Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Prof. Dr. Bülent Ertuğrul: “Sahadan gelen verilere göre yoğun bakımda yatanların veya yaşamını yitirenlerin yüzde 95’i aşısız”

Enfeksiyon hastalıkları ve klinik mikrobiyoloji uzmanı Prof. Dr. Bülent Ertuğrul, koronavirüs kaynaklı ölüm sayılarındaki artışı ve Delta varyantının salgının seyrindeki etkisini Medyascope’a değerlendirdi. Çalıştığı hastanede tam aşılı kimsenin hayatını kaybetmediğini belirten Ertuğrul, sahadan gelen verilere göre yoğun bakımda yatanların veya yaşamının yitirenlerin yüzde 95’inin aşısız insanlar olduğunu söyledi.

“Sadece bakanın söylemesiyle olmaz, bu istatistiklerin bilimsel çalışmalarla gösterilmesi gerekir”

Koronavirüs salgınının aşısız insanlar üzerindeki etkisinin çok daha büyük olduğunu belirten Prof. Dr. Bülent Ertuğrul, “Sahadan gelen verilere göre yoğun bakımda yatanların veya yaşamını yitirenlerin yüzde 95’i aşısız insanlar. Sağlık Bakanı da bunu söylüyor ama yalnızca söylem ile olmaz, bu istatistiklerin bilimsel çalışmalarla literatüre kazandırılması gerekir” diye konuştu. 

“Çalıştığım hastanede tam aşılı bireyler arasında yoğun bakımda yatan ya da hayatını kaybeden biri yok”

Bülent Ertuğrul aynı zamanda kendi çalıştığı hastanede tam aşılı kimsenin hayatını kaybetmediğini belirterek, Benim çalıştığım hastanede tam aşılı ve koruyuculuğu sağlanmış bireyler arasında yoğun bakımda yatan ya da hayatını kaybeden biri yok. Yoğun bakımdaki kişilerin yüzde 95’i aşısız insanlar” dedi.

“Delta varyantına ilişkin, daha bulaşıcı olması dışında güvenilir bir veri yok”

Vaka sayılarındaki artışta Delta varyantının bulaşma hızının daha yüksek olmasının da etkili olduğunu vurgulayan Bülent Ertuğrul, varyantın iyileşme sürecini uzattığına ya da daha öldürücü olduğuna dair güvenilir bir veri olmadığını belirtti.

“Aşılılara pozitif ayrımcılık yapılarak kısıtlamaların aşısızlar üzerinden yürütülmesi sağlanabilir”

Son olarak muhtemel kısıtlamalara ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Ertuğrul, “Aşılılara pozitif ayrımcılık yapılarak kısıtlamaların aşısızlar üzerinden yürütülmesi sağlanabilir. Alınacak genel bir kısıtlama aşı olanlara da ceza niteliğinde olacaktır” derken okulların ise gerekli tedbirler alınarak yüz yüze eğitime başlaması gerektiğini söyledi. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.