolardan farklı olarak önünde tablet de bulunduran Peker, videolarından gelir elde etmediğini açıkladı.
  • Peker, 13 Mayıs 2021’de, “Bazıları Aslan Hikayesini Anlatmadan Avcının Hikayesine İnandılar. Görüşeceğiz” başlıklı dördüncü videosunu paylaştı. Bu videosunda İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya dair iddialarda bulundu. Peker, 2018’de intihar eden Silivri Emniyet Müdürü Hakan Çalışkan’ın ölümünden Soylu’nun sorumlu olduğunu iddia etti. Dördüncü bölümde önündeki zarfların sayısı beşe çıktı ve Peker bu defa Mario Puzo’dan “Aptallar Erken Ölür” kitabını kullandı. Beyaz tespihi ise yerini kırmızı tespihe bırakmıştı. 
  • 16 Mayıs 2021’de “Her Günahın Bir İntikam Meleği Olur.” adlı beşinci videosunu paylaşan Peker, Mehmet Ağar ve Mübariz Mansimov arasında ilişki olduğunu belirtti ve bu ilişkiyi araştırmaları için savcıları göreve çağırdı. Peker bu videoda, Kolombiya’dan Türkiye’ye 4,9 ton kokain geldiğini ve sahibinin Mehmet Ağar olduğunu, Süleyman Soylu’nun İbrahim Kalın’ı ve onun özel kalem müdürünü takip ettirdiğini iddia etti. Peker’in önünde Mike Marqusee’den “Hayırsız Peygamber Bob Dylan” kitabı, televizyonda ise Mescid-i Aksa görüntüsü vardı. 
  • Peker 20 Mayıs 2021’de, “Zaferin Büyüklüğü Mücadelenin Zorluğuyla Ölçülür” adlı bir video yayınladı. Demirören medya grubunu hedef alarak “Hürriyet saldırısı” hakkında şunları iddia etti: “Senin gazeteyi ben bastırttım. Bana bunu yapmamı söyleyen AKP’li bir milletvekili oldu, adını şimdi vermeyeyim ayıp olur, telefon sinyalinden bulunur. Senin oturduğun koltukta benim emeğim var.” Peker, Süleyman Soylu’nun İçişleri Bakanı olmasında da kendi emeğinin olduğunu öne sürdü. Altıncı bölümde Peker’in önündeki zarfların sayısı 11’e yükseldi. Bu sefer Yılmaz Özdil’in “Son Cüret” kitabı masadaki yerini aldı. Televizyonda ise Hz. Ali’nin temsili resmi dikkat çekti. Ayrıca mumluğun üzerinde bulunan “Teşkilat-ı Mahsusa” yüzüğü de dikkat çekti. Peker, bu videodan sonra yaptığı yoklamalarda “Pelikancıları” anmamaya başladı.
  • 23 Mayıs 2021 tarihinde “Hayata Korkusuzca Bakanlar, Ölümden de Korkmazlar” adını verdiği bir video yayınladı. Kendisine yapıldığını iddia ettiği çeşitli zulümlerden bahsederek şöyle konuştu: ”Uyuyan devi uyandırdınız, 20-25 senedir ne güzel sessizlik, sakinlik. (Bundan sonra olacakları kastederek) Artık sizin sorununuz.” Video genelinde İçişleri Bakanı Süleyman Soylu hakkında iddialarda bulunan Peker, Bakan Soylu için “Sadık Soylu, Ankara’da bir iş merkezi var, ‘Next Level.’ Bu devletin bir yeri. Bakanlığın (Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan bahsediyor) tüm yüksek bürokratları orada, bütün işadamları orada. Onları Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum mu yönetiyor yoksa Sadık Soylu mu?” dedi. Peker, videolara başladıktan sonra ilk defa mekan değiştirdi. Mekan değişikliğini, “Türkiye’den kalabalık misafirlerimiz geldi. Ben Abdulkadir Selvi ile Süleyman Soylu’yu bekliyordum ama onlar gelmedi. Her zamanki yaptıkları gibi devleti işin içine karıştırdılar. O yüzden bir yer değişikliği yaptık. Belki önümüzdeki günlerde bir yer değişikliği daha yapmayı düşünüyoruz” diyerek açıklayan Peker’in videosunda ise bir detay dikkat çekti. Arkasına yazı tahtası koyan Peker’in tahtaya “İran, Mersin ve Sabiha Gökçen” yazdığı görüldü. Ayrıca “?” ile birlikte “S ve D” harflerinin yer aldığı görüldü. Masanın üstündeki saat göze çarpan nesneler arasındaydı. Ayrıca Peker’in arkasındaki beyaz tahtada şu üç kitap yer aldı: Oral Çalışlar: “Hazreti Ali”, Mümin Sekman: “Her Şey Seninle Başlar”, Dostoyevski: “Ezilmiş ve Aşağılanmışlar.
  • Peker, 30 Mayıs 2021’de “Fırtınalarla Büyüyen Fidanlar Rüzgarlarla Yıkılmazlar” başlıklı sekizinci videosunu yayınladı. Videoda ilk defa Suriye detayına ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kendisi hakkındaki tutuklama beyanlarına değindi. Peker’in masasında bulunan tespih, pusula, İran yazılı bir zarf, dünya ve dünyanın üzerindeki Zülfikar kolye dikkat çekti. Bu defa beyaz tahtanın üzeri boş iken, tahtanın altındaki Mario Puzo’nun “Aile” kitabı dikkat çekti. Peker, önceki videosunda tekrar bir yer değişikliğine gitmeyi düşündüğünü söylemişti ve öyle de oldu. Diğer videolardan farklı olarak Peker’in önündeki zarfların sayısının yediye indiği görüldü. 
  • Peker 6 Haziran 2021’de “Yaşadıkça ve yaşlandıkça değil, direndikçe büyürüz” başlıklı dokuzuncu videosunu yayınladı. Videoda, belediyelerin nasıl bir rüşvet ağı içinde olduklarına değindi. Türkiye’deki büyük ihale işlerine değinip bir örnekle açıkladı: “1 milyar dolar değerindeki ihaleleri beşli çeteler alıyor. 400 milyonunu alt taşeronlara verirken 600 milyon doları kendilerine alıyorlar”. Peker, Süleyman Soylu’ya ait Engin Sigorta’nın yıllar içinde yüzde 5700 büyüdüğünü iddia etti. Dokuzuncu bölümde yine mekan değişikliğine giden Peker’in önünde bu defa Mario Puzo’nın “Münih’e Kadar 6 Mezar” kitabı ve ilk bölümde de masada bulunan “Aile” kitabı yer aldı. Yine bu bölümde tespih, Zülfikar kolye ve dürbün dikkat çeken parçalar oldu. Peker, kolye olarak yeni bir madalyon takmayı tercih etmiş ve masasına kara kaplı defter ile beraber bir mücevher kutusu koymuştu. 
  • Sedat Peker bazı nedenlerden dolayı 7-19 haziran arasında video yayınlamadı. 20 Haziran’da neden video yayınlamadığı hakkında 5.59 dakikalık bir açıklama videosu paylaştı. Videoda, öldüğüne veya tutuklandığına dair iddiaları yalanladı. Bulunduğu ülkenin kanunları gereği ve suikast riskinden dolayı video yayınlamadığını açıkladı. 10. bölümde bahsettiği Jimmy Laing’in yazdığı “Sistemde 50 Yıl” kitabı arkasında bulunan beyaz tahtadaki yerini aldı. Peker, bu videoda da yer değişikliği yapmış ve önündeki zarfların sayısı ikiye inmişti. Masanın üzerinde sigarası vardı ancak bütün videolarda olan tespihi yoktu. Zülfikar kolye ise eski videolarda da kullandığı dürbünün üzerine asılmıştı. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.