Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Konya’da yedi kişinin öldürüldüğü katliamda görevi ihmalle suçlanan Meram Emniyet Müdürü Mehmet Akbaba’nın görev yeri değiştirildi

Konya’da Kürt oldukları için saldırıya uğradıkları basında yer alan Dedeoğlu ailesinin evine 30 Temmuz’da silahlı saldırı düzenlenmiş ve yedi kişi öldürülmüştü. Katliamın ardından görevi ihmalle suçlanan Meram İlçe Emniyet Müdürü Mehmet Akbaba’nın görev yeri değiştirildi. Medyascope’tan Özgür Özdemir’e konuşan ailenin avukatı Abdurrahman Karabulut, “Görevli komiser ve polislerin de görevden alınması gerekiyor” dedi.

Konya’nın Meram ilçesinde Dedeoğlu ailesinden yedi kişinin öldürüldüğü katliamla ilgili soruşturma derinleştiriliyor. Görevi ihmalle suçlanan Meram İlçe Emniyet Müdürü Mehmet Akbaba’nın görev yeri değiştirildi. Temmuz ayında 3. Sınıf Emniyet Müdürlüğü’ne yükselen Akbaba, Çumra İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne atandı.

“Aileyle iletişimimizi ve olay yerindeki etkinliğimizi engellemeye çalıştı”

Gelişmeleri Medyascope‘a değerlendiren Dedeoğlu ailesinin avukatı Abdurrahman Karabulut şöyle konuştu:

“Konya Valisi ile çarşamba günü görüştük. Kendisi bana Meram Emniyet Müdürü hakkında soruşturma başlattığını söylemişti. Dün (15 Ağustos) de bana, görevden alındığı söylendi. Ancak görevden alınma sonrası kendisi Konya’nın Çumra ilçesine atanmış. Bu emniyet müdürü görevi ihmalden görevden alındı. Kendisinin olay yerindeki tavrı ve bize karşı tutumu çok yanlıştı. Ayrıca bizim aileyle iletişimimizi ve olay yerindeki etkinliğimizi engellemeye çalıştı. Görevden alınması ve başka bir ilçeye atanmasına dair resmi yazıya ulaşmaya çalışıyoruz.”

“Komiser ve polislerin de görevden alınması gerekiyor”

Emniyet Müdürü Akbaba’nın görevden alınmasından memnun olduklarını, idari soruşturmanın genişletilmesi gerektiğini belirten Karabulut, “Aileye ilk saldırının yapıldığı 12 Mayıs’taki saldırıdan sonra ihmal var. Saldırıdan sonra aileye yönelik koruma istedik ancak uygulanmadı. Burada görevi ihmal suçu var. Emniyet müdürü görevden alındı ancak komiserler ve polisler hakkında idari soruşturma yürütülüyor. Onların da görevden alınması gerekiyor” dedi.

“Soruşturma çok etkin yürütülüyor”

Soruşturmayla ilgili son durum hakkında bilgi de veren Karabulut, “Soruşturma çok etkili bir şekilde işletiliyor. Her talebimiz karşılanıyor. Soruşturmaya dair bazı bilgileri soruşturmanın selameti için kamuoyuyla paylaşamıyoruz. Ancak size şöyle söyleyeyim, katilin göz kırptığı kim varsa soruşturuluyor. Katil Mehmet Altun dışında 10 kişi de azmettirme, iştirak ve yardım yataklıktan tutuklandı” diye konuştu.

“Irkçı saiklerle işlenen bir katliam”

Katliamdan sonra aileye ve kendisine koruma tahsis edildiğini söyleyen Karabulut şöyle devam etti: “Bu katliam ırkçı saiklerle işlendi. Katil tek başına yapmadı bu katliamı. Hem başsavcılık hem de valilik bu işe samimiyetle yaklaşıyor. Soruşturma böyle devam ederse ve kamuoyu desteği sürerse buradan adalet çıkacağına inanıyorum. Ancak Türk Ceza Kanunu’nda siyasi, etnik ve mezhepsel saiklerle işlenmiş böyle suçlara yönelik ağırlaştırılmış bir ceza yok. Buna dair de bir düzenleme yapılması gerekiyor.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler