Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hilmi Demir: “Taliban’a sorunu El Kaide değil, IŞİD’in Horasan Vilayeti çıkaracak”

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) Ortadoğu ve Orta Asya Araştırmaları Enstitüsü Direktörü Prof. Dr. Hilmi Demir, Taliban’ın Afganistan’da yönetimi ele geçirmesinin küresel cihat hareketine etkilerini Medyascope’a değerlendirdi. 

Prof. Dr. Hilmi Demir’e göre Taliban rejimine en büyük sorunu çıkarmaya aday örgüt, IŞİD’in Horasan Vilayeti kolu. Taliban’ın köklü ilişkilere sahip olduğu El Kaide’yi etkisizleştirebileceğini düşünen Demir, dünya ülkelerinden meşruiyet arayışının Taliban’ı, IŞİD’in Horasan Vilayeti karşısında güç duruma düşürebileceğini düşünüyor:

Taliban’ın iktidara gelişinin El Kaide üzerinden konuşulması çok önemli değil. El Kaide ile Taliban arasında gizli bir anlaşma bile olmuş olabilir, Afganistan için söylüyorum bunu. Ama İslam Devleti Horasan Vilayeti için böyle bir anlaşma mümkün değil. Taliban, IŞİD ile anlaşamayacak zaten uzunca bir süredir çatışıyorlar. Hatta Taliban’ın İran’la, Pakistan’la ve Çin’le anlaşması IŞİD’in destekçileri açısından propaganda aracı olarak oldukça kullanışlı bir zemin hazırlayacak. Yani IŞİD bunu çok rahatlıkla pazarlayabilecek Taliban’a karşı. ‘Biz, Taliban’ın kâfirlerle, müşriklerle ittifak ettiğini söylüyorduk. Alın size bunun örneği. Devlet için İslam’ı sattılar’ gibi bir kara propagandayı IŞİD, bundan sonra çok daha kolay bir şekilde sürdürebilecek ve bu bölgede IŞİD’in gittikçe daha da güçlenmesi mümkün hale gelecek.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.