Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Haiti depreminde ölenlerin sayısı iki bine yaklaştı, depremden kurtulanlar yardım bekliyor

Haiti’de geçen cumartesi (14 Ağustos) meydana gelen depremde en az bin 941 kişi yaşamını yitirdi, 10 bin kişi yaralandı. “Grace” adlı tropik fırtına arama ve kurtarma çalışmalarını zorlaştırıyor. Depremden sağ kurtulanlar ise barınak, yiyecek ve tıbbi yardım talep ediyor.

Karayipler’deki ada ülkesi Haiti’nin güneybatısında 14 Ağustos cumartesi günü meydana gelen 7,2 büyüklüğündeki depremde ölenlerin sayısının bin 941’e yükseldiği açıklandı. Haiti Sivil Koruma Servisi, dün (17 Ağustos) yaptığı açıklamada, depremde en az 10 bin kişinin yaralandığını, yüzlerce kişinin hâlâ kayıp olduğunu duyurdu. Açıklamada, şiddetli yağışların ardından ülkeyi vuran “Grace” tropik fırtınasının arama kurtarma çalışmalarını zorlaştırdığı belirtildi.

Hastanelerdeki hasar nedeniyle yaralılara çadırda müdahale ediliyor

Depremde, ülkenin büyük hastanelerinde meydana gelen hasarın insani çabaları engellediğini belirten Haiti Sivil Koruma Servisi, derme çatma çadırlar kurulduğunu ve yaralılara bu çadırlarda müdahale edilmeye başlandığını açıkladı. Karayipler’de başlayan şiddetli yağışlar ve ardından ülkeyi vuran tropik fırtına ile bazı yerleşim yerlerinin çetelerin kontrolünde olması, başkent Port-au-Prince’ten güneye giden yollara erişimi zorlaştırdı. Yardım ekipleri depremden etkilenen bazı bölgelere ulaşamadı.

“Hastane yıkılmıştı, doktor yoktu, kızım öldü”

Hem depremden hem de tropik fırtınadan en kötü etkilenen kasabalardan biri olan Les Cayes’te yaşayan bir kadın, Reuters’a verdiği demeçte, “Kızım yaralanmıştı. Onu hastaneye getirdim ama hastane yıkılmıştı. Yeterli doktor yoktu. Kızımla kimse ilgilenmedi ve sonunda öldü” dedi.  

“Yarım milyon Haitili çocuğun barınma, temiz su, sağlık ve beslenmeye erişimi yok”

Birleşmiş Milletler Çocuklara Acil Yardım Fonu (UNICEF) Temsilcisi Bruno Maes, deprem nedeniyle her şeyini kaybeden Haitili ailelerin fırtına ve sel ile de mücadele ettiğine dikkat çekerek, “Şu anda yaklaşık yarım milyon Haitili çocuğun barınma, temiz su, sağlık ve beslenmeye erişimi yok” diye konuştu.

BM, Latin Amerika ülkeleri ve ABD yardım gönderdi

Birleşmiş Milletler (BM) Haiti’ye 8 milyon dolarlık acil durum fonu tahsis ettiğini açıkladı. Venezüela, Şili, Meksika, Panama, Kolombiya ve Dominik Cumhuriyeti gibi birçok Latin Amerika ülkesi de Haiti’ye gıda, ilaç ve malzeme gönderdi. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ise ülkeye, malzeme ve arama kurtarma ekipleri sevk etti.

“Doktorumuz, yemeğimiz, banyomuz, yatacak yerimiz yok”

Ancak Haitililer yardımların yeterli olmadığını söylüyor. Les Cayes kasabasında kurulan çadır kentin sakinlerinden Mathieu Jameson, tropik fırtınanın çadırları yerle bir ettiğini ve yeni çadırlar kurmak zorunda kalındığını belirtti. Jameson, yüzlerce kişinin acil barınma, gıda ve tıbbi bakıma ihtiyaç duyduğunu vurgulayarak, “Doktorumuz, yemeğimiz, banyomuz, yatacak yerimiz yok. Her sabah çadır kente daha fazla insan geliyor. Yemeğe ve daha fazla çadıra ihtiyacımız var” dedi.

Moise suikastının ardından siyasi kargaşa yaşanıyor

Haiti’de, Devlet Başkanı Jovenel Moise‘nin 7 Temmuz’da suikast sonucu öldürülmesiyle ülke siyasi bir kargaşaya girmişti. Mevcut siyasi atmosferde bazı çeteler, ülkenin kilit noktaları olarak görülen bazı bölgelerde kontrol merkezleri oluşturmuştu. Şimdi ise bu durum, yardım ekiplerinin deprem bölgelerine ulaşımını zorlaştırıyor.

Henry: 2010 ve 2016’daki hatalar tekrarlanmayacak

Moise’nin öldürülmesinden sonra geçici devlet başkanlığı görevini de üstlenen Başbakan Ariel Henry, mevcut hükümetin bu felaketle mücadele ederken, 2016’da yüzlerce kişinin hayatını kaybetmesine sebep olan Matthew Kasırgası’ndaki ve 2010’da yine Başkent Port-au-Prince’da meydana gelen depremdeki hataları tekrar etmeyeceğini belirtti. Matthew Kasırgası’ndan sonra Haiti’ye milyarlarca dolar yardım gönderilmesine rağmen birçok Haitili, koordine edilmemiş yardım çabalarının yeterli fayda sağlayamadığını söylemişti. Haitililer’e göre hükümet, 2010’daki depremin ardından gelen insani yardımları gerektiği gibi dağıtamamış ve ülkenin her yerine ulaştıramamıştı.  

Derleyen : İlayda Öykü Biberoğlu

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.