Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sivil Alan Araştırmaları Derneği Haberlerdeki Üniversite Raporu – 5: Öğrenci eylemlerindeki marşlar ve bayraklar haberlere “suç unsuru” olarak yansıtılıyor

Sivil Alan Araştırmaları Derneği’nin öğrenci aktivizmine dair haberleri tarayıp analiz ettiği medya raporlarının beşincisi “Suç ve suçlulaştırma” başlığıyla yayımlandı. Rapora göre öğrenci aktivizmine dair haberlerde -özellikle eylemlerde- öğrencilerin kendilerini ifade etmek için kullandıkları neredeyse tüm etmenler suç unsuru olarak yansıtıldı. Marşlar, sloganlar, bayraklar “suçlulaştırmaya örnekler” olarak sıralandı. 

Sivil Alan Araştırmaları Derneği raporuna göre haberlerde, eylem yapan öğrencilerin söyledikleri marşlar herhangi bir örgüt ile bir araya getirilip “terör” sıfatıyla anılırken, bu sıfat öğrenciler için de doğruluğu araştırılmayan söylemlerle kullanıldı.  Sloganlar, gösterilen tepkinin kaynağına bakılmaksızın “suç” olarak tanımlanırken, gökkuşağı bayrakları, LGBTİ+’lara yönelik nefret söylemine varan şekilde suçlulaştırıldı.

Gazeteci Beyza Kural‘ın yazdığı, Prof. Dr. Burak Özçetin‘in danışmanlık yaptığı raporda “Çav Bella” marşını, “katil polis” sloganlarını, gökkuşağı bayraklarını suç unsuru gibi yansıtan haberlerden örnekler yer aldı.

* Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.