Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sivil Alan Araştırmaları Derneği raporu: “Gözaltına alınan ya da tutuklanan öğrencilerin karşılaştıkları hak ihlalleri, iktidar yanlısı medyada ‘iftira’ yorumuyla yer aldı”

Sivil Alan Araştırmaları Derneği’nin öğrenci aktivizmine dair haberleri taradığı ve analizini yaptığı medya raporlarının üçüncüsünde, tutuklu öğrencilerin iktidar yanlısı yayın organlarında nasıl temsil edildikleri incelendi.

Sivil Alan Araştırmaları Derneği’nin öğrenci aktivizmine dair haberleri taradığı ve analizini yaptığı medya raporlarının üçüncüsü yayımlandı.

Gazeteci Beyza Kural’ın kaleme aldığı, Burak Özçetin’in danışmanlığını yaptığı üçüncü raporda tutuklu öğrencilerin iktidar yanlısı yayın organlarında nasıl temsil edildiklerini ve ele alındıklarını incelendi.

Çalışma kapsamında  4 Ocak-31 Mart arasında A Haber, Akşam, Yeni Şafak, Takvim, Sabah ve Yeni Akit’te öğrencilerin tutuklanmasına ya da gözaltına alınmasına yönelik 51 haber incelendi. Rapordan öne çıkan veriler şöyle:

·         51 haberin 47’si negatif, 4’ü nötrdü.

·         Haberlerdeki en baskın tema “provokasyon”du.

·         Gözaltına alınan veya tutuklanan öğrenciler en çok şüpheli ve provokatör olarak tanımlandı. Tanımlar arasında “terörist”, “LGBT sapkını”, “gösterici” ve “vandal” gibi kelimeler de kullanılırken bu haberlerin sadece ikisinde öğrenciler “öğrenci” olarak tanımlandı.

·         51 haberin 18’inde hükümet temsilcileri ya da diğer resmi kurumların ve temsilcilerinin açıklamalarına yer verildi. Beş haberde duruşmada yaşananlar ve iddianameler haberin asıl kaynağıydı.

·         Öğrencilerin gözaltına alınmaları ya da tutuklanmaları ile ilgili haberlerin 20’sinde aslında öğrenci olmadıkları, “terörle ilişkili oldukları” vurguları yaygındı. “Suçlama yöneltilen” ifadesi yerine “suçu işledikleri tespit edilen” kalıbı da sıkça kullanıldı.

·         Öğrencilerin gözaltına alınırken ya da tutukluluk ve yargılama süreçlerinde karşılaştıkları çıplak arama, darp, eğitim hakkının engellenmesi ihlallerine haberlerde genelde yer verilmezken bu ihlaller sekiz haberde “yalanlandığı”, ”iftira olduğu” yorumlarıyla yer aldı.

* Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.