Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İngiltere Büyükelçiliği’nde çalışan Afgan güvenlik görevlisinin İngiltere’ye gitme talebi reddedildi: “Tek amacım ailemi kurtarmak”

Afganistan’ın başkenti Kabil’deki İngiliz Büyükelçiliği için çalışan Afgan güvenlik görevlisinin İngiltere’ye gitme talebi, kadrolu değil sözleşmeli çalışan olduğu için reddedildi. Güvenlik görevlisi, hayatından endişe ettiğini belirterek, “Kendimi güvensiz ve umutsuz hissediyorum. Her an ölümü bekliyorum” dedi. Görevli, İngiliz Büyükelçiliği korumalarının konaklama yerlerinde çalışıyordu.

The Guardian’ın kendisini daha fazla riske sokmamak için adını paylaşmadığı güvenlik görevlisi, geçen ay arabası bir suikast girişiminde ateşe verildikten sonra “tahliye politikası” kapsamında İngiliz makamlarından yardım istemişti. Görevlinin başvurusu, İngiltere Savunma Bakanlığı’ndan gelen mektupta reddedildi. Mektupta şu ifadeler yer aldı: “Başvurunuzu inceledikten sonra Afgan tehdit ve risk değerlendirme birimi, yer değiştirmeye uygun olmadığınızı belirledi. Bunun hayal kırıklığı yaratan bir haber olacağını biliyoruz.”

Görevli, ret yanıtı hakkında, “Majestelerinin hükümeti tarafından doğrudan istihdam edilmediğim için yer değiştirmeye uygun değilim” dedi. Afganistan’da can güvenliğinin kalmadığını belirten görevli, “Kendimi güvensiz ve umutsuz hissediyorum. Her an ölümü bekliyorum. Taliban’ın istihbarat sistemi çok güçlü ve herkes hakkında bilgi sahibi. Hayatım boyunca hiç bu kadar korktuğumu hissetmemiştim. Durum çok kötü. Taliban her yerde ve burada güvenlik sağlanmıyor” diye ekledi.

Davasının yeniden gözden geçirilmesini umduğunu söyleyen görevli, “Tek amacım ailemi, özellikle de yeni doğan oğlumu kurtarmak” diye konuştu.

“Hayatta kalıp kalmamamız onlar için önemli değil”

Güvenlik görevlisi, Kabil’deki İngiltere Büyükelçiliği’nin tüm güvenliğini sağlayan GardaWorld şirketinde çalışıyordu. Sözleşmesine göre, “büyükelçiliğin Kabil projesinde güvenlik görevlisi olarak eğitildiğini ve işe alındığını” söyleyen görevli, ret cevabına oldukça şaşırdığını belirtti. Büyükelçilik kapanmadan önce elçilik çalışanları tarafından karara nasıl itiraz edileceği konusunda kendisine rehberlik edilmediğini anlatan Afganlı, meslektaşlarının çoğunun da sığınma taleplerinin reddedildiğini dile getirdi: “Bu iş için tüm hayatımı verdim. Herhangi bir tavsiye vermiyorlar ve bu konular hakkında konuşmaya istekli değiller, sadece ‘Transferinizde size yardımcı olamayız’ dediler. Hayatta kalıp kalmamamız onlar için önemli değildi.”

Güvenlik şirketi, İngiltere Dışişleri Bakanlığı’na dava açacak

GardaWorld’ün Ortadoğu Operasyonları Başkanı Oliver Westmacott konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Londra hükümetinin sözleşmeli personelin sığınma talebini reddetmesinin yanlış olduğunu belirterek, sözleşmeli personele de sığınma hakkı verilmesi gerektiği konusunda İngiltere Dışişleri Bakanlığı’na dava açacaklarını söyledi.

Westmacott, “Muhafızlarımızı desteklemek, elimizden gelen her şeyi yapmak için büyük bir ahlaki sorumluluk hissediyoruz. Sorumluluğumuz, İngiliz hükümetine sığınma başvurusunda bulunmak için elimizden gelen her şeyi yapmaktır çünkü çok gerçek bir risk olduğunu biliyoruz” dedi.

GardaWorld’ün sözleşmeli çalışanlarının da elçilik personeli kadar savunmasız olduğunu vurgulayan Westmacott, “Sözleşmeli güvenlik görevlileri, Kabil’deki İngiliz diplomatik misyonunun temel güvenlik unsurudur” diye konuştu.

“Onun, yeni bir erkek bebeği oldu ve sürekli mesaj atıp ne yapabileceğini soruyor”

GardaWorld tarafından istihdam edilen İngiliz korumalardan biri, mesai arkadaşının durumu hakkında endişeli olduğunu belirtti. Taliban’ın kimin doğrudan İngiltere Büyükelçiliği tarafından istihdam edildiği ve kimin taşeron olduğu konusunda ayrım yapmayacağını belirten koruma şunları söyledi: “İngilizleri koruyan biri olarak takdim edilecek. Hepimiz birlikte çalıştık. Çalıştığınız insanlarla yakın bir ilişki kuruyorsunuz. Onun, yeni bir erkek bebeği oldu ve bana sürekli mesaj atıp ne yapabileceğini soruyor. Ona ne diyeceğimi bilmediğim için kendimi çaresiz hissediyorum. O yüzde yüz risk altında.”

“Birleşik Krallığı destekledikleri için kimsenin hayatı riske atılmamalı”

16. Hava Taarruz Tugayı’ndan İngiliz kuvvetleri, İngiliz vatandaşlarının ve tahliye planı kapsamındaki kişilerin tahliyesine yardım etmek için bu hafta Afganistan’ın başkentine geldi.

Bir hükümet sözcüsü tahliyeler ile ilgili şöyle konuştu: “Afganistan’da Birleşik Krallığı destekledikleri için kimsenin hayatı riske atılmamalıdır. Sadece son birkaç hafta içinde bin 700’den fazla Afgan personel ve aile üyesi, İngiltere’deki yeni hayatlarına başlamak için yer değiştirdi. Yer değiştirme planını önemli ölçüde genişlettik ve hızlandırdık, her başvuru sahibini uygunluk ve güvenlik açısından dikkatlice değerlendirdik.”

Derleyen: Emine Bıçakcı

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.